Documentaire Spijtmoeders: spijt van moeder zijn (+ ervaringen)

Spijt van het feit dat je moeder bent geworden? Wat het moederschap betreft, is er misschien geen grotere taboe. Echt bijzonder dat het regisseur Milou Gevers dus is gelukt om hier een documentaire over te maken. Zij gaat in op hoe het is om verstikt te zijn in het moederschap. Spijtmoeders is een documentaire, die ik iedere twijfelmoeder kan aanraden. Jij hebt nog een keuze voor je; volg je gevoel.

Ben je een spijtmoeder of twijfel je over je kinderwens, weet dan dat je welkom bent in de Facebook-groep Twijfel over kinderwens. Twijfel je, lees hier dan ook meer over mijn boek De twijfelmoeder (nu met korting verkrijgbaar).

Spijtmoeders documentaire

Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Spijtmoeders is een film over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn. Regisseur Milou Gevers sprak tientallen moeders en vond drie vrouwen bereid hier eerlijk over te spreken. De vrouwen vertellen over hun worstelingen met het moederschap, de schaamte en schuld die zij voelen, en de hoge verwachtingen die de maatschappij aan hen stelt. 

Lees ook: Spijt van kinderen – hoeveel moeders ken jij?

Regretting Motherhood – Orna Donath

De film is gebaseerd op het boek Regretting Motherhood van socioloog en schrijver Orna Donath. Donath: “De film kijken is alsof je luistert naar het geluid van stilte. De film geeft niet alleen een stem aan de drie opmerkelijke vrouwen die erin voorkomen, maar weerspiegelt ook hoe mythisch de sociale verwachtingen zijn van moeders van vlees en bloed, die daar nooit volledig aan zullen en kúnnen voldoen.”

Spijtmoeders

De angst voor oordelen van anderen is groot bij de vrouwen in de documentaire Spijtmoeders: wat als mensen denken dat ze geen goede moeder zijn, dat ze niet goed voor hun kind zorgen? Wat als ze denken dat ze niet van hun kind houden? Ouderschap is hard werken, en het beeld dat het moederschap voor elke vrouw de ultieme ‘lotsbestemming’ is en haar ‘natuurlijk’ of ‘intuïtief’ af zou moeten gaan levert veel druk op.

Lees ook het verhaal van mijn moeder: ‘Kinderen? Ik zou er niet aan beginnen!’

Spijt van moederschap

Spijtmoeders roept belangrijke sociaal-politieke vragen op: is spijt van het moederschap een individueel probleem, of is het een groter maatschappelijk vraagstuk? Zijn vrouwen wel zo vrij als we denken in de keus of ze wel of geen kinderen willen? Het ouderschap is voor veel vrouwen de eerste ervaring met ongelijkheid. Nog steeds ligt het grootste deel van de zorg bij de moeder. Door het verlies van werk, vrije tijd en hobby’s ervaren veel van hen een vorm van identiteitsverlies rondom het moederschap, en moeten zij opnieuw uitvinden wie zij zijn. De documentaire houdt de kijker een spiegel voor en zet aan tot denken over eigen aannames over genderrollen en het moederschap.

Lees het interview: ‘Ik wilde weg rijden en nooit meer terug komen’ (wil je meer Twijfelmoeder-interviews lezen, schrijf je zeker ook in voor onze nieuwsbrief, want er komen meer artikelen aan.)

Milou Gevers

Regisseur Milou Gevers: “Ik heb een dochter van twee jaar oud. Hoewel ik zelf wél opnieuw de keuze zou maken om moeder te worden, kan ik moeders die dat niet nog eens zouden doen wel beter begrijpen sinds ik zelf moeder ben. Door de verhalen van de vrouwen die ik sprak, werd ik me des te meer bewust van de uitdagingen waarvoor vrouwen (ja, ook nu nog) staan. Bovendien heb ik beseft dat spijtmoeders geen daders zijn, maar vrouwen die lijden onder een systeem waarin we veel minder ver zijn op het gebied van man-vrouwverhoudingen dan ik dacht.” Eerder maakte Milou Gevers de documentaire Waarom bleef je niet voor mij; een portret van kinderen die een ouder verloren aan zelfdoding.

Hier lees je alles over de documentaire.

Onherkenbaar in beeld

De verhalen van de moeders worden verteld door hyperrealistische poppen, maar wel met hun echte stemmen. Door de vrouwen onherkenbaar in beeld te brengen konden ze vrij praten over hun ervaringen. De poppen worden afgewisseld met stop-motionscènes die de innerlijke wereld en de sleur van het dagelijks leven van de moeders verbeelden.

Spijtmoeders gemist

Je kijkt Spijtmoeders vanavond, donderdag 16 mei om 22.15 uur bij VPRO op NPO2 en NPO Start. Heb je Spijtmoeders gemist, dan kijk je de documentaire ook terug via NPO Plus en NPO Start. Wil je dit vanuit België of een ander land (dan Nederland) doen, gebruik dan een VPN. Hier de uitleg over kijken buiten Nederland. Wil je op socials meepraten gebruik dan #spijtmoedersdocumentaire.

Foto: VPRO

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 16, 2024 /