Recensie
Reuma staat krijgen van kinderen meestal niet in de weg

Het hebben van reuma staat het krijgen van kinderen meestal niet in de weg. Zo blijkt uit het vorig jaar verschenen boek ‘Leven met Reumatoïde Artritis‘. Er wordt tijdens de zwangerschap zelfs een spontane verbetering gezien.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

Het boek is geschreven door reumaconsulenten Annemarie de Vroed en Hetty Wintjes en reumatoloog en klinisch epidemioloog Mieke Hazes. Het biedt patiënten, maar ook professionals als huisartsen en bedrijfsartsen, een verhelderend inzicht in de ziekte en de consequenties waarmee de patiënt te maken krijgt.

Uniek aan dit boek is de ruime aandacht die wordt geschonken aan RA in combinatie met zwangerschap, geboorte en de zorg voor baby’s en kleine kinderen. Ofschoon de ziekte bij veel patiënten tussen het veertigste en zestigste levensjaar wordt vastgesteld, kunnen zeker ook jongere mensen ermee te maken krijgen in hun vruchtbare periode.

Eén mogelijke ongerustheid kunnen de auteurs alvast wegnemen bij deze groep: het hebben van reuma staat het krijgen van kinderen meestal niet in de weg. Als de ziekte rustig is, heeft RA geen gevolgen voor de vruchtbaarheid en bij ruim de helft van de RA-patiëntes wordt een spontane verbetering van de reuma gezien als ze zwanger zijn. En hoewel RA in sommige families wat vaker voorkomt, is er geen duidelijke erfelijke factor in het spel.

Daar staat tegenover dat vaak zo’n zes weken na de bevalling een opvlamming van de ziekte optreedt. Daarom is het van belang dat vrouwen met RA tijdens deze periode goed worden begeleid door zowel de gynaecoloog als de reumatoloog, schrijven de auteurs. Goede instelling van de medicatie voor, tijdens en na de zwangerschap is van groot belang.

De schrijvers van Leven met Reumatoïde Artritis bieden de lezer veel nuttige informatie over medicatie tijdens de zwangerschap –in het Erasmus MC wordt daar veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan- en over de verzorging van baby’s en dreumesen. Zo zijn er handige tips over tillen en de aanschaf van kleertjes en kinderwagens die overigens ook voor moeders zónder RA handig zijn.

[bol_product_links block_id=”bol_536df60775f12_selected-products” products=”9200000005036081″ name=”reuma” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
1 comment
  • Jonge vrouw met reuma wacht langer op zwangerschap
    jun 16, 2014 (12:34)

    […] Lees ook: ‘Reuma staat krijgen van kinderen meestal niet in de weg’ […]

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: