Ouders vernoemen baby’s massaal naar favoriete speler Oranje

Na het succesvolle WK van 2010 kozen ouders er massaal voor hun kinderen te vernoemen naar hun favoriete speler van het Nederlands elftal. Het populairst waren Wesley (Sneijder), Robin (van Persie) en Maarten (Stekelenburg). Dit blijkt uit onderzoek van zwangerschaps- en babywebsite 24baby.nl.

Dankzij Sneijders belangrijke goals in de achtste, kwart- en halve finale wist Nederland in 2010 de WK-finale te bereiken. Wesley werd met vijf doelpunten topscorer van het toernooi en was de absolute uitblinker van het Nederlandse team. Dit zorgde ervoor dat veel ouders hun kind naar hem vernoemden. In 2010 werd de naam Wesley 54% meer gekozen dan in andere jaren.

Populairste namen

Ook de namen van de andere sterren van het Nederlands elftal werden in 2010 vaker gekozen. De 5 populairste namen uit de WK-selectie waren:
1. Wesley (Sneijder) +75 (+54%)
2. Robin (van Persie) +59 (+20%)
3. Maarten (Stekelenburg) +31 (+20%)
4. Joris (Mathijsen) +23 (+11%)
5. Nigel (de Jong) +13 (+21%)

Eljero Elia

Rechtsbuiten Elia was bij zijn geboorte de eerste Nederlander ooit die Eljero genoemd werd. Tot aan 2010 kregen slechts 4 anderen deze naam, maar het WK zorgde voor een kleine Eljero-explosie toen plots 10 baby’s vernoemd werden naar de snelle aanvaller.

WK 2014

Nu de bijna vierjarige Wesleys en Robins hun eerste ukkiewedstrijdjes voetballen is het de vraag wie de uitblinkers van het WK in Brazilië worden. Zullen prille ouders weer kiezen voor Robin en Wesley, of zijn straks de namen Daley, Daryl en Memphis niet meer weg te denken?

Onderzocht is hoe vaak de namen van de spelers die tijdens het WK 2010 voor Nederland uitkwamen werden gegeven aan pasgeborenen in Nederland. Hiervoor is gebruik gemaakt van de voornamendatabase van het Meertens instituut. Vervolgens is het gebruik van de voornaam in 2010 vergeleken met het gemiddelde van de jaren 2008, 2009, 2011 en 2012.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 13, 2014 /