Kinderen en hun hobby’s… Zo haal je je planning wel!

Schiet je al in de stress als je denkt aan alle hobby’s en verplichtingen, die kinderen in de schoolgaande leeftijd al hebben? Ja, voor ouders kan dit soms een uitdagende puzzel zijn. Toch zijn er ook mogelijkheden, waardoor je kindje allerlei leuks in zijn of haar vrije tijd kan doen, zonder dat het zweet je meteen uitbreekt als je aan je planning denkt.

Al die verplichtingen…

Als moeder van twee vind ik de verplichtingen wel meevallen. Natuurlijk vind school het fijn dat ouders helpen, maar er is ook alle begrip als je die puzzel qua planning niet rond krijgt. Kunnen opa en oma wel helpen op een doordeweekse dag, dan zijn ze daar ook al ontzettend blij mee. Daarnaast is er ook niets mis mee om eens een vrije dag voor zo’n activiteit op te nemen; als je op school helpt, zie je je kind namelijk ook in een andere setting. Je ontdekt op zo’n moment ook veel meer over de verhoudingen in de klas en vriendschappen. En als kinderen klein zijn, vinden ze het ook gewoon heel leuk dat je erbij bent.

Zwemles

Het eerste echte ‘moetje’ dat op ons pad kwam, was zwemles. In een waterrijk land als Nederland vind ik dat echt een must. Alleen vinden zwemlessen vaak plaats ’s middags na schooltijd of in het weekend. En zo zaten wij dus ruim een jaar iedere zaterdagochtend om 8.15 uur in het plaatselijke zwembad. Dat betekende zelfs nog vroeger opstaan dan op een schooldag. Wat waren wij blij toen A-B-C in the pocket waren. Zelfs voor voetbalwedstrijdjes – de hobby die na zwemles volgde – hoeven we er niet zo vroeg te zijn.

Hobby’s die je zelf plant

Gelukkig zijn er ook hobby’s, die beter te plannen zijn qua tijd. Zo heb ik nu de online gitaarles van Aart Lameris gevonden. In vijf gratis lessen ontdek je of gitaarspelen iets voor je is en leer je vijf makkelijke liedjes. Dat is natuurlijk ontzettend leuk om samen met je kind te doen. Voordeel is dat je dit in je eigen tijd doet en dus ook echt ontspannen aan die lessen kunt beginnen. Zo zijn er natuurlijk meer dingen die je zelf kunt plannen. Ga jij hardlopen, dan kan je zoon of dochter bijvoorbeeld meefietsen en zijn jullie beide sportief bezig. Kun je zelf tennissen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je kind alles zelf te leren en een baan te reserveren wanneer het jullie schikt.

Verenigingsleven

Nu ben ik zelf wel een voorstander van bijdragen aan het plaatselijke verenigingsleven. En ook een hobby in teamverband is wat mij betreft wel van meerwaarde voor een kind. Je ziet dat er bijvoorbeeld bij sporten als voetbal en hockey echt vriendschappen worden gesloten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor tennis en turnen. Dat zijn dan wel individuele sporten, maar je trekt toch vaak samen op met de anderen van de vereniging. Dat maakt het qua planning voor ouders niet altijd makkelijk. Die kleintjes trainen vaak op tijdstippen na schooltijd of juist om 18.15 uur (omdat het anders te laat is voor het slapen gaan).

Zo haal je de planning wel

Wordt het halen van de planning een uitdaging? Wees dan niet te streng voor jezelf. Het is heel begrijpelijk dat een uitgebreide maaltijd eten voor de training niet lukt. Zorg dan voor iets eenvoudig dat je vooraf al klaargemaakt heb of kies voor een brood-dag. Daarnaast leer je binnen een vereniging natuurlijk ook mensen kennen. Misschien kun je het halen en brengen wel wel samen organiseren. Vinden kids ook hartstikke gezellig als ze ergens samen heen gaan. En als het echt niet gaat, geef het dan aan bij de vereniging. Wie weet horen ze dit vaker van ouders en kunnen ze zo kijken naar oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een training een kwartiertje verschuiven of – bij kleinere groepjes – op een andere dag trainen. Maar spreek het uit. Als je dat niet doet, wordt er ook geen hulp aangeboden. Dan weten ze simpelweg niet dat je hulp nodig hebt. 

Foto: Pexels – foto/bal-voetbal-schoolbal-gala-8813556/ – pexels-kampus-8813556.jpg

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 4, 2024 /