Bij twijfel niet doen en andere dooddoeners

‘Bij twijfel niet doen!’ Misschien is dat wel het meest gehoorde argument dat werd uitgesproken als mensen me tijdens de Nijmeegse Vierdaagse passeerde. En natuurlijk waren er ook dooddoeners als ‘je krijgt er nooit spijt van’ en ‘volg je hart’. Goed bedoeld natuurlijk, maar ik was op zoek naar een goed gesprek. Al die nietszeggende opmerkingen kan ik inmiddels wel dromen.

Als ze me de kans geven om echt mijn verhaal te vertellen dan kan iemand toch van visie veranderen. Zo vond een man mijn getwijfel in eerste instantie maar vreemd. Hij vertelde dat het krijgen kinderen het beste is dat hem is overkomen. Dat gunt hij iedereen. Maar wat als je geen rammelende eierstokken hebt? Moet je dan zomaar in het diepe springen. Ik vertelde hem de schokkende verhalen die ik de dag daarvoor hoorde van een lerares. Zijn houding veranderde. Conclusie na een kilometertje: goed nadenken over de keuze voor kinderen is helemaal zo slecht nog niet.

Zo kon ik gelukkig meer mensen vertellen over hoe vervelend al die vragen en opmerkingen zijn. Niet alleen voor mij en andere twijfelende mannen en vrouwen, maar absoluut voor de groep die te maken heeft met vruchtbaarheidsproblemen.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 11, 2014 /