Column
Van andere kinderen moet ik niets weten

Eén van de gesprekken tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is me bijgebleven, omdat die vrouw vertelde dat ze helemaal niet van kinderen hield. Haar eigen kroost vormt de uitzondering. Daar heeft ze alles voor over.

Oppassen daar moet ze helemaal niets van weten. Ze heeft niets met kinderen. Toch twijfelde ze geen moment toen ze zelf voor de keuze stond. Ik vind dat opmerkelijk. Waarom kies je voor iets waar je eigenlijk niets mee hebt. Zelf kon ze dat ook niet benoemen.

Erg jammer, want ik wil dit heel graag begrijpen. Herkennen jullie je toevallig in haar? Laat een reactie achter in of vul de poll in.

[poll id=”6″]

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
4 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  jan 10, 2017 (15:16)

  […] 7 augustus 2014 – Einde aan twijfel door Nijmeegse Vierdaagse? 8 augustus 2014 – Van andere kinderen moet ik niets weten 9 augustus 2014 – Ik wil het verleden niet doorgeven 10 augustus 2014 – Weken niet […]

 • Patricia de Ryck
  aug 08, 2014 (18:04)

  Wat een mooi eerlijk antwoord @sjoukje. Dank, heb ik veel aan. Ook Anneke bedankt voor je reactie.

 • Anneke
  aug 08, 2014 (15:24)

  Ik probeer kinderen altijd te zien als prachtige kinderen van God op wie Hij heel trots is. Dat maakt mijn liefde voor hen groter. Uit mezelf zou ik dat ook niet kunnen. Ik kijk graag naar hun potentie en kan hun persoonlijkheid los zien van hun gedrag. Door kinderen, ook vreemde, met mijn hart te omarmen help ik hen om vertrouwen te krijgen in de wereld, iets dat ik heel belangrijk vind. En kinderen zijn zo mooi en puur, de mooiste uitvinding wat mij betreft 🙂

 • Sjoukje
  aug 08, 2014 (12:56)

  Hoe dichterbij de kindjes (bijvoorbeeld van familie) hoe meer ik ermee heb. Logisch toch?

  Over het algemeen vind ik kinderen van vooral vreemden, niet altijd leuk. Dat hoeft ook niet. Waarom zou een kinderwens betekenen dat je automatisch van kinderen (in het algemeen) moet houden? Soms kun je om een (wildvreemd) kind lachen of een kind vertederend vinden, maar in de meeste gevallen vind ik ze ook bijster irritant en heb ik er dus niks mee. Sorry, kan er niks aan doen. Dat ligt over het algemeen vooral aan een stukje opvoeding, waarvan ik denk dat het veel kinderen daaraan ontbreekt.

  Ik neig dus naar antwoord 1: als ik heel eerlijk ben heb ik niks met andermans kinderen. Als ik daarop mijn kinderwens had moeten baseren, had ik nu geen kinderen gehad….

  Dat ik toch een kinderwens had, komt omdat ik graag een eigen nageslacht wilde voortbrengen. Uiteraard heb ook ik erbij stil gestaan: wel of niet? Maar uiteindelijk was toch wel vanaf het begin (van onze relatie) duidelijk dat we allebei wel zouden willen. Simpelweg, omdat het ons een verrijking leek in ons leven, wat het dus ook blijkt te zijn…

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: