Open ruggetjes dichten met 3D-printer

Open ruggetjes dichten met 3D-printer is het beste tech-idee van 2016 volgens tijdschrift KIJK. Dit is een idee van Leidse, Delftse en Rotterdamse onderzoekers.

Als een foetus een open ruggetje heeft, kan dat na de geboorte leiden tot verlamming en andere gezondheidsproblemen. Een groep wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam en de TU Delft werkt aan een hypermoderne oplossing voor dit eeuwenoude probleem: prof. dr. Dick Oepkes en collega’s willen met een lange naald, voorzien van een 3D-printkop, het open ruggetje van een beschermend kapje voorzien. Een initiatief dat het populairwetenschappelijke tijdschrift KIJK vandaag beloont met de award ‘Beste tech-idee van 2016’.

De winnaar werd gekozen uit een longlist van twintig inspirerende, recente tech-ideeën van eigen bodem, samengesteld door de KIJK-redactie op basis van een rondgang langs onafhankelijke experts, technische universiteiten en instanties die startups een plek geven. Daarna kon het publiek online stemmen op zijn favoriet, wat ruim 3600 stemmen opleverde. Bovendien werden de genomineerde ideeën beoordeeld door een vakjury, bestaande uit topondernemer Michiel Mol, tech-expert Vivianne Bendermacher, journalist Herbert Blankesteijn, maker Astrid Poot en juryvoorzitter Jean-Paul Keulen, tevens adjunct-hoofdredacteur KIJK.

Bij zowel het grote publiek als de vakjury kwam het plan om open ruggetjes te dichten overtuigend als winnaar uit de bus. “Een eyeopener”, oordeelde jurylid Herbert Blankesteijn. “Ik volg het 3D-printen behoorlijk, maar dit had ik nooit eerder gezien. Als je nagaat wat voor ellende het zal kunnen voorkomen, verdient dit een groot podium.” Ook Vivianne Bendermacher vond het een prachtige doorvertaling van de 3D-printtechniek. “Het maakt me trots op dit kleine landje dat dit hier wordt ontwikkeld.”

Juryvoorzitter Jean-Paul Keulen, die de award vanavond tijdens een speciaal evenement in Sonnenborgh – museum & sterrenwacht te Utrecht uitreikt aan de winnaars, is erg tevreden met deze eerste KIJK-award voor het beste tech-idee. “Er werd meer gestemd dan we hadden gehoopt en we hebben absoluut een tot de verbeelding sprekende winnaar waar we met trots de prijs aan uitreiken.”

Op de tweede plaats eindigde de spectrometer van SPECTRAL Industries, die met behulp van technologie ontwikkeld voor een Marsrover van elk materiaal kan bepalen uit welke elementen het bestaat. De derde plek was voor de auto op mierenzuur waarmee Team FAST (TU Eindhoven) het rijden op waterstof eindelijk binnen handbereik hoopt te brengen. De volledige top tien van beste tech-ideeën is terug te vinden in de nieuwste KIJK-editie, vanaf donderdag 17 november in de winkel.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 16, 2016 /