Kerst anders met een kindje?

Kerst… is dat nu anders als je een kindje hebt. Dat vraag ik me af nu ik – met mijn buikje rond gegeten – op Eerste Kerstdag in bed lig. Volgend jaar zijn we nu namelijk niet meer met z’n tweetjes, maar ben jij – volgens de uitgerekende datum – al negen maanden in ons leven.

In ons huis is de kerstsfeer op dit moment nog ver te zoeken (op mijn kersttrui na). We hebben een boom. Zo’n nepperd. Maar die staat nog steeds goed opgeborgen achter de schotten op zolder. Daar liggen nog wat ballen, slingers en andere kerstspullen. We hebben wel een paar luxe ballen in de vorm van een hart bijvoorbeeld. In zilver. Die liggen het hele jaar door in de schaal. Net als de paarse ballen in onze design bloemvazen. Verder nog twee van die waxinelichtjeshouders, maar ook die staan het hele jaar in onze woonkamer en gang. We branden ze eigenlijk nooit.

Mijn lief en ik wonen inmiddels bijna negen jaar samen en in die tijd is de kerstboom welgeteld één keer in onze woonkamer gekomen. Het was geen succes. Door de drukte op ons werk, bleef-ie namelijk staan met alleen de onderste takken. Verder kwamen we niet. Opbergen was sneller. Dus gaven we op. We zouden die feestdagen toch niet thuis doorbrengen. Gezelligheid zit hem voor ons niet in de aankleding, maar in de momenten met elkaar. Daar hebben wij geen boom met glinsterende ballen voor nodig.
Benieuwd hoe dat gaat veranderen als jij er bent. Misschien ben je net zo’n sloopkogel als je vader en kunnen we ‘onze traditie’ de eerste jaren beter in ere houden. Maar als je groter bent, kun je vast staren naar al die lichtjes zoals ik dat kon. Vergeet daarnaast niet de toneelstukjes die we speelden met de kerststal. Ja, de drie koningen legden echt een hele trip af. Net als alle schaapjes.

Volgens mij is het aan een kind ook niet uit te leggen waarom je huis niet in een waar winterwonderland is omgetoverd. Zeker niet als je bij opa en oma juist kunt genieten van uitbundige versieringen. En bij (de meeste van) je klasgenootjes wordt er thuis vast ook uitgepakt.

Eén ding dat ik echt niet wil veranderen tijdens kerst is de momenten met elkaar. Vroeger genoot ik van de ontbijtjes met kerststol, net afgebakken broodjes en een glaasje jus d’orange met mijn ouders. Daarna volgde de gezellige middagen en avonden met de familie. Jokeren met centjes toen opa en opa er nog bij waren. Gewoon slap ouwehoeren toen we allemaal wat ouder waren. Een traditie die we nog steeds in ere houden. Zelfs nu de familie is uitgebreid met de komst van een aantal kindjes.

Die momenten koester ik echt. Die gun ik jou ook. Lekker spelen met je neefjes en nichtjes, terwijl wij bijkletsen. Kerst zal volgend jaar anders zijn, maar heeft voor mij één ding gemeen met andere jaren. Het gaat om de herinneringen die we met elkaar maken. Of er dan een boom staat, maakt volgens mij in eerste instantie helemaal niets uit.

Meer columns van TwijfelMoeder lezen, klik dan hier.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 25, 2016 /