Column
Kerst anders met een kindje?

Kerst… is dat nu anders als je een kindje hebt. Dat vraag ik me af nu ik – met mijn buikje rond gegeten – op Eerste Kerstdag in bed lig. Volgend jaar zijn we nu namelijk niet meer met z’n tweetjes, maar ben jij – volgens de uitgerekende datum – al negen maanden in ons leven.

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

In ons huis is de kerstsfeer op dit moment nog ver te zoeken (op mijn kersttrui na). We hebben een boom. Zo’n nepperd. Maar die staat nog steeds goed opgeborgen achter de schotten op zolder. Daar liggen nog wat ballen, slingers en andere kerstspullen. We hebben wel een paar luxe ballen in de vorm van een hart bijvoorbeeld. In zilver. Die liggen het hele jaar door in de schaal. Net als de paarse ballen in onze design bloemvazen. Verder nog twee van die waxinelichtjeshouders, maar ook die staan het hele jaar in onze woonkamer en gang. We branden ze eigenlijk nooit.

Mijn lief en ik wonen inmiddels bijna negen jaar samen en in die tijd is de kerstboom welgeteld één keer in onze woonkamer gekomen. Het was geen succes. Door de drukte op ons werk, bleef-ie namelijk staan met alleen de onderste takken. Verder kwamen we niet. Opbergen was sneller. Dus gaven we op. We zouden die feestdagen toch niet thuis doorbrengen. Gezelligheid zit hem voor ons niet in de aankleding, maar in de momenten met elkaar. Daar hebben wij geen boom met glinsterende ballen voor nodig.
Benieuwd hoe dat gaat veranderen als jij er bent. Misschien ben je net zo’n sloopkogel als je vader en kunnen we ‘onze traditie’ de eerste jaren beter in ere houden. Maar als je groter bent, kun je vast staren naar al die lichtjes zoals ik dat kon. Vergeet daarnaast niet de toneelstukjes die we speelden met de kerststal. Ja, de drie koningen legden echt een hele trip af. Net als alle schaapjes.

Volgens mij is het aan een kind ook niet uit te leggen waarom je huis niet in een waar winterwonderland is omgetoverd. Zeker niet als je bij opa en oma juist kunt genieten van uitbundige versieringen. En bij (de meeste van) je klasgenootjes wordt er thuis vast ook uitgepakt.

Eén ding dat ik echt niet wil veranderen tijdens kerst is de momenten met elkaar. Vroeger genoot ik van de ontbijtjes met kerststol, net afgebakken broodjes en een glaasje jus d’orange met mijn ouders. Daarna volgde de gezellige middagen en avonden met de familie. Jokeren met centjes toen opa en opa er nog bij waren. Gewoon slap ouwehoeren toen we allemaal wat ouder waren. Een traditie die we nog steeds in ere houden. Zelfs nu de familie is uitgebreid met de komst van een aantal kindjes.

Die momenten koester ik echt. Die gun ik jou ook. Lekker spelen met je neefjes en nichtjes, terwijl wij bijkletsen. Kerst zal volgend jaar anders zijn, maar heeft voor mij één ding gemeen met andere jaren. Het gaat om de herinneringen die we met elkaar maken. Of er dan een boom staat, maakt volgens mij in eerste instantie helemaal niets uit.

Meer columns van TwijfelMoeder lezen, klik dan hier.

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
7 comments
 • Alle TwijfelMoeder-columns op een rijtje
  jan 31, 2017 (23:41)

  […] 20 december 2016 – Zwangerschapstest kopen is heel avontuur 25 december 2016 – Kerst anders met een kindje? 27 december 2016 – Is het kindje gewenst, vraagt ze voorzichtig 5 januari 2017 – […]

 • jeapiebel
  dec 27, 2016 (09:08)

  Lekker gezellig met neefjes en nichtjes dat gun ik mijn kinderen ook, helaas die zijn er niet. Gezellig samen zijn is belangrijker dan een boom zeker. Al vind ik licht en boom best gezellig, zodra ik het niet hoef op te zetten en op te ruimen. 😉

 • Merel
  dec 27, 2016 (07:41)

  Of het verandert, weet ik niet. Maar wat je zegt, de eerste jaren is het helemaal geen ramp hoor om die boom in de doos te laten. Die glinsterende ballen trekken vooral de aandacht van zo’n kleintje.
  Jullie vinden straks je weg vanzelf, belangrijkste van alles is inderdaad het samen zijn en de gezelligheid.

 • Fleur
  dec 27, 2016 (00:52)

  Vroeger stond er bij ons ook geen boom in huis (excuus waren de katten 😉 ), maar nu met kinderen komen we er niet meer onderuit 😉 Gelukkig tuigt mijn vriend hem op en kunnen ze hem nu ook zelf versieren. Maar de gezelligheid maak je uiteindelijk toch zelf.

 • Dhini
  dec 26, 2016 (23:29)

  Hoewel mijn familie ver weg is (in Indonesie), ben ik erg blij dat ik lieve lieve schoonfamilie heb die voor mij net als hun dochter/zus(je) is.
  En zo ook in de kerst gaan wij lekker samen gezellig dineren

 • Babs
  dec 26, 2016 (18:07)

  Ik kijk altijd met veel plezier terug naar de kerst van destijds. Gezellig met de hele familie bij elkaar. Dat vind ik ook de perfecte reden om weer bij elkaar te komen.
  Wel jammer dat dat al tijden bij ons niet meer gebeurd.. sinds dat mijn ouders niet meer leven merk je dat dat enorm verwaterd.
  Maar wel een leuke kerst gehad met zijn drietjes (plus 2 katten)

 • Ilse van Kreanimo
  dec 26, 2016 (10:16)

  Helemaal waar – die boom doet het hem niet. Al is het wel gezellig uiteraard.

  Ik had dit jaar zelfs geen cadeautje, want er liep iets mis met de namen trekken.
  En toch was het een héél fijne kerst!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: