Kim Feestra en haar kinderwens

Kim Feenstra (31) huilt om kinderwens, kopt De Telegraaf in december 2016. In de nieuwste aflevering van Het Perfecte Plaatje moet het model als opdracht namelijk een baby van acht uurtjes oud fotograferen en dat raakt haar enorm. Zo vertelt ze ook tegen presentator Tijl Beckand.

Update: november 2019 heeft Kim Feenstra bekendgemaakt dat kinderen krijgen op de natuurlijke wijze voor haar en haar partner niet mogelijk is.

Kim Feenstra in Het Perfecte Plaatje

“Ik zag die baby en toen dacht ik, hij is nog maar acht uurtjes oud. Hij is nog maar acht uurtjes op deze wereld. Dat is toch bijzonder.” Presentator Tijl Beckand beaamt dat en gaat dan verder op een weg waar ik altijd kriebels van krijg. Je weet dat mensen deze uitspraken met de beste bedoelingen doen, maar er zit zoveel verdriet achter.

Confronterende opmerking

Tijl zegt in het fragment dat in december 2016 te zien was: “Je gaat zelf toch ook hopelijk een keer.” Waarop Kim Feenstra antwoordt met ‘ja ooit, maar nu niet’. Beckand: Nee nu niet, maar ik bedoel dat gaat wel gebeuren als het je gegeven wordt.” Een duidelijk zichtbaar geëmotioneerde Feenstra zegt ‘nu moet ik huilen’. Waarop hij de bal terugkaatst met ‘echt waar’. Dit laat meteen zien waarom gesprekken over kinderwensen zo lastig zijn. Achter die vragen zit zoveel. In dit geval was de vraag ‘zou je zelf kinderen willen’ volgens mij genoeg geweest. Dan had Kim daar op kunnen reageren, zoals zij wilde. Maar nu was het wel heel confronterend voor mijn gevoel.

Jong moeder worden

Waarom het zo confronterend is? Het model heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze graag jong moeder wil worden. Zo vertelde ze in 2011 tegen Grazia ook dat ze zich geen zorgen maakt over de veranderingen van haar lichaam door een zwangerschap. “Als je graag kinderen wilt, dan moet je daar gewoon voor kiezen. Ook als model. Wij zijn geen objecten die altijd maar mooi moeten blijven en daarom maar beter geen kinderen kunnen krijgen, omdat het een risico is voor hun lichaam. Belachelijk!”

Diepe kinderwens

Eveneens in Grazia zei ze (zo rond 2013) dat ze met haar toenmalige man dj Michael Mendoza had afgesproken om nog anderhalf jaar te knallen met hun werk. “Daarna wil ik wel proberen zwanger te worden. Ik wil niet zo’n heel oude moeder worden.” Dat haar kinderwens diep zit, bewijst ook het stuk over de hormonen die vrij komen tijdens een zwangerschap. Daar is ze nieuwsgierig naar. “Soms ben ik heel soft. Ik vraag me echt af hoe emotioneel ik ga zijn als ik zwanger ben.”

Rond 30ste

Eind van dat jaar had ze het over haar dertigste in De Telegraaf. “Mijn moeder heeft altijd gezegd: als je 30 bent, ben je echt een vrouw”, zei ze destijds op 28-jarige leeftijd. “Ik geloof dat ze daar gelijk in heeft. Rond de 30 zou in mijn beleving een mooi moment zijn om aan kindertjes te beginnen.”

Stukgelopen huwelijk

Een paar maandjes later liep haar huwelijk stuk. Dan kun je nog zulke mooie plannen hebben; die vallen met zo’n beslissing natuurlijk wel in het water. Inmiddels heeft ze – na van het vrijgezellenleven genoten te hebben – wel een nieuwe vriend, maar je moet je ook afvragen hoe snel je in zo’n avontuur duikt. Niet iedereen is daar zo snel mee als bijvoorbeeld Lieke van Lexmond. En dat je het aan ‘het proberen bent’ met je lief, hang je natuurlijk over het algemeen ook niet aan de grote klok. Al helemaal niet als BN’er.

Als je ziet hoe het – op dat moment 31-jarige – model met de kleine baby omgaat tijdens de fotoshoot en haar hoort zeggen dat ze het gevoel krijgt dat ze het kleintje moet beschermen, dan gun je haar dit geluk ook. Maar laten we vooral niet constant confronterende vragen stellen of er maar vanuit gaan dat een zwangerschap zo gefixt is. Zo vanzelfsprekend is het allemaal niet. Dat blijkt wel weer als Kim Feenstra over haar kinderwens spreekt in de Videoland-realityserie Life of Kim.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 5, 2016 /