Peter van Straaten – Niet doen opa

Peter van Straaten is overleden, lees ik vanochtend op Nu.nl. Dat doet me denken aan het boek dat deze tekenaar een paar jaar geleden heeft uitgebracht ‘Niet doen opa’. Een boek vol met zijn herkenbare werk ; de prachtige tekeningen, inclusief herkenbare quotes erbij.

In het boek ‘Niet doen opa’ neemt Peter van Straaten je mee op een zoektocht. Hij wil namelijk weten of (groot)ouderschap gelukkig maakt. Alle mogelijk misverstanden tussen grootouders, kinderen en kleinkinderen worden op de hem kenmerkende, meesterlijke wijze blootgelegd. Natuurlijk gaat hij daarbij het maatschappelijke thema niet uit de weg; de generatiekloof tussen grootouders, kinderen en kleinkinderen is waarschijnlijk nog nooit zo mooi geschetst.

Ik kan nu de één na de andere tekening omschrijven, maar je moet het echt zien. Juist die kleine details in een tekening van Peter van Straaten maken ‘m nog gevatter, nog scherper en daarmee grappiger. In mijn geval zetten ze me nu ook aan het denken. Wat voor ouder wil ik zijn? Hoe wil ik dat ons kindje straks naar ons en de opa’s en oma’s kijkt. Maar ook: hoe wil ik dat mijn (schoon)ouders straks met die kleine omgaan. Moeten ze streng zijn als ze een dagje oppassen of mag juist alles, omdat een dag bij opa en oma nu eenmaal een feestje hoort te zijn. Wat dat betreft, zal dit boek voor (groot)ouders ook een feest van herkenning zijn. Wat mij betreft dus leuk als cadeautje!

Die prachtige pentekeningen, die een heel verhaal vertellen. Ja, die ga ik wel missen. Wat een geweldige tekenaar was Peter van Straaten toch. Meer over zijn werk ontdekken, lees dan het artikel dat het NRC naar aanleiding van zijn overlijden heeft geplaatst.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 9, 2016 /