Eva Jinek en de vragen naar haar kinderwens…

Eva Jinek – die dagelijks op KRO-NCRV te zien is met haar talkshow Jinek (NPO1 23.00 uur) –  is helemaal klaar met de vragen naar haar kinderwens. De 38-jarige talkshowhost en journaliste heeft zich daar in AD Magazine heel nadrukkelijk over uit gesproken. Wat ben ik daar blij mee! Zeker, omdat haar uitspraak ook door alle landelijke media is overgenomen. Laten we wat zij zegt voor eens en voor altijd in onze oren knopen. En niet alleen als je een talkshow presenteert, zoals Jinek, maar het geldt eigenlijk voor iedereen.

Journalisten vragen ontzettend vaak naar de kinderwens van BN’ers. Kijk bijvoorbeeld naar Estavana Polman, die nog niet eens zo heel lang bij het grote publiek bekend is. Toen ik op zoek ging naar quotes, omdat ik het bericht over haar zwangerschap wilde aanvullen met wat achtergrondinformatie, was het niet lastig om ze te vinden. En kijk naar de recente onthulling van Carolien Spoor. Negen jaar geleden – toen was ze twintig – ging het hier zelfs als over. Zo kun je ook Googlen op Eva Jinek en kom je interviews tegen waarin ze bijvoorbeeld heeft gezegd dat ze zich niet kan voorstellen dat ze zal sterven zonder moeder te zijn geworden.

De journaliste van het AD Marlies van Leeuwen informeert er ook naar. Jinek reageert op de wijze, zoals ik dat sinds de start van TwijfelMoeder ook doe. Vandaar dat ik dit zo belangrijk vind. Wat dat betreft is het bijzonder dat ik dit nieuws helemaal heb gemist. Zal wel komen door de drukte rondom de jaarwisseling. Wat ze zegt:

Dat is zoiets persoonlijks om te vragen aan een vrouw. Voor hetzelfde geld ben ik al tien jaar bezig. Misschien kan ik geen kinderen krijgen en vind ik dat verschrikkelijk. Mensen vragen het aan je alsof je vraagt wat je vanavond gaat eten. Ik vind het ongepast en ongemanierd.

Maar waarom heeft ze in het verleden dan steeds antwoord op deze vraag gegeven? Ze vertelt dat ze dat deed vanuit de behoefte om iemand tegemoet te komen. “Nu word ik steeds kwader als het mij of mijn vrouwelijke collega’s van een bepaalde leeftijd wordt gevraagd. Ik wil een punt maken en zal die vraag als journalist zelf ook niet meer stellen.” Kijk, dat is goed om te horen!

Eva Jinek is momenteel doordeweeks dagelijks om 23.00 uur op NPO1 te zien met haar talkshow Jinek.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 6, 2017 /