Nijmeegse Vierdaagse lopen na bevalling

Nijmeegse Vierdaagse na de bevalling… dat is nu zo’n onderwerp dat vanavond in mijn hoofd speelt. Ik heb namelijk net de mail gekregen van de Centrale Administratie. Vanaf maandag 30 januari aanstaande om 08.00 uur kan ik mij inschrijven voor de 101ste editie. Het zou mijn vierde worden. Maar is het eigenlijk wel verstandig om van 18 tot en met 21 juli 2017 dagelijks veertig kilometer te wandelen als je – naar verwachting – eind maart bevallen bent van je eerste kindje?

Natuurlijk heb ik hier al vaker over nagedacht. Juist, omdat ik ‘m zwanger heb gelopen, ben ik ook na gaan denken over de volgende editie. Wil ik het überhaupt wel is natuurlijk vraag één. Kan ik mijn kindje straks een hele week missen en de zorg volledig aan mijn partner en andere hulptroepen overlaten? En hoe zit dat met de voeding? Ik wil borstvoeding proberen, maar hoe doe ik dat in die week? Moet de kolf dan mee onderweg of bouw ik richting de Nijmeegse Vierdaags af. En niet te vergeten: hoe gaat dat na die week. Niet alleen deze keer was ik doodop, ook de vorige edities kon ik de week na dit wandelspektakel niet veel. Ik was zo moe, stijf en laten we het over de blaren en andere wonden (die had ik gelukkig alleen de eerste editie) maar niet hebben.

Wat zegt de fysio?
Een tijdje geleden was ik voor mijn werk bij de plaatselijke fysio. Zij hebben er de afgelopen twee edities voor gezorgd dat ik minder blaren had en ook niet zo krakkemikkig was als die eerste keer. kenners dus. Niet alleen van het menselijk lichaam, maar ook van mijn karakter. Als ze tijdens het evenement vragen of het leuk is, antwoord ik gewoon ‘nee’. Maar naderhand loop ik ook net zo glimmend van trots bij ze binnen om ze even te bedanken. Want juist dat gevoel als je het weer hebt gehaald is zo bijzonder. Nu dat voor de derde keer is, begin ik het zelfs leuker te vinden. Vandaar dus die twijfel… Ik ben bang dat als ik nu stop, dat ik ook niet meer begin. Zou zonde zijn; het is zo’n leuke traditie die zeker in deze regio (in woon in Cuijk, waar de Vierdaagse op vrijdag doorheen loopt). erg leeft. Een tocht die zelfs mijn klanten vol bewondering volgen als ik weer aan het avontuur begin.

De fysio heeft me een tijdje geleden dus alvast bijgepraat. Als ik tijdens de zwangerschap geen last krijg van bekkeninstabiliteit of andere lichamelijke klachten, dan hoef ik nog niet te twijfelen. Daarna is het kijken hoe ik de bevalling doorsta. Een keizersnede betekent een definitieve no-go. Andere ingrepen en ongemakken zal ik moeten bespreken als ik nog steeds wil lopen. Laten we zeggen dat ik een heel gemiddelde bevalling heb zonder horrorscenario’s, dan kan ik volgens Niels de wandelschoenen er weer bij gaan pakken. Niet om al hele lange trainingstochten te lopen, maar gewoon een klein rondje achter de wagen. Ik moet mijn lichaam tenslotte de tijd geven om te herstellen. Eén geluk: ik train toch niet graag. Afgelopen jaar heb ik twee trainingstochten van twintig kilometer gelopen én zwanger-en-wel haal ik het. Goed naar mijn lichaam luisteren is het volgende devies; voelt het niet goed aan, dan moet ik het niet doen. Heb ik er juist zin in, dan is het helemaal geen punt dat ik een paar maanden daarvoor ben bevallen.

Wanneer hak ik de knoop door?
Een besluit heb ik nog niet genomen. Wel heb ik een stappenplan, zodat ik spijt voorkom. Niets namelijk vervelender dan als Vierdaagse-loper van 18 tot en met 21 juli langs de kant te staan, terwijl je wil lopen. Kijk voor de plaatselijke vierdaagse schrijf je je last minute in, maar voor dit grootscheepse evenement moet je er gewoon vroeger bij zijn. Daarom dus het onderstaande plan.

  • Iedereen kan zich inschrijven voor de Nijmeegse Vierdaagse vanaf 30 januari 2017 08.00 uur. Dit moment laat ik rustig aan me voorbij gaan.
  • Omdat ik de Vierdaagse al drie keer succesvol heb uitgelopen de afgelopen jaren mag ik ook deelnemen aan de tweede inschrijfronde. Die sluit op vrijdag 31 maart 2017 om 24.00 uur. Net als dit jaar – toen wist ik echt niet of ik het nu wel wilde – zal ik dan last minute de keuze nemen. Als het goed is ben ik dan al bevallen, dus weet ik ook beter hoe ik er lichamelijk voor sta.
  • Als ik het regelement nu lees, is de 31e maart ook de uiterste betaaldatum. Die lag afgelopen jaar nog een maandje later. Mocht dat dit jaar ook weer gelden, dan kan ik die termijn ook nog gebruiken om na te denken en uiteindelijk beslissen om niet te betalen en dus mijn plekje af te staan. Dat ga ik nog even goed bekijken.
  • Natuurlijk kan ik me ook altijd inschrijven en uiteindelijk ervoor kiezen om niet te lopen. Alleen vind ik het zonde om het plekje van een andere loper af te nemen. Ieder jaar moeten er zoveel mensen loten. En dan hebben we het nog niet eens over de 64,- euro die dan ook gewoon weggegooid zijn. Als zuunige Zeeuwse vind ik dat toch zonde geld. Daar kunnen we ook een leuk dagje van uit met ons kleintje.

Foto genomen tijdens VierdaagseFeest Cuijk.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 27, 2017 /