Weinig echo’s en controles in zwangerschap

Weinig echo’s en controles krijg je eigenlijk tijdens je zwangerschap. Dat heeft mij echt verbaasd. Ik had gedacht dat ik je vaker te zien zou krijgen. Even mogen kijken naar hoe jouw lijfje zich in mijn buik ontwikkeld. Helaas… ik moet het doen met wat aanrakingen en het meetlint van de verloskundige op mijn buik. Gelukkig mag ik je hartje ook iedere keer horen, maar meer is het echt niet…

En dan heb ik al een extra echo gehad bij de start. Met acht weken konden we voor het eerst jou als mini-boontje bewonderen. Daarna kon ik vervolgens twee weekjes aan het idee wennen en volgde de termijnecho. Omdat we voor prenatale screening hebben gekozen – middels de combinatietest (bij 12 weken) en 20-weken echo – hebben we je vervolgens nog twee keer gespot. Anders hadden we moeten wachten tot week 35. Dat is namelijk de eerstvolgende echo pas in de praktijk waar ik in verband met mijn woonplaats automatisch aan verbonden ben. We weten dat je goed bent ingedaald, maar verder heb ik geen idee of je een grote baby bent of juist niet. Hoe is het nu met je buikje? We zullen het pas weten na de bevalling.

Qua onderzoek wordt er eigenlijk ook vrij weinig gedaan. Zeker als je bedenkt dat het hier gaat om een mensenleventje dat in ontwikkeling is. Ik grap altijd maar dat de verloskundige vast magische handen heeft en door mijn huid heen kan kijken. Verder is namelijk je hartslag het enige dat ze echt kunnen horen. En moet er vertrouwd worden op mijn gevoel. Je moet de baby tenslotte wel zo’n vijftien keer per dag voelen vanaf week 25. Best vaag hoor, omdat je bij een eerste zwangerschap natuurlijk geen idee hebt van hoe het voelt.

Nu denk je misschien ‘bekijk het positief, tijdens eerdere checks is dus niks vreemds gevonden’. Daar heb je ook gelijk in. Toch had ik het wel fijner gevonden om jou wat vaker te zien. Dan begrijp je opeens ook waarom pretecho’s worden gemaakt en de opkomst van thuis-echo-apparatuur zoals de BabyWatcher of de Dopplers, waarmee je thuis het hartje van je baby kunt beluisteren.

Wat vinden jullie hiervan? Ervaar jij dit ook zo of is/was werkwijze bij jou helemaal anders?

Alle columns van TwijfelMoeder lezen, klik dan hier. Ik heb ze in chronologische volgorde voor je op een rijtje gezet. 

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 29, 2017 /