Column
Weinig echo’s en controles in zwangerschap

Weinig echo’s en controles krijg je eigenlijk tijdens je zwangerschap. Dat heeft mij echt verbaasd. Ik had gedacht dat ik je vaker te zien zou krijgen. Even mogen kijken naar hoe jouw lijfje zich in mijn buik ontwikkeld. Helaas… ik moet het doen met wat aanrakingen en het meetlint van de verloskundige op mijn buik. Gelukkig mag ik je hartje ook iedere keer horen, maar meer is het echt niet…

Het TwijfelMoeder-boek komt er aan! Volg de voortgang via DE TWIJFELMOEDER nieuwsbrief. Twijfel jij over je kinderwens: dan is er de besloten Facebook-groep Twijfel over Kinderwens.

En dan heb ik al een extra echo gehad bij de start. Met acht weken konden we voor het eerst jou als mini-boontje bewonderen. Daarna kon ik vervolgens twee weekjes aan het idee wennen en volgde de termijnecho. Omdat we voor prenatale screening hebben gekozen – middels de combinatietest (bij 12 weken) en 20-weken echo – hebben we je vervolgens nog twee keer gespot. Anders hadden we moeten wachten tot week 35. Dat is namelijk de eerstvolgende echo pas in de praktijk waar ik in verband met mijn woonplaats automatisch aan verbonden ben. We weten dat je goed bent ingedaald, maar verder heb ik geen idee of je een grote baby bent of juist niet. Hoe is het nu met je buikje? We zullen het pas weten na de bevalling.

Qua onderzoek wordt er eigenlijk ook vrij weinig gedaan. Zeker als je bedenkt dat het hier gaat om een mensenleventje dat in ontwikkeling is. Ik grap altijd maar dat de verloskundige vast magische handen heeft en door mijn huid heen kan kijken. Verder is namelijk je hartslag het enige dat ze echt kunnen horen. En moet er vertrouwd worden op mijn gevoel. Je moet de baby tenslotte wel zo’n vijftien keer per dag voelen vanaf week 25. Best vaag hoor, omdat je bij een eerste zwangerschap natuurlijk geen idee hebt van hoe het voelt.

Nu denk je misschien ‘bekijk het positief, tijdens eerdere checks is dus niks vreemds gevonden’. Daar heb je ook gelijk in. Toch had ik het wel fijner gevonden om jou wat vaker te zien. Dan begrijp je opeens ook waarom pretecho’s worden gemaakt en de opkomst van thuis-echo-apparatuur zoals de BabyWatcher of de Dopplers, waarmee je thuis het hartje van je baby kunt beluisteren.

Wat vinden jullie hiervan? Ervaar jij dit ook zo of is/was werkwijze bij jou helemaal anders?

Alle columns van TwijfelMoeder lezen, klik dan hier. Ik heb ze in chronologische volgorde voor je op een rijtje gezet. 

Baby algemeen
TwijfelMoeder
TwijfelMoeder is in 2013 ontstaan, omdat ik (Patricia de Ryck - 1984 - ondernemer en journalist) twijfelde over mijn kinderwens. Wel of geen kinderen - het leverde heel wat vooroordelen en discussies op. Ik heb in middels mijn keuze gemaakt en ben in maart 2017 bevallen van ons eerste kindje, maar het onderwerp is nog steeds relevant. Je leest hier mijn column, lezerspost en allerhande nieuwtjes. Kortom: TwijfelMoeder is een gevarieerde site voor iedereen.
9 comments
 • Beauty Treasures
  apr 07, 2017 (15:01)

  Ik ben 28 weken zwanger en ik heb tot nu toe 4 echo’s gehad bij de gynaecoloog en twee controles bij de huisarts (bloedprik). Ik heb de indruk dat dit minder is in vergelijking met andere vriendinnen die pas bevallen zijn. Het zal ook een beetje afhankelijk zijn van je gynaecoloog denk ik.

 • Yvonne
  apr 04, 2017 (22:02)

  Ik stond onder controle bij de gynaecoloog en dan heb je veel meer echo’s. Ik heb er in totaal zeker wel 10 gehad, misschien wel meer. Ik wist niet dat je bij de verloskundige zo weinig echo’s kreeg. Lijkt me ook lastig.

 • Christine
  apr 03, 2017 (21:45)

  In 2014/2015 was ik zwanger en ik heb er maar drie gehad: bij zes, bij twaalf en bij twintig weken… en dat ik na 20wkn dus nog een keer dezelfde zwangerschapsduur heb moeten wachten tot ik m’n meisje in het echt mocht zien vond ik echt onwijs jammer ja! Ik was echt mega jaloers op een vriendin die praktisch elk bezoek een echo en foto’s kreeg en dat heel normaal vond.. sterkte met de laatste loodjes!!

 • Sushy
  mrt 30, 2017 (14:02)

  Ik ben nooit zwanger geweest, maar ik dacht dat je best veel controles kreeg (maar dat is ook alleen maar gebaseerd wat ik op tv heb gezien). Misschien willen ze het toch ook een stuk aan de natuur overlaten?

 • cobi
  mrt 29, 2017 (20:58)

  toen ik zwanger was,werden er nog geen echos gemaakt Bij alledrie de kinderen geen echo gehad

 • Barbara
  mrt 29, 2017 (20:56)

  Bij mijn eerste zwangerschap had ik veel meer behoefte aan controles, bij de 2e en 3e was dat een stuk minder. De misselijkheid was eigenlijk het enige waar ik het over wilde hebben, maar dat werd altijd een beetje weggewuifd, alsof het niet belangrijk was. Die echo’s vond ik wel leuk!.

 • Linda Meester
  mrt 29, 2017 (15:46)

  Ik vond het aantal controle’s meer dan genoeg.
  Onze verloskundige was ook echoscopiste, dus drukte ook steeds foto’s af.
  Ik heb drie kleine klapalbums vol.

  Ookal kunnen ze je kindje opmeten, nog is de inschatting van lengte of gewicht een pure gok hoor.

 • Priscilla
  mrt 29, 2017 (10:16)

  Nee vond ik eigenlijk niet! Zolang ik mijn kinderen voelde had ik er eigenlijk wel vertrouwen in dat het goed zat. Echo’s en controles vond ik juist zenuwslopend. Ik was altijd bang dat ze dan iets afwijkends zouden zien! Vooral op het laatst werd ik helemaal gek van alle controles. Nou ben ik ook bij beide zwangerschappen doorgestuurd naar de gynaecoloog misschien speelt dat ook mee.

 • Mirjam
  mrt 29, 2017 (08:32)

  Ik vond dat soms ook lastig hoor. Het liefst neem je elke week even een kijkje bij je kleintje in je buik!

Leave a Comment

Name*
Email*
Website

%d bloggers liken dit: