Save The Children publiceert cijfers die je aan het denken zetten

Save The Children heeft in het kader van de Internationale Dag van het Kind, afgelopen donderdag 1 juni, een onderzoek gedaan de situatie waarin kinderen wereldwijd leven. De cijfers die je in het rapport Gestolen Kindertijd treft, zetten je wat mij betreft echt aan het denken. Wat is het dan fijn dat wij in Nederland opgroeien. Nederland bezet wereldwijd de vierde plek van landen waar je jeugd het minste onder druk staat. De andere landen in de top vijf zijn: Noorwegen, Slovenië, Finland en Zweden. Hoe anders is dat in West- en Centraal-Afrika; onderaan de lijst bungelen Niger, Angola, Mali, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Somalië.

Eén op de vier kinderen wordt beroofd van zijn of haar jeugd als gevolg van kinderarbeid, kindhuwelijken, moord, mishandeling, misbruik, een slechte gezondheid of een gebrek aan onderwijs. In veel gevallen is het een combinatie van die factoren, blijkt uit het rapport. Zeker 700 miljoen kinderen -en misschien wel honderden miljoenen meer- zien de hoop op een onbezorgde jeugd stukslaan op de realiteit van alledag. De oorzaken van een verloren jeugd liggen bijvoorbeeld in conflicten, gedwongen vlucht, armoede, kinderarbeid, kindhuwelijken en daarmee gepaard gaande vroege zwangerschappen. Voor het eerst heeft Save the Children het aantal moorden op kinderen geanalyseerd; wereldwijd worden dagelijks meer dan 200 jongens en meisjes vermoord. Latijns-Amerikaanse landen -waaronder Honduras, Venezuela en El Salvador- hebben de hoogste kindermoordcijfers.

Uit het rapport Gestolen Kindertijd blijkt verder dat:

• elke dag meer dan 16.000 kinderen sterven voor hun vijfde verjaardag, verreweg de meesten van hen aan voorkombare oorzaken,

• ongeveer bij een kwart van alle kinderen onder de vijf (156 miljoen) de lichamelijke of geestelijke ontwikkeling achterblijft door ondervoeding,

• een op de zes kinderen in een schoolgaande leeftijd momenteel niet naar school gaat,

• een op de 80 kinderen op de vlucht is vanwege oorlogen of conflicten,

• wereldwijd 168 miljoen kinderen betrokken zijn bij kinderarbeid – van wie 85 miljoen bij gevaarlijk werk. Dat is meer dan alle kinderen in Europa samen (138 miljoen),

• elke zeven seconden een meisje trouwt dat jonger is dan 15 jaar,

• elke twee seconden een meisje een kind ter wereld brengt.

Ik vind dat pittige cijfers. Was jij je hier van bewust? 

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 3, 2017 /