Huisdieren: een must als je een kindje hebt?

Huisdieren hebben, is dat nu een must als je een kindje het? Ik zie dat ons mannetje geniet van de hond van zijn opa en oma. En naar de katten van vrienden lacht hij lief. Maar wat als hij er straks ook één wil…

Ja, dat vind ik wel lastig hoor. Ik ben namelijk niet zo’n dierenmens. Ja, ik vind het prachtig om te zien hoe baasjes genieten van hun huisdieren. Of het dan een hond of een kat is of juist iets exotischer als een enorme slang of juist een enorm aquarium met tropische visjes – ik vind het allemaal prachtig. Voor hun. Niet voor mij. Nee, laat mij er maar over schrijven. Voor de lokale krant heb ik jarenlang een dierenrubriek gehad. Zo heb ik dan ook een meterslange python geaaid. Die man had er echt een hele kamer voor.

Maar stel nou dat onze zoon zegt dat hij dat ook wil… Nee, dan valt een slang echt af hoor. En knaagdieren wat mij betreft ook. Wat ben ik me op mijn oppasadresje ’s nachts ooit doodgeschrokken van hun hamsters. Nu weet ik dat die dan echt tot leven komen, maar toen wist ik niet wat mij overkwam. En dan zat ik al ietwat verkrampt op de bank, omdat de kat het gezellig vond om met zijn scherpe pootjes over mijn benen te gaan klimmen. Gelukkig heb ik – dankzij mijn werk voor Renske Natuurlijke Diervoeding – wel meer over katten geleerd, maar ook dat is mijn favoriet niet. Zelf heb ik als kind altijd een goudvis gehad.

Mijn lief heeft zelf altijd een hond gehad en ook bij opa en oma maakt ons mannetje daar kennis mee. Grote kans dus, dat hij daar later om gaat vragen. En ondanks dat ik daar vroeger echt bang voor was, weet ik nu ook hoe gezellig het is. Heel bijzonder om te zien hoe een hond steun biedt als het even moeilijk gaat. Al verbaas ik me wel hoe vaak sommige baasjes het dier alleen thuislaten en hoe weinig ze uit worden gelaten. Dat wordt dus echt een gevalletje van goed uitleggen wat er allemaal bij komt kijken. Want wij worden niet de ouders die het hondje aan het uitlaten zijn van hun kind (omdat die er zelf geen zin in heeft). Daarnaast wil ik het ook goed doen; het dier verdient alle aandacht mét de juiste dierenvoeding en alles dat er bij komt kijkt. Dat betekent ook uitvoerig het aanbod in de dierenwinkel bestuderen. Daar hoef je trouwens de deur niet voor uit; je hebt ook online hele uitgebreide shops, zoals ZOOBIO.NL.

Natuurlijk zal het zorgen voor een huisdier vragen om wat aanpassingen in ons leven, maar het brengt natuurlijk ook veel. Zo blijkt een huisdier hebben namelijk heel goed te zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Een huisdier kan sociaal, emotioneel en educatief veel voordelen brengen. Wist je dat kinderen met huisdieren vaak meer zelfvertrouwen hebben, minder eenzaamheid voelen en over betere sociale vaardigheden beschikken. Wie ben ik dan om ‘Nee’ te zeggen. Als ouder wil je tenslotte het beste voor je kind. Dat betekent dat je af en toe over je eigen vooroordelen en angsten moet heen stappen.

Foto: meisje met hond van Shutterstock. (In overleg: https://www.shutterstock.com/nl/download/confirm/118122121?size=huge_jpg – Stock Photo ID: 118122121)

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 16, 2018 /