Stromboli van Saskia Noort in één ruk uitgelezen

Stromboli – het nieuwste boek van Saskia Noort – heb ik gisteravond in één ruk uitgelezen. 251 pagina’s vol emoties. Wie mij op Instagram volgt (en daar meer boekreviews voorbij ziet komen), weet al dat ik enthousiast ben. Zo enthousiast dat ik het met jullie allemaal wil delen. Dit is namelijk een fijn boek voor tijdens je verlof, in de vakantie of – net als in mijn geval – heerlijk voor de avonden dat je even wil ontspannen.

Wat. Een. Boek! Heb Stromboli van Saskia Noort vanavond in één ruk uitgelezen. Wat schrijft die vrouw jaloersmakend lekker! De directheid waarmee ze schrijft, zorgt ervoor dat de boodschap nog harder binnenkomt. Wat een rauw verhaal. Een verhaal met de herkenbare angst om niet 1-op-de-3* te worden. Een verhaal dat misschien nog wel meer dan #metoo aanzet om open te zijn en je ervaring te delen. Een verhaal dat laat zien dat we momenteel echt iedere bizarre workshop aangrijpen in de zoektocht naar ons eigen geluk. Maar laten we niet vergeten dat ze dat ok met humor doet. Kortom: ik vind de nieuwe van Saskia Noort een must read.

Bovenstaande schreef ik meteen nadat ik het boek dichtsloeg. Nu – een dag later – kan ik niet anders dan ‘m hier op mijn blog ook delen. Ik sta namelijk nog helemaal achter mijn review. Het verhaal is echt onder mijn huid gekropen. Alsof hoofdpersonage Sara één van mijn vriendinnen is, die haar ervaringen met mij deelt. Anderzijds is dit ook zo’n boek, waarbij je denkt ‘heeft Saskia Noort dit echt allemaal uit haar duim gezogen of zijn er bepaalde zaken toch autobiografisch’. Wie de schrijfster al wat langer volgt, weet dat er inderdaad zaken autobiografisch zijn. Zo is de verkrachting, waarmee ze het boek opent, haar eigen ervaring. In een interessant interview met het AD, rondom het uitkomen van dit boek, vertelt ze: “Maar een deel van de zaken waarmee ik heb geworsteld, zit er wel degelijk in. Zoals het lange zwijgen tegenover mijn ex-man en ouders. Ik was bang hen verdriet te doen; veel mensen betrekken een verkrachting op zichzelf.”

In datzelfde interview vertelt ze: “Dit gaat niet een-op-een over jou en ook niet over mij. Ik heb gebeurtenissen aangezet en vermengd met verhalen van anderen.” Zo dacht ik zelf tijdens het lezen of het stel waar het over gaat niet een beetje geïnspireerd is op Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen, die vorig jaar het boek  ‘Als het maar niet op ons lijkt‘ schreven. Of zien jullie er toch meer de gestrande relatie van Peter Buwalda en Suzanne Rethans in? Ja, dat zijn zo van die dingen, die door mijn hoofd schieten als ik zo’n verhaal lees. Herkenbaar?

Saskia Noort kennen we natuurlijk van haar thrillers, maar ook met deze roman schiet ze wat mij betreft in de roos. Die vlotte, spannende schrijfstijl is gewoon heerlijk. Ook in dit genre. Ze weet de vaart er in te houden. Heerlijk! Wat dat betreft ook een aanrader voor de dames die vaak naar chicklits grijpen, maar het voorspelbare karakter van dat genre wel een beetje beu zijn. Dit boek vind ik namelijk alles behalve voorspelbaar. Natuurlijk kun je zeggen dat er clichés in staan, maar dat maakt ook dat dit verhaal zo boeit. Kortom een boek dat ik jullie echt kan aanraden.

Van de achterflap:
Honderdduizenden lezers genieten wekelijks van de column van het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen, waarin ze ogenschijnlijk openhartig verslag doen van hun gezinsleven. Maar achter de façade van hun bohemienbestaan ettert al jaren een dagelijks leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld. Na weer een nachtelijke uitbarsting is het genoeg: Sara besluit Karel te verlaten.
Al snel komt Sara alleen te staan – niemand wil nog iets met haar te maken hebben. Om haar leven weer op de rails te krijgen boekt ze een retraite op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stap verder gaan.
Wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar regionen van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden.

Hoop dat jullie deze review leuk vonden. Ik lees de laatste tijd weer heel veel en deel mijn mening graag.

* Voor wie de cijfers niet kent: 1 op de 3 stellen gaat uit elkaar. Om precies te zijn uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek uit november 2017 blijkt dat in 2016 maar liefst 39,1% van de huwelijken eindigde in een scheiding. Gemiddeld is men dan vijftien jaar getrouwd. De leeftijd waarop we gemiddeld uit elkaar gaan, ligt bij vrouwen op 44 en bij mannen op 47,3 jaar. En dan zijn dit alleen nog de getrouwde stellen… We hebben natuurlijk ook nog een heleboel mensen die niet getrouwd zijn…

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 27, 2018 /