BNI: een netwerk dat je mist, maar nooit vergeet

BNI stond twee jaar in mijn agenda. Iedere dinsdagochtend om 6.45 was ik bij Van der Valk in Cuijk om te netwerken met andere ondernemers uit het Land van Cuijk en Rijk van Nijmegen. Vandaag mocht ik voor het eerst blijven liggen. Geen baalmomentje als de kleine man besloot te gaan spoken in de nacht (dansen op het bed om 00.45 met 39,5 koorts bijvoorbeeld, zoals vannacht). Geen stress tijdens het wachten op oma als manlief en ik allebei zo vroeg moesten vertrekken. Okay, dat is relaxt. Dat geef ik toe. Maar ik mis ze wel hoor die leukerds. Nee, die vergeet ik nooit.

Juist dat is de kracht van BNI. Doordat je elkaar iedere week ontmoet, leer je elkaar super goed kennen. Tijdens de ontbijtjes ontdek je de zakelijke kant, maar daar omheen ontmoet je elkaar ook tijdens zogenaamde één op één-gesprekken. Daar leer je ook de persoon nog beter kennen. Zo bouw je een band met elkaar op. Zeker als je al twee jaar onderdeel bent van een vrij vaste groep. Dat betekent dat het vanochtend ook een stuk rustiger was. Niet lachen om de grappen van de ene ondernemer, niet genieten van de gevatte opmerkingen van de ander. Wat dat betreft is dit wel een heel andere energie.

Tegen wie moet ik nu vertellen wat ik doe? BNI heeft me namelijk geleerd hoe ik mezelf krachtig kan presenteren in een kleine minuut. “Ik ben Patricia de Ryck van het gelijknamige online marketing en communicatiebureau uit Boxmeer. Wat ik doe? Ik zet jouw bedrijf op de kaart. Ik zorg ervoor dat jouw doelgroep jou weet te vinden. Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, blogs, nieuwsbrieven of nog een traditioneel verhaal in de krant: ik kan het voor jou verzorgen.” Iedereen doet zo’n verhaaltje. Iedere week weer.

Ik zoek…
Saai? Nee allesbehalve: want iedere week sluit je af met een nieuwe zoekvraag. Dan vraag je of iemand je in contact kan brengen met ondernemer X. Of wat ik nu zou vragen ‘kennen jullie nog mama’s die interesse hebben in een leuke Facebook-groep?’ of – meteen actie – ‘liken en delen jullie mijn nieuwste blog binnen jullie netwerk?’ Eerst informeer je of iemand contact mag opnemen of doe je het gevraagde. En de week daarna mag je een aanbeveling schrijven. Dat is een felbegeerd roze briefje. Jouw persoonlijke kruiwagentje heeft zijn werk gedaan en jij kunt ondernemer X bellen. Dat gaat lekker snel.

En bevalt de door jou geleverde dienst nu ontzettend goed? Dan kun je een getuigenis schrijven. Hier prijkt er één centraal in mijn kantoor. Ik ben er zo trots op dat ik ‘m onderaan dit artikel ook graag met jou deel. Zo iemand vergeet je namelijk nooit meer.

Wat ik geleerd heb bij BNI
Waarom neem je dan afscheid vraag je je misschien af. Die beslissing was ook heek moeilijk. Zeker omdat er net een aantal leuks, nieuwe ondernemers bijkwamen. Ik kreeg het alleen niet meer geregeld. Je kunt het namelijk zelf nog zo leuk vinden; het moet organisatorisch toch allemaal te doen zijn. Dat gaat op dit moment niet. Dus zat er niets anders op dan al die lieverds uit te zwaaien en met veel plezier terugkijken op twee leerzame jaren. Ik pitch mezelf luid en duidelijk, ken geen angst meer om te presenteren en heb veel mensenkennis opgedaan. En dan vergeet ik al het werk nog te benoemen. Want wow, wat komt er ook echt business uit dit netwerk. En dat is toch ook belangrijk.

Ik weet dat er de nodige vooroordelen zijn, maar echt trek je daar nu eens even niets van aan. Beslis niet op voorhand, maar ontmoet mijn netwerk eens. Ik weet zeker dat ze met veel plezier met jouw willen ontbijten en dat ze op iedere vraag over mij antwoord kunnen geven. Ja, zo heb ik een team van 20 accountmanagers op de baan. Niet alleen tijdens mijn lidmaatschap, maar ook in de periode daarna. Dit is dan ook niet het einde van de relatie; we gaan gewoon even latten omdat de situatie dat nu alleen maar in deze vorm toelaat.

Nijmegen, 4 april 2018
Getuigenis voor Patricia de Ryck
“Onlangs had ik een gesprek met Patricia in verband met het aanscherpen van promotie en zichtbaarheid voor één van mijn ondernemingen. Ze noemt dit gesprek een Op de kaart zet-sessie. Van tevoren had ze een analyse gemaakt op basis van wat ze kon vinden over mij en mijn bedrijf op internet. Dat was al een eyeopener van de bovenste plan; ik kwam tot 23 suggesties die ze had om mijn zichtbaarheid en vindbaarheid te vergroten en welke acties daarvoor opgezet kunnen worden.

Aanvullend hebben we een 2,5 uur durend gesprek gehad waarin ze me zowat doorzaagde met vragen die ik nooit zelf had kunnen bedenken. Daardoor werd haarfijn duidelijke welke acties ik nodig heb om weer verder te kunnen. Het mooie was dat ze zich leek te herkennen in de manier waarin ik normaal gesproken vragen stel aan klanten, alleen was het nu het belangrijkste dat zij dit deed. Ik heb haar expertise namelijk niet en voelde me verrijkt dat ik erover mocht beschikken tijdens het gesprek.

Je hebt me tot nieuwe inzichten gebracht en een bulk huiswerk wat ik de komende tijd te doen heb, en vol enthousiasme zal gaan doen, zodat we daarna samen kunnen bekijken wat ik zelf kan en waar ik jou ter ondersteuning voor nodig heb. Ook daar kijk ik met vertrouwen naar uit. Want vertrouwen heb je me gegeven met de analyse, jouw inzichten, je afstand en daardoor de juiste vragen te stellen en mij zelf tot besluiten te laten komen die ik over 3-5 jaar had willen nemen, maar nu beter direct kan doen. Dat is een flinke tijd eerder dus dat betekent winst.

Winst heeft de inzet van jou gebracht; in inzicht om te weten hoe ik nu verder kan. Dank voor je inzet en ik wil iedereen die dit hoort van harte aanraden om met Patricia aan de slag te gaan. Je komt eerder op de plek waar je wilt zijn, dus wat wil je nog méér?”

Marcel Dullaart

Ps. Genoot je nu van deze blog. Blijf dan TwijfelMoeder volgen. Het blog voor ambitieuze (aanstaande) moeders. Met berichten over ondernemen, maar ook over de uitdagingen van het ouderschap.

Foto zakenvrouwen met een heel netwerk van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 5, 2018 /