Verlamd na verkeerde duik; hoe ga je dan verder?

‘Zwemmer verlamd door duik in Schaartven Overloon’ – koppen de kranten in de zomer van 2015. De 17-jarige Hugo van Iersel is met zijn vrienden een balletje aan het trappen als het mis gaat. Degene die verloor met het spel moest de bal uit het water halen. Als hij een duik neemt om de bal uit het water te vissen, gaat het mis. Niclas Zomer, Thijs van Nieuwehuizen en Ron van Dijk hebben 2,5 jaar later een documentaire gemaakt met Hugo en zijn ouders. Hij heeft ‘m op Facebook geplaatst en ik deel ‘m hier graag ook met jou. Het verhaal van Hugo heeft, destijds maar zeker nu na het zien van de documentaire, veel indruk op mij gemaakt.

Het Schaartven is een natuurbad in Overloon. Als het lekker weer is, is het een plek waar jong en oud graag een duik neemt. Omdat het hier in de buurt is, pakt zo’n nieuwsbericht je toch meer. Het is meteen duidelijk dat de jongen deels verlamd is geraakt bij het ongeluk. Dan denk je toch meteen aan zo’n jongen en zijn ouders… Hoe moet dat nu verder. Als buitenstaander hoor je na zo’n nieuwsbericht in de meeste gevallen nooit meer iets. Maar nu hebben Niclas, Thijs en Ron dus een documentaire of Hugo en zijn ouders gemaakt.

Wat opvalt is hoe rustig en nuchter Hugo praat over wat hem is overkomen. Hij vertelt dat hij meteen wist dat het mis was. En mis is het zeker; hij heeft bij de duik een dwarslaesie opgelopen – alles onder zijn borst is verlamd. Dat is heftig. Helemaal als je al jaren op hoog niveau sport en het op het hockey veld wil gaan maken. Hoe ga je dan verder? Waar steek je dan de energie in…

Aan de andere kant vond ik het ook heel ingrijpend om te horen dat hij meteen aan zijn ouders dacht. Want waar andere jongens van zijn leeftijd het huis verlaten, omdat zij gaan studeren en op kamers gaan. Daar kregen zij er ‘de zorg(en)’ voor hem bij. Als ouder doe je dat denk ik met liefde. Dat merk je ook uit het verhaal van zijn ouders. Kortom: heel indrukwekkend. Dat ben je vast met mij eens als je ‘m bekeken hebt.

Foto jongeman in rolstoel van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 6, 2018 /