Als je opeens je autoverzekering nodig hebt…

Wanhopig probeer ik oogcontact te maken met de bestuurster van de auto, die de straat inslaat waar ik op dat moment sta te wachten voor het stopbord. Ziet ze me echt niet staan? Dit kan ze nooit redden. Ik vang haar blik en zie dat ze dat ook doorheeft, maar inmiddels in blinde paniek juist gas geeft. Een klap en het geluid van schurende metalen volgt…

Autoverzekering

Dit wordt werk voor de autoverzekering bedenk ik me als ik uitstap om de schade op te nemen. Zou je dan getuigen nodig hebben? Ik heb werkelijk geen idee, maar vraag voor de zekerheid maar het nummer van de vrouw die achter me stond. De schade lijkt op het eerste gezicht wel mee te vallen, maar het lijkt me handig voor het geval dat ik er niet met ‘de dader’ uitkom.

Blikschade

Het lijkt puur blikschade. Als ik een stukje rijd om mijn auto wat veiliger te zetten, merk ik niks raars op. Maar dat neemt niet weg dat ik niet flink geschrokken ben. De gedachte dat ik daar ook met mijn fiets – en zoontje achterop – had kunnen staan, schiet meteen door mijn hoofd. En ik ben niet de enige die de schrik goed te pakken heeft. Ook de vrouw die mij zojuist heeft aangereden bibbert flink van de schrik (en de kou – tijdens deze frisse winterdag begin dit jaar). We besluiten dat we de verzekeringspapieren dan ook het beste even op een veilige, rustige plek kunnen invullen.

Papierwerk

Schadepapieren invullen, blijkt nog niet zo eenvoudig. En ik begrijp nu waarom mijn ouders er altijd op hebben gehamerd dat je al je autopapieren altijd bij de hand moet hebben als je op pad gaat. Rijbewijs, groene kaart, verzekeringsbewijs: je hebt het allemaal nodig. En als het voor mij toch even onduidelijk is, praat de contactpersoon van mijn autoverzekering me er zo door. Ik kan zelfs meteen dezelfde dag nog langskomen bij het schadeherstelbedrijf voor een beoordeling van de schade. Wat dat betreft, merk ik dat de prijs van de verzekering niet het belangrijkste is. Het gaat om de service die ze leveren. Aangezien de dame al jaren bij de zelfde partij zit (en al eens eerder een aanrijding heeft gehad) is ze er van overtuigd dat ook haar verzekering niet moeilijk gaat doen. Wat een opluchting.

Schadevrije jaren

Ik vraag me wel af hoe dat nu met mijn schadevrije jaren zit. Deze aanrijding blijkt daar helemaal geen gevolgen voor te hebben. In dit geval ben ik namelijk aangereden en zorgt de tegenpartij voor de financiële afhandeling. Wel zo fijn, want ik heb inmiddels best al wat schadevrije jaren (en daarmee premiekorting) opgebouwd. Ik heb nog nooit schade gehad. Althans, wel wat kleins, maar dat heb ik nooit geclaimd, omdat het niet de moeite was (en ik ook mijn jaren niet kwijt wilde).

Wist jij dit?

Toch is het goed om in de gaten te houden hoe het met jou schadevrije jaren zit. Uit onderzoek van Independer is namelijk gebleken dat een autoverzekering fors duurder kan zijn als die wegvallen. En dat hoeft niet te zijn, doordat je zo’n brokkenpiloot bent. Nee, het kan ook het geval zijn na een scheiding. Als de polis namelijk op naam van je partner stond, kun jij – als je een nieuwe autoverzekering afsluit – weer beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Als je drie jaar lang geen autoverzekering op je naam hebt gehad, verlies je wat je hebt opgebouwd. Dat kan volgens Independer wel honderden euro’s hoger uitkomen.  

Overdragen schadevrije jaren

Hoe je dit kunt voorkomen? Informeer vooraf bij de huidige verzekeraar of het mogelijk is dat schadevrije jaren worden overgedragen aan de andere partner. Daar kan jouw verzekeraar je alles over vertellen. Daarnaast is het ook mogelijk om schadevrije jaren aan te tonen met een lease-verklaring. Kortom: goed om het in de gaten te houden voor het geval dat…

Twijfel jij over je kinderwens?

september 17, 2020 /