Wanneer krijgt jouw kind een smartphone?

Wanneer krijgt jouw kind een smartphone? Wist je dat er ouders zijn die hun kinderen een telefoontje cadeau doen voor hun vierde verjaardag? Het CBS heeft in november 2017 bekendgemaakt dat 441 4-jarigen een mobieltje hebben gekregen. Er zijn een kleine duizend 5-jarigen met een telefoon en zo’n 2600 zesjarigen. Maar gemiddeld zijn kids zo’n elf, twaalf jaar als ze hun eerste smartphone krijgen.

Waar ik zelf aan denk? Ik heb zomaar het gevoel dat die van ons er best vroeg bij kan zijn. Waarom ik dat denk? Nou, laatst bezocht ik een lesje mediawijsheid en werd er gezegd dat kinderen tot twee jaar eigenlijk helemaal niet naar schermen zouden moeten kijken. Niet naar de tv, niet naar mobieltjes of tablets en dat soort. Daar gaat het bij ons dus al mis…

Facetimen met een baby
Al sinds hij een paar maanden is, doet hij aan Facetime met zijn grootouders, tante, neefje en nichtje. Komen ze in beeld, dan zie je meteen de herkenning. Tante kan ‘m zelfs troosten als wij alles al geprobeerd hebben; ziet hij haar, dan begint het lachen vrijwel meteen. En met zijn neefje en nichtje wordt er nu al volop gebrabbeld. Echt wat mij betreft, is dat zo fijn aan al die moderne media. Het maakt niet uit of iemand aan de andere kant van de wereld woont; je hebt ‘echt’ contact. Treffen ze elkaar weer naar en tijdje, dan merk je dat ze niet meer hoeven te wennen, maar hetzelfde op elkaar reageren als kindjes die elkaar iedere week zien.

Kijk, ik kan me zo voorstellen dat de jongens – die maar een paar maanden schelen – straks meer tegen elkaar willen vertellen. En als je niet snel even bij opa en oma op bezoek kan, dan ik het toch leuk dat je over je goede rapport kunt vertellen. En ga zo maar door… Alleen moet dat steeds met onze telefoon. Die gebruiken we namelijk beide ook voor ons werk. Wat als er een wisselgesprek binnenkomt en hij opneemt. Of dat ie per ongeluk in de mailbox eindigt en een belangrijke mail wist. Want hoe jong ze ook zijn; het fenomeen swipen dat zit er al snel in.

Mobiele telefoon voor het gezin
Misschien moeten we dus een oude telefoon in gebruik gaan nemen als gezinstelefoon. Zo’n ding waar je verder niks mee doet. Waar je alleen belangrijke nummers inzet, zoals je eigen mobiele nummer, van familie en vrienden. En misschien een paar apps. Die telefoon kan dan gebruikt worden voor Facetime en dergelijke, maar ook door de oppas. Wie heeft er tenslotte nog een vaste telefoon? Wij in ieder geval niet meer. Maar je mobieltje laat je ook niet bij de oppas achter. En een heel waslijst met nummers. Nee, dat is zoiets wat je vergeet. Of heb jij nog wel zo’n adressenboekje met alle belangrijke nummers? Zo’n mobiele telefoon voor het gezin kan dan gewoon mooi thuis blijven. Als je trouwens geen oud mobieltje hebt; je kunt natuurlijk ook gewoon een abonnement aanschaffen met smartphone. Op Mobiel.nl vind je een mooi aanbod van allerhande smartphones in combinatie met alle providers. Zo kun je dus de beste deal voor jouw uitzoeken, waarbij je ook rekening hebt gehouden met de dekking van de desbetreffende provider. Je wil tenslotte niet dat je kind geen bereik hebt als je ‘m wel eens die telefoon hebt meegegeven.

Heb je nog wel een smartphone liggen, dan is een sim-only het meest aantrekkelijke. Nu hoeft zo’n abonnement natuurlijk niet meteen het duurste te zijn. Tenslotte is het de bedoeling dat je ‘m eigenlijk alleen thuis gebruikt op het WiFi-kanaal. Dan kan ik mijn zoontje ook in de gaten houden. Want hij mag dan het gevoel hebben dat die telefoon ook van hem is tot een zekere leeftijd zal ik er altijd bij blijven. Ik denk tot een jaar of tien, elf. Wat dat betreft zit ik wel weer redelijk gemiddeld. Wil hij vriendjes bellen – zoals het dochtertje van een vriendin laatst deed – dan zorg ik dan wel dat het nummer in wordt getoetst en geef ik ‘m na een korte introductie. Keischattig trouwens als een meisje van zes, zeven jaar belt of je zoontje van 14 maanden mag komen spelen. Maar even terug naar die Sim-Only, bij Mobiel.nl kun je eenvoudig de aanbiedingen van verschillende providers vergelijken. Dat is handig. Zo zie ik dus dat je gewoon al een leuk basis abonnementje hebt voor zes, zeven euro per maand. De kosten zijn dus ook niet de redenen om het niet te doen… Wist je zelfs dat er providers zijn die sim-only abonnementen aanbieden, die je gewoon maandelijks op kunt zeggen? Daar was ik helemaal niet van op de hoogte. Ik dacht altijd dat je zo één tot twee jaar vast zat, om de beste prijs te krijgen. Nou voor 7 (!) euro kun je gewoon maandelijks opzetten en heb je 500 MB, 100 belminuten en 100 smsjes. Meer hoeft dat toch niet te zijn?

Wat denken jullie? Zullen we toch maar een telefoonnummer voor de kleine man aanvragen, die we vervolgens eerst als gezinsmobieltje gebruiken. Of vinden jullie dat echt te vroeg…

Foto met klein jongetje met een smartphone van Shutterstock,

juni 1, 2018 /