BrainBoost planner van Tim Hofman: voor ondernemende pubers én hun ouders

De BrainBoost planner van Tim Hofman is wat mij betreft dé planner voor ondernemende pubers én hun ouders. Aan de tips van het BrainBoost-team (een bijlesschool gestart door Tim met docenten Eva en Jasper) heb je namelijk ook als opvoeder wat. Zeker als plannen nog niet helemaal je ding is 😉 Anderzijds krijg je zo een kijkje in het hoofd van jouw puber (en doe ook vooral zelf je voordeel met de tips van Tim)

Ik heb de BrainBoost planner samen met Tara uitvoerig besproken. We zijn het er over eens. Nu het schooljaar in het hele land weer is begonnen, kan deze agenda niet ontbreken. En juist omdat in deze agenda tijdloos is, kun je er op ieder moment mee starten. Valt die fancy agenda die je hebt aangeschaft toch tegen in gebruik, dan schakel je gewoon over op deze planner. Of het iets voor jou is, ontdek je vast als je deze gedetailleerde review leest. Het belangrijkste doel van dit boekwerk: je leven op orde te krijgen, doelen te behalen én – het belangrijkste – tijd over te houden voor leuke dingen.

Nut van agenda
Pubers onderschatten het nut van een agenda snel. Waarom zou je in vredesnaam alles opschrijven. “Note-to-my-13-year-old-me: Heel veel!”, aldus Tara. “Als puber raakte ik het overzicht nog wel eens kwijt in mijn schoolagenda. Ik was namelijk zo’n perfectionischtisch, dwangmatig-type dat werkelijk alles opschreef. Op een gegeven moment wist ik niet meer wat ik nou wel en wat ik niet had gedaan. Super frustrerend! Een planner was meer iets voor mij geweest. Het leuke aan deze planner is dat er aan het einde van ieder maandoverzicht ook een terugblik zit. Hier kan je opschrijven waar je trots op bent, wat je niet hebt behaald en je doelen voor aankomende maand. Dit zorgt voor een goede zelfreflectie, en motivatie!” Je kunt hier al je afspraken in kwijt. Niet alleen wat je schoolvakken betreft, maar ook als je bijvoorbeeld Bijles aan Huis krijgt.

Indeling
De BrainBoost-planner kent een andere indeling dan de standaard schoolagenda’s, die braaf ergens halverwege augustus een keertje starten en alleen een weekoverzicht hebben (okay, aangevuld misschien met wat leuke info tussendoor, maar meer is het meestal niet). Deze planner start met de uitleg, vervolgens boost je brein-tips (deel 1), maandplanningen en –terugblikken, boost je brein-tips (deel 2), weekplanningen, boost je brein-tips (deel3) en als laatste de jaarevaluatie.

Stickers
En vergeet daarnaast de coole stickers niet, waarmee je deze planner echt kan personaliseren. In vergelijking met de Mascha Planner waar de stickers juist heel ‘girly’ zijn, zijn deze stickers juist heel stoer. Misschien zelfs wel meer een mannending. Ook leuk. Als je het laatste hoekje in de planner omvouwt, dan kun je daar je geodriehoek bewaren. Al kan dat ook in de bewaarflap die vooraan aan de cover vastzit.

Boost je brein
Van de Boost je brein-pagina’s leer je echt een hoop. Dat zelfde geldt voor de tips van Tim. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat dansen heel goed voor je brein is. Als je jezelf bepaalde moves probeert aan te leren, heeft dat een positief effect op je brein. Dat geldt ook voor het bespelen van een muziek instrument, puzzelen en zelfs koud douchen. Natuurlijk ontbreken de quotes ook in deze planner niet. “De vaardigheid ‘uitstelgedrag’ hoef je niet meer te oefenen.” (Zo herkenbaar, haha).

Maandschema
Kijk je per maand, dan heb je een overzichtelijke maand-pagina. Daarnaast kun je aangeven wat je beter wil doen dan vorige maand, wat je belangrijkste todo’s zijn. Wat je wel en niet wil doen. Verder zit er een aparte terugblik pagina in met onderdelen als trots op, life lesson learned, een samenvatting, ja/nee lijstje, niet behaalde doelen en wat ging er mis. Maar ook vooruitkijken: wat ga je meer doen, wat minder. En dingen-doen-voor-jedoodgaat-lijst van de maand. Verder krijg je iedere maand een quote, tip van Tim en tot slot vrije ruimte.

Weekschema
De weekschema’s in de BrainBoost planner zijn heel clean. Er is ruime voor notities. Alle dagen van de week hebben vijf even grote blokken. En daarnaast heeft iedere dag een afzonderlijk invul blok. Verder vul je in waar je die week naar uit kijkt en waar je extra aandacht aan gaat besteden.

En…
De agenda kent nog een aantal hersenspinselopschrijfruimte-pagina’s, die je eventueel kan gebruiken om de opdrachten te maken die er bij staan geschreven in de kantlijn. En vergeet daarnaast het jaaroverzicht niet in te vullen. Zorg dat je die pagina’s goed bewaard, want dat is jaren later natuurlijk nog heel leuk om te lezen.

Wat vindt Tara?
Wat Tara (die dichterbij de puber-doelgroep staat dan ik) er van vond. “Ik denk dat een leuke agenda heel belangrijk is voor kinderen op de middelbare school. Niemand zit te wachten op saai boekje met grijs papier en een bijbehorende datum. Maar dat begrijpt het BrainBoost team, omdat deze docenten zelf nog jong en deskundig zijn en snappen wat jongeren bezighoudt. Als jongere wordt de tijdsdruk groter en er wordt van alles van je verwacht. Als je niet weet hoe je daar mee om moet gaan, dan kan dat voor veel stress zorgen. Deze planner bevat veel handige tools om de eerste stress-momentjes toch wat makkelijker te maken. De grappige quotes en de tips van Tim zijn super leuk en dat maakt de planner aantrekkelijk. Als ik nog op de middelbare school zou zitten, had deze planner zeker weten in mijn rugzak gezeten.”

Tot slot:
Nu heb ik natuurlijk al een heleboel planners beschreven op mijn blog. En eerlijk: ik vind dit echt een aangename verrassing. Als je zelf lekker down to earth bent en nog aan het begin van je planner-ervaring staat, dan past-ie jou ook. Als je de tips van Tim vertaalt naar je eigen situatie, dan leer je jezelf ook nog eens beter kennen. Ja, misschien doe je een beetje giegelig over het lijstje met vragen. Daar staat inderdaad of je gezoend hebt. Maar eerlijk je kunt die ook gebruiken als inzicht in je relatie. Hebben jullie inderdaad genoeg aandacht voor elkaar gehad? En genoeg sporten, is ook een ding van alle leeftijden. Net als feesten, goede daden verrichten, artiesten ontdekken en winnen. Kortom: ik ben absoluut te spreken over deze planner.

Tip voor de makers van de BrainBoost Planner:
Doe er volgende keer zo’n inklapbare liniaal in, zo kun je dan zelf ook aangeven waar je precies in de agenda bent. Of een stoer leren koord ofzo.

Twijfel jij over je kinderwens?

september 3, 2018 /