Meerderheid voor oprichting draagmoederbank om wensouders te helpen

Nederland is klaar voor de oprichting van een draagmoederbank. Dit blijkt uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel onder 18.000 mensen. Het onderzoek is gedaan in het kader van het programma ‘Hoe Bevalt Nederland’ met Ria Bremer. Een kleine meerderheid van 53 procent is voorstander van de komst van een Nederlandse instantie die wensouders en draagmoeders, vrouwen die een kind voor een ander willen dragen, aan elkaar koppelt en begeleidt. Ruim een kwart is tegen een draagmoederbank.

In Nederland is commercieel draagmoederschap nu verboden. Ook het plaatsen van een oproep voor onbekenden is strafbaar. Wensouders mogen alléén een draagmoeder zoeken in hun eigen omgeving. Roel Schats, hoofd voortplantingsgeneeskunde van het VU medisch centrum, pleit in de uitzending van EenVandaag voor de oprichting van een niet-commerciële draagmoederbank zoals die ook al in Engeland bestaat. Vraag en aanbod komen hier op een gecontroleerde manier bij elkaar.

Betere screening dan in Oekraïne
De ondervraagden zijn hier voor omdat wensouders nu vaak naar het buitenland uitwijken om hun kinderwens te realiseren. In landen als Cyprus en Oekraïne is van alles mogelijk, maar is ook weinig controle. Zo werken veel landen met anonieme donoren van zaadcellen en eicellen, en ligt uitbuiting van de draagmoeders op de loer. Met een officiële Nederlandse draagmoederbank kun je juist iedereen goed screenen en duidelijke afspraken maken, zo vinden zij. Bovendien gunnen ze iedereen het geluk van een baby, ook als je die zelf niet kunt dragen.

Tegenstanders: levert te veel spanningen op
Een kwart van de deelnemers (28%) ziet een draagmoederbank niet zitten en 19 procent weet het nog niet. Zij zijn bang dat het in de praktijk veel emoties en spanningen zal opleveren. Gaat de draagmoeder zich niet te veel aan de baby hechten en hoe leg je een kind uit wie zijn moeder is? Veel tegenstanders wijzen erop dat ‘niet alles maakbaar is’ en dat ‘het geen recht is om een kind te krijgen’.

Politiek draagvlak?
Nu het maatschappelijk draagvlak er lijkt te zijn vindt Schats het tijd dat de oprichting van een Nederlandse draagmoederbank op de politieke agenda komt. Binnen het kabinet ligt dit gevoelig. In het onderzoek zijn de kiezers van coalitiepartijen D66 (66%) en VVD (57%) in meerderheid voor. Ook de ondervraagde kiezers van GroenLinks (67%) en PvdA (61%) zien het wel zitten. De achterbannen van de PVV en de SP zijn verdeeld, al is wel de grootste groep voor (47% en 49%). CDA-stemmers twijfelen: 39 procent is voor en 37 procent is tegen. Coalitiepartner ChristenUnie is het meest uitgesproken tegen: de grootste groep van hun kiezers (47%) ziet het idee niet zitten.

Voor medische problemen en homoseksuele stellen
Als de draagmoederbank er komt zou die in de eerste plaats voor vrouwen moeten zijn die zelf om een medische reden niet in staat zijn om een (gezond) kind te baren. Twee derde (64%) van de deelnemers aan het onderzoek gunt hen die mogelijkheid. Ook voor mannelijke homostellen kan een draagmoederbank een uitkomst zijn. Vier van de tien ondervraagden (41%) vinden dat ook zij hier gebruik van mogen maken.

Aan het onderzoek deden 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 25 tot en met 27 juni 2018. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Afbeelding Shutterstock van wensouders met draagmoeder.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 13, 2018 /