Duurzame en sfeervolle belichting in huis

Duurzame en sfeervolle belichting in huis; daar hebben wij bij de realisatie van onze nieuw woning natuurlijk over nagedacht. In ons vorige huis waren we helemaal niet bezig met LED’s, dimmers, tijdsschakelaars en bewegingssensors. Zaken waar je allemaal bij stil staat als je een huis vanaf grond af aan gaat opbouwen.

Zo is de hele begane grond uitgerust met ingebouwde spots met LED-verlichting, die we kunnen dimmen. Over de plek is goed nagedacht, namelijk op de plaatsen waar het daglicht normaal gesproken naar binnen komt. Dat voelt namelijk het meest natuurlijke. Extra sfeer brengen we dan aan met hang-, sta en zelfs een aantal wandlampen.

Bewegingssensors

Daarnaast hebben we zowel in de hal (beneden en boven) als in de bijkeuken bewegingssensors. Eén van onze grootste punten van irritatie in ons vorige huis was namelijk dat we vaak zo aan het zoeken waren naar de schakelaar. Dat resulteerde nog wel eens in een pijnlijke hand, omdat je de structuurmuur te pakken had in plaats van de lichtknop. Verder werkt de verlichting bij de voordeur op een tijdsschakelaar en de buitenverlichting gaat aan als het buiten te donker is. Dat zorgt niet alleen voor sfeer, maar het is ook nog eens ontzettend duurzaam. De lampen branden tenslotte alleen als het écht nodig is.

Wist je dat je voor LED-verlichting bijpassende dimmers hebt. Zo voorkom je namelijk dat je lampen gaan knipperen, triller of kapot gaan. Hoe dat kan? LED-verlichting verbruikt een lagere wattage dan de lampen die we hiervoor hadden. Zo wordt het minimale vermogen dat een reguliere dimmer nodig heeft niet behaald. Wil je zeker zijn van je materiaal, dan kun je een led dimmer kopen bij Elektrobode. Zij zijn de online specialist in elektrotechnische materialen.

Spotjes

Toen ik de eerste keer in ons huis binnenkwam, dacht ik: ‘wat een spots’, maar inmiddels ben ik erg blij met de verschillende groepen die we hebben. In de woonkamer hebben we bijvoorbeeld drie dimmers met geheugenstand. Met eentje kan ik alle spotjes bedienen, met de andere bedien ik de grote lamp boven onze eettafel en de andere zorgt voor de sfeerlampjes. Als we ’s avonds wat later thuiskomen, hoef ik dus niet alle lampen meteen aan te knallen. Ik kan het ook gewoon gezellig houden. Hetzelfde geldt voor als je tv kijkt. Dan vind ik het persoonlijk helemaal niet fijn om veel extra lampen aan te hebben. Mijn man wil juist wel verlichting om zich heen. Dan kan het toch aan, maar dimmen we de boel gewoon, zodat de verlichting perfect in balans is.

Dit zelfde principe hebben we ook in de badkamer. Als ik de kleine man in bad doe, heb ik alle lampen nodig. Wil ik zelf tot rust komen, dan kan ik daar ook de lichtstand weer regelen. Ik vind het heerlijk. Echt een aanrader om goed over na te denken als je voor een grote renovatie, verbouwing of zelfs nieuwbouw staat.

Sfeervolle en duurzame verlichting in huis – afbeelding Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

februari 26, 2019 /