Verplicht diploma voor baasje hond én ouders dan?

Verplicht diploma voor hondenbezitter – daar maakt de Koninklijke Hondenbescherming zich sterk voor. Zij vinden dat je het houden van een hond eerst moet leren, net als autorijden. Maar hoe zit het dan met kinderen? Stapt er nu ook een vereniging naar de politiek om te zorgen dat je eerst een diploma haalt voor je een kindje krijgt.

Kinderen slachtoffer bijtende honden

De aanleiding voor de roep om het hondendiploma is het feit dat hoogrisicohonden – zoals pitbulls, staffords, rottweilers en de boerboer – bovenmatig veel bijtincidenten veroorzaken. Deze incidenten komen het meest voor in de huiselijke kring, waarbij de honden het vaak op kinderen hebben gericht. Ik lees in De Gelderlander dat er jaarlijks 150.000 mensen gebeten worden door een hond. Daarbij is er in 30.000 gevallen sprake van ernstig letsel of zelfs overlijden. 

Hondendiploma net zo gewoon als rijbewijs

In datzelfde artikel legt de Hondenbescherming uit waarom een hondendiploma dan dé manier is. “Zo maak je de toekomstig hondenbezitter duidelijk dat het aanschaffen van een hond meer is dan het in huis halen van ‘iets leuks’, ‘gezelligs’ of zelfs een statussymbool. Honden vragen en verdienen een houder met kennis en vaardigheid. En de samenleving ook.” Het hondendiploma kun je volgens hen vergelijken met een rijbewijs; dan ga je met een auto het verkeer in.  Met een hond begeef je je volgens de Hondenbescherming in het maatschappelijk verkeer. Een hondendiploma zou dus net zo gewoon moeten worden als het rijbewijs. Tot die tijd is het dus hopen dat baasjes hondencursussen volgen en informatie verslinden over het hondenwelzijn.

Diploma halen voor je kinderen krijgt?

Zouden we als (aanstaande / potentiële) ouders dan vooraf ook geen diploma moeten halen? Of zien we ons onderwijsstelsel als goede voorbereiding op een volwassen leven inclusief kind(eren). Met de ouderwetse huishoudschool van vroeger was dat misschien wel zo. Nu… mwah. Toen wij twee jaar geleden een klein mannetje kregen, wist ik meer niet dan wel. Google was (en is nog steeds) mijn beste vriend. Hoe moet ik een flesje opwarmen? Wanneer mag-ie precies bepaalde zaken eten? Tot simpelweg het veilig bevestigen van het autostoeltje.

Onzekerheid verdwijnt

Ik denk dat een cursus voor aanstaande ouders ook heel fijn kan zijn voor vrouwen die twijfelen over het feit of ze wel of geen kinderen willen. In mijn boek De twijfelmoeder beschrijf ik de Real Care Baby en het zwangerschapsvest van Fara vzw en vertelt schrijfster Sofie Rozendaal hoe zij dat ervaren heeft. Met het vest en de baby boots je namelijk de laatste fase van je zwangerschap en de eerste dagen met je kindje na. Zo kun je ervaren hoe dat is. Sofie heeft het bijvoorbeeld over de onmacht die ze voelde. Die zou je – als je vooraf al meer weet – dus een stukje weg kunnen nemen. Natuurlijk kun je zo’n cursus niet verplichten; dat hoeft voor mij ook helemaal niet. Ik zie het meer als een mogelijkheid, net zoals je ook een pufcursus kunt volgen in de voorbereiding op je bevalling.

Situatie van kinderen wereldwijd

Aan de andere kant is het denk ik voor de beleidsmakers wel goed om zich eens in de mogelijkheden te verdiepen. Uit het net gepresenteerde onderzoek van Child Rights Now! blijkt dat miljoenen kinderen – ondanks zichtbare verbeteringen door de jaren heen – in dramatische situaties verkeren. Zo sterven vijf miljoen kinderen elk jaar aan vermijdbare ziektes. En door hongersnood lopen 150 miljoen meisjes en jongens schade op aan hun gezondheid. Een op vier kinderen groeit op in oorlogsgebied… “Die twee miljard kinderen en jongeren hebben het recht gezond en in vrede op te groeien, onderwijs te volgen en hun talenten te ontwikkelen”, zei Christoph Waffenschmidt van World Vision Deutschland aldus de Belgische Metro.

Kan cursus situatie verbeteren?

Natuurlijk hebben we op oorlogen geen invloed en ook natuurrampen kun je met een opvoedcursus niet voorkomen. Armoede en hongersnood daarentegen ligt natuurlijk helemaal aan het land waarin je opgroeit. In Westerse landen hoeft dat volgens mij helemaal niet zo te zijn. Als ik dan kijk naar gezinnen waar wel wat speelt, dan denk ik vaak wel eens ‘wat zouden ze hebben gedaan als ze zich meer bewust waren geweest van wat hun te wachten stond’. Als je iemand inzicht geeft in de vaardigheden die je nodig hebt, dan kan hij of zij natuurlijk zelf wel beoordelen of het bij hem of haar past. Naar aanleiding van de uitslag kun je dan bepalen wat je doet. Werk je eerst nog aan jezelf of de (financiële) situatie, roep je hulp in of besluit je zelfs om bewust kinderloos te blijven.

Kortom: een interessante kwestie om het hoofd eens over te breken. Moet er ook een verplicht diploma komen voor ouders als het hondendiploma er komt?

Foto van gezin met hond via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 3, 2019 /