Zwangerschapskeuzes bespreekbaar maken met Fara

Zwangerschapskeuzes bespreekbaar maken, dat is het doel van Fara vzw? Studenten van het Sint Lucas in Antwerpen hebben voor hun een kaartspel ontwikkeld. Hiermee willen beide partijen mogelijke dilemma’s omtrent een zwangerschap uit de taboesfeer halen. Dat juich ik natuurlijk van harte toe!

Wie mijn boek De twijfelmoeder heeft gelezen, heeft al kennisgemaakt met Fara vzw. Deze Vlaamse club uit Leuven helpt al meer dan 25 jaar bij het bespreekbaar maken van zwangerschapskeuzes. Met een klein team professionals helpen ze vrouwen, koppels en hun omgeving die een moeilijke keuze moeten maken over de zwangerschap. Bijvoorbeeld omdat ze ongepland is, of omdat er een diagnose is vastgesteld bij de foetus. In mijn boek lees je meer over de oefenbaby (Real Care Baby) en zwangerschapsbuik die zij ook aanbieden.

Taboes doorbreken

“We merken dat, binnen alle leeftijdscategorieën, sommige zwangerschapsthemaʼs moeilijk bespreekbaar zijn. Zeker wanneer het gaat over onderwerpen zoals het kiezen voor abortus, tienerzwangerschappen, kinderloos blijven… Om zulke themaʼs op de kaart te zetten, hebben we samengewerkt met de studenten van Sint Lucas Antwerpen”, aldus Kirsten Elen, stafmedewerker Fara vzw.

Kaartspel

De tweedejaarsstudenten Studio Communicatie Ontwerp hebben zich bij het ontwikkelen van de campagne toegespitst op leeftijdsgenoten. De kern van de campagne is een kaartspel dat jongeren kunnen spelen op café met vrienden. Martijn Mertens, student Communicatie Ontwerp: “Tijdens een caféavond onder vrienden worden er vaak heel wat onderwerpen op tafel gegooid. Het doel van dit kaartspel is om deze momenten onbewust aan te grijpen om te praten en te discussiëren over zwangerschap en de mogelijke dilemma’s hieromtrent.”

zwangerschapskeuzes fara vzw kaartspel met vragen

Zo werkt het

De speelkaarten zijn vormgegeven in een minimalistische stijl en zijn teruggebracht tot hun essentiële vormen. De boer is een peuter, de dame is zwanger en de heer heeft zijn pasgeboren kind in de handen. De kaarten dragen elk een dilemma. Deze dilemma’s zijn deel van een spel ontworpen om mensen over het thema zwangerschap te laten praten.

Verkrijgbaarheid

De speelkaarten en posters worden in samenwerking met verschillende drankhandelaars verdeeld in Antwerpse jeugdhuizen en cafés waar studenten regelmatig hun vrije tijd doorbrengen. Daarnaast kun je ‘m voor 5,- euro exclusief verzendkosten ook bestellen bij Fara.

Mogelijke keuzes

“Het project heeft ons de mogelijkheid gegeven om als individu na te denken over de keuzes die mogelijk zijn wanneer je zelf in zo’n situatie belandt. Het is zeker nog meer relevant aangezien wij studenten zijn en meer willen bijleren, ook over het echte leven”, aldus Robin, student Studio Communicatie Ontwerp.

Vroeg bespreken

Zwangerschapskeuzes zijn vaak een ver van mijn bed-show, zeker voor jongeren. Ben ik klaar voor een kind? Hoe sta ik tegenover abortus? Wat als de NIPtest Down uitwijst? Geen evidente onderwerpen en zeker ook niet gemakkelijk om hierover ‘samen’ knopen door te hakken wanneer je hiermee te maken krijgt. Het is daarom belangrijk om er nù al over na te denken en niet pas op het moment wanneer je er zelf mee geconfronteerd wordt.

Fara vzw

Fara is er voor de vrouwen en de koppels zelf, maar ook voor professionals, die er vormingen kunnen volgen. Tot slot probeert Fara ook om het thema ’Zwangerschapskeuzes’ maatschappelijk bespreekbaar te maken. Je kan bij Fara elke werkdag terecht van 9 tot 16 uur. Telefonisch zijn ze in België bereikbaar via het nummer 016 38 69 50 of via mail op: vragen@fara.be Ook chatten is mogelijk via de Farachat op maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag van 13-16 uur.

Kaartspel zwangerschapskeuzes fara sint lucas vlaanderen antwerpen verkrijgbaar

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 25, 2019 /