MS en een kinderwens? Jamecia liet ‘m varen

Jamecia van het MTV-programma Ex on the Beach: Double Dutch heeft MS en moest daardoor haar kinderwens laten varen. In het seizoen dat nu wordt uitgezonden, lijkt niets deze realityster te kunnen stoppen. Ze verslindt de ene na de andere jongen. Maar achter de uitbundige lach van deze Jamaicaanse schuilt dus ook verdriet. Maar moet je je kinderwens eigenlijk laten gaan als je MS hebt? Of zijn er mogelijkheden. We duiken er – met behulp van Jamecia – verder in.

Relaties

Jamecia vertelt in een eerder interview met TV Familie: “Ik zal bijvoorbeeld geen relatie aangaan met een man die een kinderwens heeft. En ook een man die al kinderen heeft, vind ik moeilijk. Ik ben dol op kinderen, maar ik zou het heel egoïstisch vinden om er zelf te willen. Ik wéét niet hoelang en hoe goed ik voor hen zou kunnen zorgen.”

Ziekteverloop

De ziekte is tevens de reden dat ze zo intens geniet van het leven dat ze nu heeft. “Ik wil absoluut het allerbeste maken van de tijd die ik nog heb. Het kan zijn dat mijn verdere aftakeling nog twintig jaar erg traag verloopt, maar ik kan net zo goed over twee jaar in een rolstoel zitten.” In het interview geeft ze aan dat ze al de nodige klachten heeft.

Geen invloed op vruchtbaarheid

MS hoeft een kinderwens niet in de weg te staan, zo melden diverse ziekenhuizen op hun site, zoals het Medisch Centrum Leeuwarden. De ziekte heeft namelijk geen invloed op je vruchtbaarheid of de kans om zwanger te worden. Wel moet je beseffen dat je meer ondersteuning nodig zult hebben. Medisch Centrum Leeuwarden geeft daarbij ook aan dat je bij het inrichten van de babykamer niet alleen aan het kindje moet denken, maar ook aan jezelf. Dat gaat echt veel verder dan die kamer, aldus Jamecia.

Aanvoelen of je het fysiek aan kan

Ik bespreek het met haar via Instagram. Ze schrijft: “Er zijn dagen dat ik aan één stuk slaap. Ik zou niet weten wat ik tijdens die dagen met mijn kindje zou moeten doen. Als ik een hele dag gewerkt heb, heb ik soms de energie niet om aan mijn eten te beginnen. Dan val ik zonder te eten in slaap. Dat kan niet als je een kind hebt; die heeft tenslotte ook eten nodig. Kijk je naar hete zomerdagen, dan heb ik het echt heel lastig. Dan voel ik mijn been niet en kan ik bijna niet buiten komen. En dat zijn juist de momenten dat een kindje graag buiten wil spelen met water en zo. Als je als MS patiënt er voor kiest om een kind te hebben, dan moet je daar allemaal rekening mee houden. Ik zou MS patiënten met een kinderwens dan ook adviseren om aan te voelen hoe gezond je nog bent en of je het zelf fysiek nog aan kan.”

Zwangerschap en MS

Maar het kan natuurlijk wel. Zo heeft het tijdschrift Margriet laatst een interessant interview geplaatst met een moeder die MS heeft.  Zij zegt: “Hoewel we een grote kinderwens hadden, hebben we wel getwijfeld. Ik heb in die periode veel contact gehad met andere vrouwen die MS hadden. Met een paar aanpassingen en voorbereidingen bleek zwanger zijn goed te doen. Die gesprekken gaven uiteindelijk de doorslag.”

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 2, 2019 /