Sparen voor je kinderen? Lees mijn tips!

Sparen voor je kinderen kun je op ontzettend veel manieren doen. Zelfs nu mijn zoontje nog maar twee is, ben ik daar al heel bewust mee bezig. De kosten die we nu hebben, vallen nog mee. Naarmate hij ouder wordt, gaat dat alleen maar stijgen. Ik vind het dan een geruststellende gedachte om wat achter de hand te hebben. Nu gaat het ons financieel voor de wind, maar je weet niet hoe dat over een tijdje is; zoveel factoren die daar invloed op kunnen hebben.

Spaarrekening

Wij hebben na de geboorte meteen een speciale rekening voor kinderen geopend. Zo konden gasten die het liefst een ‘envelopje’ wilden geven tijdens de kraamreceptie ook gewoon hun bijdrage doen. Maar als je het van die incidentele giften moet hebben, dan schiet het natuurlijk niet op.

Zo sparen wij

Maar hoe ga je dan een mooi bedrag bij elkaar sparen? We hebben gedacht aan een vast bedrag per maand om opzij te zetten. Of juist per jaar. Toch hebben we daar niet voor gekozen. Nee, wij zetten gewoon het bedrag van de kinderbijslag iedere keer meteen door naar zijn spaarrekening. En jaarlijks kijken we dan of we dit nog willen aanvullen met het geld dat we terug hebben gekregen vanuit de kinderopvangtoeslag.

Belastingvrij schenken

Daarbij is het natuurlijk belangrijk om de wettelijke regeltjes in de gaten te houden. Je mag namelijk (in 2019) als ouder jaarlijks 5.428,- euro sparen op de rekening van je kind. Voor grootouders is dit 2.173,- euro. Dan kun je als ouder dus bijna een ton sparen voor zijn of haar achttiende. Klik hier voor het actuele overzicht van hoeveel je belastingvrij mag schenken aan je (klein)kind.

Kinderbijslag

Stel je kiest ervoor om alleen de kinderbijslag opzij te zetten. Die krijg je 4x per jaar. Van 0 t/m 5 jaar krijg je 221,49 euro, van 6 t/m 11 jaar 268,95 euro en vanaf 12 t/m 17 jaar krijg je 316,41 euro. Dit zijn de bedragen van 2019.  Je krijgt dan in totaal 19.364,40. euro. Dat zal hoogstwaarschijnlijk iets meer zijn, omdat het bedrag jaarlijks wordt geïndexeerd. Nu klinkt bijna 20.000 euro misschien veel minder dan een ton – en denk je: laat maar – maar vergeet niet dat alleen het hebben van een spaarplan er voor zorgt dat je geld opzij houdt. Doe je dat niet en denk je ‘we leggen incidenteel wel wat in’ dan is de kans heel groot dat je lager uitkomt. Of dat je het niet belastingvrij kunt schenken.

Cryptovaluta

Je krijgt momenteel weinig rente op een spaarrekening. Is dat een probleem? Nee, want je geld staat in ieder geval wel veilig op de bank. Geld waar je – als je dat afspreekt – zelf niet aan kunt komen en dus gegarandeerd voor jouw kind is. Hou je ieder jaar toch wat extra’s over wat je voor je kind opzij wilt leggen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om op andere manieren geld voor de toekomst apart te zetten. Op Beste Bank lees je bijvoorbeeld meer over alternatieve financiën, blockchain technologie en cryptovaluta. Zo spaar je misschien een mooi bedrag voor je kleintje in jouw Bitcoin wallet.

Facebook-munt

De professionals die achter het Beste Bank-blog zitten, houden al sinds 2013 de ontwikkelingen in de gaten als het gaat om cryptovaluta. Sinds ik ze ontdekt heb, weet ik dat er meer mogelijkheden zijn dan Bitcoins. Zo heb ik ook Ripple, Ethereum, Cardano, EOS en Litecoin ontdekt. Als je je interesseert in de andere mogelijkheden om meer rendement uit je geld te halen, dan gaat er een wereld voor je open. Waarschijnlijk ontkomen we er over een paar jaar ook niet meer aan. Facebook heeft tenslotte ook aangekondigd dat ze met een cryptomunt komen: de Libra ofwel GlobalCoin. Het is de bedoeling dat deze volgend jaar beschikbaar is… Wie weet betalen we onze kinderen over een paar jaar hun zakgeld uit in Libra’s of Bitcoins.

Beleggen

Cryptovaluta nog een iets te ver van je bed show? Dat kan ik helemaal begrijpen. Het is tenslotte ook nog zo nieuw. Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om te beleggen. De mogelijkheden op dat gebied zijn ook eindeloos tegenwoordig. Je kunt zelfs kleine bedragen opzijzetten na iedere boodschap tot aan speciale beleggingsrekeningen voor je (klein)kids. Laat je hierbij wel goed voorlichten door een financieel adviseur, want ook hier geldt de grens voor belastingvrij schenken.  

Zegeltjes sparen

Ik begrijp ook dat niet iedereen hier financiële ruimte voor heeft. Dan kun je denken aan creatieve manieren om kleine bedragen bij elkaar te sparen. Zo weet ik dat er gezinnen zijn die bij Albert Heijn altijd koopzegeltjes nemen. Ja, je betaalt dan iets meer voor je boodschappen, maar een vol zegelboekje levert weer een mooi bedrag op. En zeg nou zelf: die paar euro die je boodschappen dan extra kosten heb je waarschijnlijk niet eens gemist.  

Verkopen

Daarnaast is het ook goed om kritisch naar je spullen te kijken. Heb je al die kleertjes nog nodig? En al dat speelgoed? Als je niet gehecht bent aan bepaalde kledingstukken, dan kun je ze natuurlijk via Tweedehands-groepen of Marktplaats weer verkopen. Doe je dat meteen nadat je kleintje er uit is gegroeid, dan krijg je er hoogstwaarschijnlijk het meeste voor. Dat geldt ook voor speelgoed. Als je het niet te lang laat staan, dan is het namelijk nog actueel en willen ouders er nog een mooi bedrag voor neer leggen, omdat ze al heel veel voordeel hebben. Zie je dat wel zitten? Dan heb ik nog één tip: bewaar dozen. Als je die netjes houdt, inclusief de beschrijving, dan kan-ie ook nog goed dienst doen als een cadeautje voor bijvoorbeeld Sinterklaas. De kids zijn dan vaak zo hyper dat ze niet eens door hebben dat het niet meer in plastic zit (al kun je de bijbehorende zakjes natuurlijk ook gewoon bewaren).

Foto van vrouw die spaart met haar kindje van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

augustus 21, 2019 /