Wat doen wildvreemden met foto’s van jouw kind?

Wat doen wildvreemden met foto’s van jouw kind? We delen tegenwoordig ons hele leven online. Denk aan foto’s van ons dagelijkse leven, van onze reizen, de nodige selfies en natuurlijk niet te vergeten de trotse plaatjes waarop onze kinderen shinen. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die foto’s? Het Vlaamse programma Pano dook er in.

Kindermisbruik

Reporter Thomas De Graeve onderzocht voor Pano wat er met foto’s van jeugdbewegingen, sportverenigingen en scholen gebeurt. De Pano-ploeg kwam erachter dat foto’s van onze kinderen belaagd worden, gekaapt worden en terechtkomen op websites waar we onze kinderen niet willen zien opduiken.

Wat doen wilvreemden met foto's van jouw kind online

Donkere wereld

Ze zoeken ook contact met de personen die actief op zoek gaan naar deze content – dus de foto’s van jouw kind – en die op die manier meer en meer afglijden in de donkere wereld online. Het is een wereld ook die sinds de komst van sociale media exponentieel is gegroeid. Nog nooit waren er zoveel meldingen, aanhoudingen en vervolgingen voor het delict downloaden en verspreiden van kinderporno. Sociale media blijken de accelerator.

Onschuldige foto's van jouw kind in handen van viezerik

Illegaal materiaal

Pano onderzocht en vond hoe snel je via de meest bekende sociale media in contact kan komen met illegaal materiaal. En hoe politie en justitie steeds meer hun tanden stukbijten op nieuwe technologieën.

Pano maakt reportage over kindermisbruik online

Kijktip voor iedere ouder

Een interessant programma wat je volgens mij echt moet kijken. Juist, omdat je het niet verwacht dat ‘gewone’ foto’s hiervoor worden gebruikt. Misschien wel verplichte kost voor iedere ouder die (fanatiek) foto’s van zijn of haar kinderen deelt. En let natuurlijk ook een beetje op met je eigen foto’s. Daar hebben ze in Vlaanderen nu ook een interessant programma over. Evi Hanssen presenteert daar Help, mijn borsten staan online.

Pano, woensdag 16 oktober om 21u25 op Eén. ‘Kindermisbruik Online, een reportage van Thomas De Graeve. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Foto’s: VRT

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 16, 2019 /