Hoe bedruk ik een shirt?

Hoe bedruk ik een shirt… Slaat de paniek al toe als je zoon of dochter een thema t-shirt nodig heeft? En dan natuurlijk juist één die je net niet kunt vinden in de winkel. Gelukkig kun ook thuis vliegensvlug een t-shirt bedrukken. Als ik het kan, kan jij het ook!

T-shirt bedrukken

Zelf een T-shirt bedrukken doe je in een handomdraai met transferpapier. Dat vind je al voor een paar euro in winkels als de Hema. Alle andere benodigdheden heb je waarschijnlijk al in huis: computer, printer, strijkijzer, strijkplank, t-shirt, bakpapier en een schaar.

Je kunt een wit t-shirt zelf bedrukken
Idee: bedruk dit t-shirt met het Batman-logo en je zoontje is helemaal in stijl.

Aan de slag

Je begint met het ontwerpen van een afbeelding voor op het t-shirt. Gaat het om een spreuk (bijvoorbeeld om de komst van een tweede kindje aan te kondigen) dan kun je in Word puzzelen met letters. Wil je een afbeelding gebruiken, kijk dan eens in Canva. Of zoek op stockphoto-sites naar afbeeldingen van de tv-helden van jouw zoon of dochter. Vervolgens spiegel je de afbeelding of tekst én dan kun je ‘m printen. Twijfel je of het goed is gegaan, print ‘m dan eerst op een papiertje. Dan kun je checken of het goed gaat én dan pas het transferpapier gebruiken. De eerste keer dat ik een t-shirt bedrukte, vergat ik die test. En had ik dus een shirtje verpest. Dat is een leerles, haha.

Drukken maar!

Als je je ontwerp op maat hebt uitgeknipt, kun je ‘m op de juiste plek leggen. Ondertussen staat het strijkijzer op te warmen. Je legt vervolgens het bakpapier over de afbeelding en dan kun je gaan strijken. Hoelang? Dat is afhankelijk van het papier dat jij gebruikt. Lees dus altijd voor de zekerheid de aanwijzingen die op de verpakking staan.

Blijft het mooi?

Het t-shirt dat ik zelf heb bedrukt, gebruik ik niet zo heel vaak. Naar mate het meer werd gewassen, werd de opdruk wel minder goed zichtbaar. Voor eenmalig vind ik het dus zeker een aanrader; wil je zo’n shirtje vaker dragen (misschien zelfs als bedrijfskleding) dan zou ik kiezen voor een drukkerij. Die maken toch gebruik van een andere techniek die veel beter bestand is tegen een rondje in de wasmachine (en aansluitend de droger). Als zakenmama wil je er toch perfect uit zien!

Meer opties?

Natuurlijk heb je nog meer opties, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Als je een tekst op een t-shirt wilt, dan zou je ook met strijkletters kunnen werken. Die kun je online bij verschillende partijen bestellen. Dat werkt precies hetzelfde als die strijkplaatjes die je moeder vroeger op je broek deed als je er weer een gat in was gevallen (of deed mijn moeder dat alleen, haha).

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 13, 2019 /