Jezelf verliezen in het moederschap? Voorkom het zo!

Ben je bang om jezelf te verliezen in het moederschap? In dit artikel deel ik mijn tips om dat te voorkomen. Veel vrouwen die twijfelen, worstelen hiermee. De komst van een kindje heeft zoveel impact op je leven, is er dan nog wel ruimte voor al die zaken die nu bovenaan het prioriteitenlijstje staan? Of zoals er in de besloten Facebook-groep wel eens wordt afgevraagd: herken ik mezelf dan nog wel? Ben ik de vrouw, die ik nu ook ben?

Prioriteiten

Dat prioriteitenlijstje kun je alleen zelf maken. Daarbij kun je in het negatieve blijven hangen en denken ‘dit kan ik allemaal niet meer doen’ of continu uitspreken dat je denkt dat je ‘jezelf gaat verliezen in het moederschap’. Of je steekt ‘m juist positiever in en bedenkt wat nodig is om de voor jou zo belangrijke zaken nog te kunnen doen. Hoe kun je jezelf blijven. Ook als er een kindje is. Wat is daar voor nodig? In mijn geval betekent dat dat ik vooraf goed met mijn man heb gesproken. Stond hij er ook achter dat we voor relatief veel opvang zouden kiezen. En wat dacht-ie van een oppas aan huis in de avonduurtjes?

Zo zijn we samen tot een visie gekomen waar we allebei achter staan. We werken allebei hard, terwijl onze kleine man op het kdv geniet. En als hij slaapt dan zorgt de oppas dat er iemand in huis is voor het ‘geval dat’. Wij kennen onze kleine man inmiddels door en door en weten dat hij eigenlijk nooit huilt voor elf uur, half twaalf. Daar houden we – met uitzondering van feestjes – rekening mee, zodat wij dan thuis zijn om ‘m te troosten. Een enkele keer zal de oppas naar boven moeten, maar in de meeste gevallen kan ze gewoon tv kijken of haar huiswerk maken.

Paardrijden

Hou jij bijvoorbeeld ontzettend van paardrijden en moet je er niet aan denken om je paardrijbroek aan de wilgen te hangen. Dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt jouw hobby nog steeds uitvoeren. Misschien heb je iets minder tijd, maar je zult zien dat je er net zo van geniet. Misschien zelfs wel meer, omdat dit jouw momentje me-time is. Hier kun jij helemaal jezelf zijn en zet je de moeder-knop eventjes om. We moeten ook echt niet vergeten om aan ons zelf te denken. Het is misschien vrouw eigen om in de zorgmodus te schieten, waarbij kind, je partners en zelfs familie en vrienden nog voor gaan. Maar je mag jezelf echt wel op 1 zetten. Praat met vrouwen die de keuze al hebben gemaakt. Informeer naar hoe zij het regelen met de oppas voor kind als zij gaan paardrijden (maar hier kun je natuurlijk iedere andere hobby of bezigheid noteren, die belangrijk voor jou is).

Het kosten aspect speelt hier voor velen ook een rol bij. Als je een kindje hebt gekregen, komen er inderdaad kosten bij. Maar daar kun je ook heel bewust mee omgaan. Daar heb ik op deze site al het een en ander over geschreven. Kijk dan trouwens niet alleen heel bewust naar de kosten die je voor (de komst van) je kindje maakt, maar ook naar die van jouw hobby (die bovenaan jouw prioriteitenlijstje staat). Daarvoor pak ik het paarden-voorbeeld  er weer eventjes bij. Als je geen kinderen hebt en je over geld niet zoveel zorgen hoeft te maken, dan kies je waarschijnlijk voor spullen die je mooi vindt. Maar als je al kijkt naar paardrijdekens dan is er qua prijs wel heel veel verschil. Ook dat soort kosten kun je eens kritisch bekijken.

Geniet!

Aan de andere kant merkte ik – toen ik net moeder was – dat ik ook helemaal geen zin had om mijn coconnetje uit te gaan. Ik wilde gewoon thuis zijn met man en kind. En ondertussen lekker werken. Beetje voor beetje wordt de wereld dan weer groter. Gaan de hormonen uit je lijf. Ze zeggen niet voor niets: negen maanden op, nemen maanden af. En dan is het tijd om weer voor jezelf te kiezen. Je zit zelf dan niet alleen lekkerder in je vel, je wordt er ook een leukere moeder en partner van. Als je je hier bewust van bent, ben ik er van overtuigd dat je jezelf niet zomaar gaat verliezen in het moederschap. Maak de keuze die past bij jouw gevoel.

Foto van paardrijdende vrouwen via Shutterstock.

november 25, 2019 /