Ondernemen en het starten van een gezin

Volgens de cijfers van de KVK stijgt het aantal ondernemende vrouwen onder de 30 flink. Vooral in de vakgebieden gezondheid & welzijn, schoonheid & verzorging en digitale media is er een sterke groei te zien. Op jonge leeftijd een bedrijf beginnen is een mooie stap in je beginnende carrière maar het brengt ook een aantal dilemma’s met zich mee. Vragen als ‘op welke leeftijd wil ik met kinderen beginnen?’ en ‘kan ik mijn bedrijf voldoende laten groeien als ik moeder wordt?’ zullen moeten worden beantwoord.

Startende onderneemster en een kinderwens?

Het starten van een bedrijf brengt flink wat kosten met zich mee. Je hebt waarschijnlijk een kantoorpand nodig, er zijn marketingkosten en inkoopkosten. Het opbouwen van een stabiel klanten netwerk kost een startend bedrijf gemiddeld anderhalf jaar. Dit betekent een inkomstenstroom die van maand tot maand kan variëren. Voor de toekomst van je bedrijf zijn de eerste twee jaar het meest cruciaal.  Het realiseren van een kinderwens in deze periode heeft dus hoe dan ook een flinke impact op hoe je bedrijf eruit zal komen te zien. Volgens het CBS gaat het gezamenlijk inkomen van een gezin namelijk voor 17% naar het eerste kind. Wanneer het gezamenlijk inkomen nog niet erg hoog is en je bedrijf in de startende fase zit zullen er flink wat knopen moeten worden doorgehakt.

Jong beginnen of wachten op stabiliteit?

Bij het maken van een carrièreplan is het belangrijk om deze scenario’s voor jezelf goed door te lopen en te bepalen wat hierin je ambitie is. Ondanks er een flinke opkomst is van jonge ondernemende vrouwen zijn de meeste vrouwelijke ondernemers tussen de 30 en 45 jaar. Op deze leeftijd vinden veel onderneemsters dat zij zich in een sterkere positie bevinden om hun bedrijf te laten groeien. Vaak is de hypotheek dan al afgesloten en is er meer duidelijkheid over de gezinssamenstelling. Deze factoren helpen enorm bij het maken van een carrièreplanning. Het is bijvoorbeeld een minder groot risico om flink in je bedrijf te investeren of een zakelijke auto te leasen wanneer je meer duidelijkheid en zekerheid hebt.

Steeds meer vrouwen kiezen voor parttime ondernemen

Begin je wel aan kinderen tijdens de opstartende fase van je bedrijf kun je er ook voor kiezen om parttime aan je bedrijf te werken. In 2019 gaven 27,8% van de vrouwelijke ondernemers aan minder dan 15 uur per week aan hun bedrijf te werken in vergelijking met 22,3% in 2014. Dit houdt in dat er flink meer parttimers bij zijn gekomen en het aantal fulltimers dus is afgenomen. Stippel goed uit wat hierin je ambitie is. Houd er rekening mee dat het dat afsluiten van een hypotheek of het zakelijk leasen van je droomauto lastiger zal zijn bij een parttime bezetting. Natuurlijk is tweedehands zakelijk leasen ook een optie en is het salaris van je partner medebepalend voor de hoogte van je hypotheek.

Durf jezelf moeilijke vragen te stellen

Sta je op het punt om een onderneming te beginnen maar ben je nog niet overal over uit? Dan zijn dit een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen. Je bent zelf namelijk de enige persoon die hier antwoord op kunt geven:

  1. Wil ik bijverdienen, goed verdienen of marktleider worden?
  2. Rond welke leeftijd wil ik mijn kinderwens vervullen?
  3. Wil ik direct een onderneming starten of wil ik eerst mijn kinderwens vervullen?
  4. Blijft het een eenmanszaak of wil ik in de toekomst werken met personeel?
  5. Hoeveel flexibiliteit heb ik in de verdeling van mijn uren?
  6. Hoeveel kan ik verdienen als mijn bedrijf goed loopt?
  7. Will ik parttime/fulltime werken of wil ik fulltime moeder zijn?

Door een antwoord voor jezelf te vinden op deze vragen zal je beter op weg zijn om de juiste toekomst voor jezelf uit te stippelen en kom je niet tussentijds voor verassingen te staan.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 24, 2019 /