Checklist voor het regelen van een uitvaart

Twijfel wordt vaak als iets negatiefs beschouwd. Terwijl het dat eigenlijk helemaal niet is. Twijfel betekent immers alleen maar dat je niet zomaar meegaat in een bepaalde denkwijze. Dat je weloverwogen verschillende kanten van een zaak bekijkt. En dat je er nog niet over uit bent welke voor- of nadelen voor jou het zwaarst wegen. Je zou kunnen zeggen dat twijfel bij het leven hoort. Zoals de keuze om moeder te willen worden, of juist niet. Maar ook bij de dood, kan twijfel een rol spelen.

Is er een naaste overleden en moet je de uitvaart regelen? Dan kan het erg moeilijk zijn te bepalen hoe een persoonlijk eerbetoon aan en afscheid van die persoon er nu precies uit moet zien. Wil je dit voorkomen bij je eigen overlijden? Gebruik onderstaande checklist voor het regelen van je uitvaart. Daarmee leg je deze verantwoordelijkheid niet bij je nabestaanden op een moeilijk moment.

Hoe gaat jouw uitvaart eruit zien?

Het is heel natuurlijk en menselijk om niet over je eigen dood te willen nadenken. Maar toch is het verstandig om hier nu al eens bij stil te staan.  Je kunt je toekomstige nabestaanden namelijk een hoop zorgen uit handen nemen door je uitvaartwensen op papier te zetten. Zo bespaar je hen een hoop gis- en denkwerk (twijfel!) op het moment dat zij het bovendien heel moeilijk hebben en verdrietig zijn. Bij de uitvaartwensen kun je denken aan de volgende zaken:

Begrafenis of crematie?

Dit is een van de belangrijkste keuzes voor jouw uitvaart. Weet je het nog niet? Of laat je die keuze over aan je nabestaanden? Vertel het ze, ongeacht of je het weet of niet! Sommige mensen kiezen ervoor om hun naasten deze keuze te laten maken. Zo komen ze tegemoet aan de wensen van hun geliefden. Sommige nabestaanden vinden rust en troost in het feit dat ze een plek hebben om naartoe te kunnen, terwijl anderen de overledene het liefst dicht bij zich hebben en een urn thuis willen bewaren.

De laatste rustplaats

Wil jij naar de begraafplaats om de hoek, naar een natuurbegraafplaats of is er een familiegraf? Zodra jij dit voor jezelf weet, kun je dit ook aan je nabestaanden laten weten.

Uitvaartmuziek

Muziek is een belangrijk onderdeel van de uitvaart en maakt een begrafenis of crematie heel persoonlijk. Welke uitvaartliedjes wil jij dat er gespeeld worden tijdens jouw uitvaart? Gemiddeld worden er 3 nummers afgespeeld tijdens een uitvaart, maar meer is ook mogelijk. En wil je die nummers laten streamen of wil je gebruik maken van een live pianist of saxofonist?

Sprekers

Tijdens de plechtigheid komt er vaak een aantal mensen aan het woord. Wie wil jij graag laten spreken op jouw uitvaart? Maar ook misschien andersom: wie wil je dat absoluut niet spreekt?

Gastenlijst

Ga jij voor een grootse en enerverende uitvaart waarbij iedereen welkom is of wil je een uitvaart in besloten kring? Zijn er misschien mensen die absoluut niet welkom zijn bij het laatste afscheid van jou? Ook dat is waardevolle informatie voor je nabestaanden.

Antwoorden op bovenstaande vragen kunnen jouw geliefden veel houvast bieden bij het nemen van belangrijke beslissingen en het samenstellen van een mooie, persoonlijke afscheidsdienst.

Uitvaartverzekering regelen

Zodra je je uitvaartwensen in kaart hebt gebracht, kun je ook berekenen wat ongeveer de kosten hiervoor zijn. Om je nabestaanden te behoeden voor financiële zorgen over jouw gewenste uitvaart, kun je een uitvaartverzekering regelen. Denk hierbij niet alleen over een uitvaartverzekering voor jezelf, maar ook voor je partner.

Mocht je nog twijfelen over je kinderwens? Kies dan een uitvaartverzekering waarbij kinderen gratis zijn mee te verzekeren. Bij sommige verzekeraars kun je je kinderen gratis meeverzekeren totdat ze 21 jaar zijn. Over kinderen gesproken: weet jij trouwens wel of jouw ouders alles goed geregeld hebben?

Hoe en waar je uitvaartwensen vastleggen?

Het moment van afscheid (moeten) nemen van het leven, kan soms volkomen onverwachts zijn. Een  uitvaartverzekering helpt om de financiële gevolgen af te dekken. Het vastleggen van je uitvaartwensen helpt je nabestaanden op emotioneel vlak. Dat vastleggen van je wensen kan op diverse manieren. Zo kun je ze thuis op papier schrijven, of digitaal in je computer, maar je kunt er ook voor kiezen om je uitvaartwensen online te registreren. Er zijn veel uitvaartverzekeraars die deze service gratis aanbieden. Kies je hiervoor, zorg er dan wel voor dat je nabestaanden op de hoogte zijn en dat ze toegang hebben tot jouw online uitvaartwensen.

Ook interessant: In een eerder gepubliceerd artikel lees je waarom het zo belangrijk is om al tijdens je leven na te denken over de dood.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 12, 2020 /