Als de dood te snel onderwerp van gesprek wordt

Als de dood te snel onderwerp van gesprek wordt… Dan zijn de twijfels of je vader of moeder wilde worden opeens heel ver weg. Geen dromen meer met je partner, maar bespreken wat er ‘nog mogelijk’ is. Dan heb je het niet over alle plannen die je voor je veertigste nog wilde realiseren, maar over die K-ziekte die de spelbreker blijkt te zijn. Geen leuk onderwerp, maar op mijn blog wil ik het niet uit de weg gaan.

Je vraagt je misschien af waarom je op mijn blog best wat artikelen over de (naderende) dood kunt lezen? Dat heeft te maken met het feit dat wij in onze eigen kring al de nodige keren afscheid hebben genomen van jonge mensen. Of het nu gaat om een noodlottig ongeval, zelfdoding of door ziekte. Het hakt er keer op keer in. Misschien is het voor mij wel een stukje verwerking. Als ik er over schrijf, kan ik mijn gedachten op een rijtje zetten. Dan word ik niet gek van de angst dat mijn lief of ons kleine ventje iets overkomt. Het maakt me bewuster van het leven. Dat leven dat je nú moet leven. Waar je iedere dag weer van volle teugen moet genieten.

Erbij stilstaan in het nu

Ik begrijp dat je liever een blog leest over hoe het moederschap mij bevalt of dat je alles wil weten over de nieuwste film van Juf Roos. Die toveren een lach op je gezicht; dat begrijp ik ook. Maar juist als er nog geen vuiltje aan de lucht is. Je jouw liefsten nog om je heen hebt. Dan is een blog als deze juist fijn om te lezen. Nu is er namelijk geen enkele druk en kun je je gedachten rondom dit onderwerp vrij laten gaan.

Je kunt je uitvoerig verdiepen in uitvaartverzekeringen via bijvoorbeeld Uitvaarverzekeringenexpert.nl – wil je het wel of juist niet. En hebt de tijd om met je liefste te bespreken wat je wensen eigenlijk zijn. En besef ook dat dit het moment is dat je het goed kun regelen voor je naasten.  Open je favoriete nieuwsmedium en je leest het ene na het andere bericht over jonge mannen en vrouwen die – door wat voor reden dan ook – te vroeg overleden zijn. Overvallen door de dood.

Palliatieve zorg

Wat ben ik blij dat ook de overheid een stukje bijdraagt aan dit besef. Ja in het verleden hadden die het ook nog wel over de dood, maar dan ging het over euthanasie. Nu komen ze met een campagne over palliatieve zorg. De slogan hakt er in: ‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga, maar tot die tijd leef ik’. Met de campagne wil de overheid meer bekendheid geven aan palliatieve zorg en de mogelijkheden die er zijn voor de zieke en zijn of haar naasten.

Minister Hugo de Jonge zegt daarover in Trouw: “Ik zou willen dat mensen veel eerder nadenken over wat ze willen. Dat ze zich uitspreken hoe ze willen worden ondersteund in de laatste periode.” Woorden waarbij ik me graag aansluit.

Foto van stel in zonlicht van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 23, 2019 /