Een kinderfiets kies je niet zomaar

Is je kind toe aan een nieuwe fiets? Dan heb je vast een heleboel vragen. Hoe weet ik of de maat goed is, kies ik wel of geen zijwieltjes en is het doorschuiven van fietsen naar een broertje of zusje een goed idee? Helaas is er niet altijd een standaard antwoord, maar met onderstaande richtlijnen kies je wel makkelijk en snel de juiste kinderfiets voor jouw kroost.

Een kinderfiets met of zonder steunwieltjes

Hoewel er geen echte regels bestaan over wanneer je kind moet leren fietsen of wanneer het zonder zijwieltjes moet kunnen fietsen, is er wel zoiets als een gemiddelde leeftijd waarop ze dat kunnen. De meeste kinderen kunnen rond hun 5e levensjaar fietsen zonder zijwieltjes. Vaak ook het moment dat ze toe zijn aan een fietsje in een maatje groter. Voor het leren fietsen is het belangrijk dat je kindje zich veilig voelt. Een goede optie kan zijn om de vertrouwde fiets nog even aan te houden en een nieuwe fiets te beloven als het goed lukt. Zo heeft je kind een extra stimulans. 

Welke maat / inch kinderfiets is geschikt? 

Kies altijd de juiste maat kinderfiets en niet op de groei. Het is belangrijk dat ze goed bij de grond kunnen als ze op de fiets zitten. Hierdoor voelt je kind zich veiliger en leer het ook makkelijker het evenwicht bewaren. Laat je zoon of dochter op de fiets gaan zitten en kijk of ze met platte voet op de grond kunnen. Stel eventueel het zadel iets hoger of lager in. Ook het goed instellen van het stuur is belangrijk. Je kind moet recht vooruit kunnen kijken. Zo leert het direct naar het verkeer en de mensen om zich heen te kijken in plaats van naar de grond. 

Kijk je naar meisjes in de leeftijd tussen de 4 en 6 jaar, staat dat vaak gelijk aan een meisjesfiets 16 inch. Is je kindje jonger, dan kies je een 10 of 12 inch bij een leeftijd tussen de 3 en 4,5 jaar of een 14 inch rond de leeftijd 3,5 tot 5 jaar. Voor grotere of oudere kinderen kun je aanhouden dat 18inch staat voor 4 tot 7jaar, 20 inch voor 6 tot 8 jaar, 24inch voor 8 tot 10 jaar en 26 voor 9 tot 12 jaar. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de lengte van je kind. 

Een roze kinderfiets, fel geel, bloemen of stippen? 

Jongens kiezen vaak andere kleuren dan meisjes. Maar ook daarin zijn niet alle kinderen gelijk. Heb jij zo’n echte poppenmoeder? Dan is er vast veel roze in huis. Is je dochter meer het stoere type is de kans groot dat ze een andere kleurkeuze heeft? Vaak weten kinderen al heel vroeg wat ze willen. 

Tegenwoordig is er veel keuze in soorten maar ook in kleuren kinderfietsjes. Zorg daarom dat je als ouder de maat en soort fiets kiest maar laat je kind de kleur en accessoires (mee) bepalen. Voor jongens zijn er fietsen met thema’s als spiderman, crossfietsen of heuse motorbikes. Er zijn fietsjes met mandjes voorop en fietsjes met een rekje. Ook in kleuren is er veel keuze. Kiest je dochter voor zachte kleurtjes in uni of met een leuke designs in bloemetjes, stippen of ruitjes? Of gaat ze liever voor een meisjesfiets in vrolijke uitbundige kleuren a la Ibiza style. Samen kom je tot de beste fiets.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 30, 2020 /