Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

Een passende zorgverzekering kan je een hoop geld besparen. Maar hoe kies je de juiste? En wat zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden? Van budget- tot restitutiepolis: we leggen de verschillen uit en helpen je op weg met een simpel stappenplan.

1: Kies een passende polis

Een zorgverzekering wordt ook wel een basisverzekering of ziektekostenverzekering genoemd. Je kunt kiezen uit vier verschillende polissen: restitutiepolis, naturapoli, combinatiepolis en budgetpolis. Wat deze polissen van elkaar onderscheidt is de mate van vrije zorgkeuze.

Met een restitutiepolis heb je de meeste vrijheid en kun je naar alle zorgverleners. Bij de andere polissen – natura, combinatie en budget – heb je te maken met gecontracteerde zorgverleners: je zorgkosten worden dan alleen volledig vergoed als je naar een zorgverlener gaat waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Een budgetpolis is het voordeligst en biedt het kleinste aanbod aan gecontracteerde zorgverleners. Over het algemeen geldt: hoe ruimer het aanbod aan zorgverleners, hoe hoger de premie.

Goed om te weten: de dekking van de polissen is bij alle verzekeraars hetzelfde, maar de premie kan soms flink verschillen. Het bezoek aan je huisarts en eventuele kosten voor spoedeisende hulp worden altijd vergoed, vanuit elk zorgpakket.

2: Aanvullende verzekering: wel of niet doen?

Een ziektekostenverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet. Toch kiezen veel mensen voor een of meerdere aanvullende verzekeringen, voor de fysiotherapeut bijvoorbeeld. Twijfel je of je er wel of niet eentje moet afsluiten? Zet dan eerst je verwachte kosten voor die specifieke zorg op papier. Veel mensen denken dat een aanvullende verzekering ze geld zal besparen. Maar als je er weinig of geen gebruik van maakt, kan het je juist geld kosten. In dat geval is het dus slimmer om deze zorgkosten uit eigen zak te betale

Hetzelfde geldt voor een tandartsverzekering. Ga je alleen voor de periodieke controle naar de tandarts? En heb je af en toe eens een gaatje? Dan is het goedkoper om je tandartskosten zelf te betalen.

Goed om te weten: orthodontie is niet inbegrepen bij een tandartsverzekering, hier heb je een aparte aanvullende verzekering voor nodig.

3: Vrijwillig eigen risico: wel of niet doen?

Elke basisverzekering komt met een verplicht eigen risico: in 2021 bedraagt dit 385 euro. Je kunt ervoor kiezen om dit vrijwillig te verhogen. Hoe hoger je eigen vrijwillig risico, hoe minder premie je betaalt

Je kunt je vrijwillig eigen risico verhogen in stappen van 100 euro, tot maximaal 885 euro. Dit kan handig zijn als je kerngezond bent, en weinig tot geen zorg nodig denkt te hebben. Maar hou er wel rekening mee dat er altijd de kans bestaat dat je tóch een dure operatie of behandeling moet ondergaan – en in dat geval het volledige vrijwillig eigen risico in één keer zelf moet kunnen ophoesten.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 26, 2021 /