Nooit zorgen maken over internetverbinding dankzij glasvezel

Nu we met zijn allen massaal thuiswerken en studeren, worden de internetverbindingen flink op de proef gesteld. Wat ben ik dan blij dat we in ons nieuwbouwhuis gewoon een glasvezelverbinding hebben en dus niet alleen supersnel internet hebben, maar ook flink wat data over de lijn kunnen sturen.

Thuiswerken

Niets zo vervelend als een haperende internetverbinding. Zeker nu we met zijn allen thuiswerken. Als een bestand via WeTransfer traag download of upload, dan kun je ondertussen nog wat anders doen. Maar een Teams-gesprek waarbij je de ander slecht kunt horen of zelf alleen in blokjes in beeld bent, is natuurlijk ontzettend irritant.

Nee, wat dat betreft ben ik blij met ons glasvezel abonnement. Het maakt niet uit of mijn man en ik allebei aan het Zoom-en zijn en de kleine man ondertussen ook nog een filmpje op zijn iPad kijkt; het blijft hier stabiel. Ondertussen knal ik ook nog verschillende bestanden door naar een opdrachtgever. Of er loopt een download met mooi beeldmateriaal voor mijn tv- en filmblog.

Wi-Fi

Maar naast een stabiele internetverbinding (doe hier de glasvezel check om te kijken of glasvezel voor jou een optie is) heb je natuurlijk ook goede Wi-Fi nodig. Veel thuiswerkers klagen als het internet hapert over hun internetaanbieder, maar dat is onterecht. Zij zijn namelijk niet verantwoordelijk voor de Wi-Fi ontvangst binnen jouw thuisnetwerk. Dat ben jezelf.

Jij moet zorgen voor een netwerk dat past bij jouw woning en de omgeving waarin je woont. Zo hebben wij dikke muren, waardoor we al tijdens de bouw Wi-Fi punten op iedere verdieping centraal hebben laten aanleggen. En als je in een druk bevolkt gebied woont, moet je juist weer zorgen dat je daarop berekend bent. Dan kun je namelijk overlap hebben met het netwerk van de buren. Als je hier zelf nu geen kaas van gegeten hebt (zoals ik –  maar ik ben gelukkig getrouwd met een man die dit allemaal razend interessant vindt) dan is het goed om je te laten voorlichten door een specialist.

Glasvezel

Maar even terug op glasvezel en of je daar nu een abonnement op moet nemen… Dat wordt de laatste tijd op steeds meer plekken in Nederland uitgerold. In de regio waar wij wonen, is dit gerealiseerd dankzij een burgerinitiatief. Op het moment dat de interesse bij burgers werd gemeten, werd vaak uit onwetendheid gezegd ‘we zitten nu goed’. Nou, als je eenmaal van de voordelen van glasvezelinternet hebt geproefd wil je echt niet meer terug… Tja, en als je dan weet dat het eigenlijk niet veel duurder is dan een gewone internetverbinding, dan hoef je toch niet te twijfelen over een glasvezel abonnement.

Wat voor voordelen ik ervaar naast het razendsnelle internet en de stabiele verbinding – zelfs als we met meerdere mensen tegelijk aan het beeldbellen zijn? Nou, wij zijn helemaal klaar voor de toekomst. Zo hebben we wat domotica betreft al het een en ander geregeld; onze verlichting gaat automatisch aan en uit. Niet alleen dankzij de bewegingssensoren, maar ook online. Manlief heeft via een programmaatje ingesteld dat de lampen aangaan als het gaat schemeren en ze dimmen ook ’s nachts vanzelf. Verder hebben we elektrische screens, die eveneens in verbinding met een app staan, zodat we ze van huis uit kunnen bedienen. Hetzelfde geldt voor de thermosstaat… En zo gaan er in de toekomst alleen maar meer slimme apparaten komen, die verbonden zijn via het netwerk. Dan is het wel fijn dat dat toekomstproef is.

april 22, 2021 /