Kunstgras: was dat geen betere keuze geweest?

Was kunstgras geen betere keuze geweest voor de tuin bij ons nieuwbouwhuis? Waar ik voorheen er niet over na moest denken, twijfel ik steeds vaker of we wel de juiste keuze hebben genomen door zelf gras te zaaien. Het liefst zie je toch een stralend groene mat in de tuin liggen…

Groen

Over de keuze voor (kunst)gras heb ik nooit getwijfeld. Alleen maar sierbestrating is echt niks voor ons. Dat in tegenstelling tot de helft van Nederland, die zijn of haar tuin potdicht heeft betegeld. Natuurlijk is dat makkelijk qua onderhoud, maar bij een flinke hoosbui kan het water amper weg. Als het warm is, is het in een betegelde tuin warmer. En dan hebben we het nog niet eens over vogels, vlinders, bijen en andere insecten die zo steeds minder plek hebben. Nee, groen geeft voor mij echt extra sfeer. Als je dan geen groene vingers hebt, is kunstgras laten leggen wel zo makkelijk. Binnen één dag heb je al een mooie groene mat liggen.

Gras

We hebben een flinke tuin, waardoor het aanleggen van een mooie, realistische kunstgrasmat best een prijzige grap zou zijn. Daarnaast vind ik het heerlijk om op mooie dagen op mijn blote voeten door het gras te lopen. Kunstgras voelt dan toch anders. Is dat wel zo fijn om op te spelen? We hebben een zoontje en jongens voetballen natuurlijk ontzettend graag. Dan wil je wel een fijne mat hebben liggen én je geen zorgen hoeven te maken als een kindje een uitglijder maakt. Natuurlijk zijn grasvlekken in kleding irritant, maar met de juiste behandeling was je die er toch wel uit. Stuk voor stuk redenen om zelf gras te zaaien.

Veel werk

Dan begint het wachten… Het kijken of er al flinterdunne grassprietjes naar boven komen. Maar vergeet ook het sproeien niet, want ze moeten natuurlijk wel de juiste hoeveelheid vocht krijgen om te kunnen groeien. Voor je dan kunt genieten van je grasmat ben je heel wat weken verder. Nu was onze zoon nog klein, maar als je al wat oudere kinderen hebt, is het natuurlijk ontzettend frustrerend dat ze niet op het gras mogen spelen. Tja, en als het dan eenmaal groeit, dan groeit het razendsnel, waardoor je flink wat tijd kwijt bent aan het maaien (of een maairobot dient aan te schaffen). Om vervolgens in tijden van droogte weer volop de sproeier erop te zetten, want je wil natuurlijk geen verdord gras. Het goed onderhouden van de grasmat, is dus best veel werk.

Kunstgras

Ik begrijp nu helemaal waarom mensen voor kunstgras kiezen. Er zijn inmiddels ook zoveel kunstgrassen, waardoor je een perfecte keuze kunt maken voor jouw tuin en de wijze waarop het gras wordt gebruikt. Hoef je je ook geen zorgen meer te maken over kale plekken, onkruid of mos in je tuin. Daarnaast is het ideaal voor ieder die veel last van hooikoorts heeft. Natuurlijk vergt het ook wel wat onderhoud. Zo wordt het aangeraden om de mat af en toe te borstelen, maar dat is heel wat minder werk dan maaien, bemesten, sproeien en verticuteren. Groene vingers heb je voor een kunstgras mat dus echt niet nodig.

mei 27, 2021 /