Sparen voor toekomst van kind(eren)

Sparen voor de toekomst van je kind(eren). Ik denk dat we er allemaal wel eens over nadenken. Sterker nog: het feit dat je financieel krap zit, kan zelfs reden zijn om te twijfelen over een (volgend) kindje. De keuze voor een kind is nu eenmaal niet goedkoop. Volgens het NIBUD moet je rekening houden met 15% van het besteedbar inkomen voor een tweeoudergezin. Kies je alleen voor het ouderschap, dan moet je rekening houden met 23% van het besteedbaar inkomen.

Wat kost een kind?

Een pasklaar antwoord is er natuurlijk niet wat betreft de kosten van een kind en hoeveel je moet sparen voor zijn of haar toekomst. Het NIBUD is dan ook uitgegaan van gemiddelden. Als je een heel spaarzaam type bent en niet alles nieuw hoeft, kun je zeker lager uitkomen dan die 15% of 23%. Nieuwsgierig naar hoeveel procent van het besteedbaar inkomen meer kinderen kosten? Bij een tweeoudergezin is dat bij twee 25%, bij drie 29% en bij vier 35%. Sta je er alleen voor? Dan moet je bij twee rekening houden met 31%, bij drie met 27% en bij vier met 42%. Weten wat je besteedbaar inkomen is? Tel dan al je maandelijkse inkomstenbronnen, zoals inkomen, vakantiegeld, kinderbijslag, kindgebondenbudget en andere toeslagen bij elkaar op.

Sparen voor kosten

Nu ik vier jaar moeder ben, ervaar ik dat de kosten heel geleidelijk komen. Waar ik meer tegenop zie, zijn de kosten voor de studie. Waar de studiefinanciering in mijn tijd nog omgezet werd naar een gift als je binnen een bepaalde tijd afstudeerde, daar is het inmiddels een lening geworden. Omdat ik niet wil dat mijn kind meteen met een schuld aan zijn volwassen leven begint, vind ik dus dat we moeten sparen voor de toekomst van ons kind. En wel door als ouders geld opzij te zetten op een aparte spaarrekening.

Sparen voor studie

En niet net voor het zover is, maar juist al ruim vooraf, zodat we een mooi bedrag apart kunnen zetten. Het NIBUD houdt als richtbedrag zelfs 1000,- euro per maand aan. Dat betekent dat je voor een studie van vier jaar toch een kleine 50.000 euro opzij moet zetten voor het moment dat je zoon of dochter gaat studeren. Jaren geleden had je dan het geluk dat je hiervoor mooie rentes kon krijgen, maar nu moet je bij banken zelfs al negatieve rente gaan betalen als je boven de 100.000 euro komt (en misschien gaat die grens zelfs nog omlaag).

Rente

Wat dat betreft, is het belangrijk om goed te kijken naar hoe je het geld voor de studie van je kind gaat sparen. Als je kiest voor een deposito spaarrekening, waarbij je het bedrag soms een aantal jaar vastzet, dan krijg je nog een paar tiende procent rente. Zet je het geld voor 10 jaar vast, dan kun je nog 1,5% halen. Maar het is natuurlijk zonde als in die jaren de rente toch nog gaat stijgen.

Spaarvormen

Wat dat betreft, is het interessant om te kijken naar een paar verschillende spaarvormen. Enerzijds kun je dan kiezen voor de gewone spaarrekening, waarbij je altijd bij het geld kan (bijvoorbeeld op het moment dat je toch voor onverwachte kosten staat voor je kind). Anderzijds kun je dan een x-bedrag vastzetten op een deposito spaarrekening, zodat je weet dat er in ieder geval een startbudget is. Dat kun je vervolgens aanvullen met beleggen. Al is dat ook een wereld waar je je echt goed in moet verdiepen, want daar komt best wel wat bij kijken.

mei 12, 2021 /