Anne-Mar Zwart: podcast Willen jullie geen kinderen (over kinderwens)

Presentatrice Anne-Mar Zwart is open over haar eigen traject om zwanger te worden in de podcast Willen jullie geen kinderen. Deze taboedoorbrekende podcast gaat over moeite hebben met zwanger worden. Deze wordt nu – in de Week van de vruchtbaarheid – gelanceerd. Niet alleen Anne-Mar Zwart komt aan het woord; ze spreekt ook met andere vrouwen over dit taboe.

Podcast Willen jullie geen kinderen?

In de ‘Week van de vruchtbaarheid’ komt de EO met een persoonlijke podcast waarin presentator Anne-Mar Zwart in gesprek gaat over iets waar we het allemaal liever niet over willen hebben: Zwanger worden, als dat niet zo makkelijk gaat. In deze podcast met de titel Willen jullie geen kinderen? probeert ze het taboe te doorbreken en vertelt ze openhartig over haar eigen vruchtbaarheidstraject. De podcast is gemaakt in samenwerking met het EO-vrouwenplatform EVA.

Heb jij ook een onvervulde kinderwens, dan is het boek ‘Dan neem je toch een hond?‘ ook een aanrader.

Anne-Mar Zwart

Anne-Mar Zwart weet uit eigen ervaring hoe emotioneel het kan zijn om over dit onderwerp te praten. Haar weg om zwanger te worden was zwaar en ging via een ICSI-behandeling. In Willen jullie geen kinderen gaat ze in gesprek met verschillende bekende en onbekende Nederlanders over hun persoonlijke ervaringen en gaat ze op onderzoek uit bij een fertiliteitsarts. Klopt het dat Nederland steeds onvruchtbaarder wordt?

Eenzaam

Anne-Mar over de podcast: “Het idee voor de podcast ontstond toen ik op Instagram openlijk vertelde over mijn ICSI-behandeling. Ik kreeg daar heel veel positieve reacties op. Mensen vonden het fijn om te lezen en gaven aan dat zij hun eigen traject als eenzaam hadden ervaren. Door deze reacties merkte ik dat het onderwerp zwanger worden of het nog niet zijn nog steeds met veel spanning is omgeven.” Het idee is dan ook dat vrouwen én mannen zich minder eenzaam voelen. Iets waar we bij Twijfelmoeder natuurlijk helemaal achterstaan. Laten we open over onze (ontbrekende) kinderwens spreken, zodat we er ook voor elkaar kunnen zijn als het niet vanzelf gaat.

Meer: leestips bij een onvervulde kinderwens.

Man aan de zijlijn

De podcast neemt je mee in de verschillende fasen van het traject. In de eerste aflevering spreekt Anne-Mar onder andere met haar eigen fertiliteitsarts. Omdat vrouwen in zo’n traject vaak centraal staan, gaat ze ook met haar eigen man in gesprek en met presentator Rob Geus. Hij praat met Anne-Mar Zwart over de rol van de man tijdens de vruchtbaarheidstrajecten. En hoe ga je er mee om als het definitief niet lukt om kinderen te krijgen? Daar gaat Anne-Mar over in gesprek met iemand die dat heeft meegemaakt en daar nog steeds verdriet van heeft.

Saar Koningsberger

Saar Koningsberger heeft een intensieve hormoonbehandeling ondergaan om zwanger te raken. Uiteindelijk duurde het bij Saar 2,5 jaar voordat ze zwanger werd van haar dochtertje. Hoe ging zij om met vragen uit haar omgeving? Anne-Mar blikt ook terug op haar eigen ervaring met het emotionele en fysiek zware traject.

Opnieuw zwanger worden?

Met het heftige traject in haar achterhoofd stelt Anne-Mar zichzelf de vraag of ze nog een tweede kind zou willen. De vraag bespreekt ze met haar podcast-gasten om zo aan het einde van reeks, hopelijk, een antwoord te kunnen geven. De eerste twee afleveringen van ‘Willen jullie geen kinderen’ zijn vanaf nu te beluisteren via de bekende streamings-apps.

Foto: EO

Twijfel jij over je kinderwens?

november 2, 2021 /