Het grote anti-verveel boek | dé must have voor een lockdown met kids

Nu een volgende lockdown en schoolsluiting dreigt, ben ik alvast gaan zoek naar manieren om deze periode met de vierjarige leerzaam én met zo min mogelijk frustraties door te komen. Tijdens die zoektocht kwam ik Het grote anti-verveel boek tegen. Een boek voor kinderen vanaf drie jaar met 250 originele spel- en knutselideeën.

Het grote anti-verveel boek

Op de achterflap van Het grote anti-verveelboek van Sarah Devos en illustratrice Emma Thyssen lees ik: “Zit je even door je entertainmentinspiratie heen? Geen paniek: dit boek staat barstensvol EHBV*-ideeën! (*Eerste Hulp Bij Verveling). Je eigen hindernissenbaan. Een crazy katapult. De leukste spelletjes met stoepkrijt. Maak je eigen boek. Organiseer een griezelfeest met oneindig veel griezelige ideeen. Ontdek hoe je prachtige meesterwerken maakt. Amusement voor verveeldagen, lange ritten, overvolle wachtkamers en drukke restaurants. Het wordt moeilijk kiezen uit de vele originele spel- en knutselideeën voor kinderen vanaf drie jaar.”

Spel- en knutselideeën voor drie jaar en ouder

Nu denk je misschien ik kan online toch volop ideetjes vinden wat spelletjes en knutsels betreft. Eens. Er zijn blogs vol met DIY-inspiratie. Toch moet ik toegeven dat ik tijdens die eerste lockdown, en met name de eerste keer dat de opvang dicht ging, echt geen idee had wat te doen. En als ik al op mijn telefoon keek, dan zei er meteen een kinderstemmetje “mama, niet op je telefoon kijken – je moet met mij spelen”. Tja, nadeel van een mondige (destijds) driejarige. We hadden nog geen opdrachtjes vanuit school en manlief zat vooral in calls. Kortom: ik mocht wekenlang het animatieteam spelen. Toch vond ik het lastig om hem aan het knutselen te krijgen.

Zelf kiezen uit het boek

Het voordeel van een boek ten opzichte van internet is dat kinderen zelf kunnen kiezen. Tja, en wat is er nu leuker dan zelf mogen kiezen. Een beetje afhankelijk van wat voor type kind je hebt, is dat kiezen zelf al een mooie activiteit. Zo heb ik een aandachtige bladeraar, die niet op het eerste het beste ja zal zeggen. Nee, hij bladert eerst en zal dan bij een aantal dingen enthousiast ja roepen om vervolgens nog even verder te kijken. En als hij zelf mag kiezen is hij ook meteen een stuk gemotiveerder. Natuurlijk kun jezelf ook al wat voorwerk doen en memoblaadjes toevoegen aan de knutsels, waarvoor je alles in huis hebt om te maken (dat voorkomt frustratie).

Ringslinger

De 250 spel- en knutselideeën voor drie jaar en ouder in dit boek zijn echt heel divers. De opdrachten zijn daarbij verdeeld over de vier seizoenen. Zelf heb ik – toen ik dit weekend voor het eerst het boek in hanen had – weer gouwe ouwe ringslingers gemaakt. We hadden geen vouwblaadjes meer, maar hebben hiervoor gebruik gemaakt van de reclamefolders. Samen met mijn nichtje (6) heb ik een meterslange slinger gemaakt. Als een kind wat ouder is, kun je daar natuurlijk een wedstrijdelement aan toevoegen: wie is het snelste en maakt de langste slinger.

Volop inspiratie

Maar ook het maken van een eigen blotevoetenpad en zelf een snor maken, zag zij wel zitten. Mijn vierjarige zag het dan wel weer zitten om zelf een parkeergarage te maken van een schoenendoos. En ook zelf toverzand maken staat hier op de planning. Kinetic Sand is hier tenslotte ook een ware hit op dit moment. Zo zitten er dus heel eenvoudige opdrachten tussen, maar ook wat lastiger. Voor de één heb je niks nodig; voor de ander zul je wc-rolletjes, papierendozen of (wijn/champagne)kurken moeten bewaren.

Kort en eenvoudig uitgelegd

Nu ben ik zelf niet zo’n handige moeder. De mensen die mij kennen, moeten als ze dit lezen vast even hardop lachen. Nee, je kunt echt wel stellen dat ik onhandig ben. Gelukkig wordt in Het grote anti-verveelboek alles heel duidelijk uitgelegd. Je hoeft ook niet bang te zijn voor lange handleidingen. Nee, in een paar stappen ben je al klaar. Wel zo fijn met peuters en kleuters die niets liever dan gewoon aan de slag willen. Echt voor 17,99 euro beleef je hier dagen plezier aan. Daarnaast doet het je ook weer denken aan wat je vroeger op school deed. Denk bijvoorbeeld aan het maken van muizentrapjes; ik was dat meteen weer aan het doen. Mooi toch, dat je dan kunt vertellen dat mama (of papa) dat vroeger ook moest doen bij de juf.

Meer spelletjes inspiratie voor peuters en kleuters

Het grote anti-verveel boek is uitgebracht bij Lannoo en behoort tot de Mama Baas-reeks, waarin je nog veel meer aanraders ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan Mijn peuter speelt, met zestig spelletjes voor kinderen van 1 tot 3 jaar en Mijn kleuter speelt, met zestig spelletjes voor 3 tot 6 jaar. Beide boeken zijn gemaakt door Paulien De Smet.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 25, 2021 /