Podcast tips voor als je twijfelt over je kinderwens

Wil jij graag eerlijke verhalen over het ouderschap horen? Of ben je juist nieuwsgierig naar de verhalen van bewust kinderloze vrouwen? Zoek je naar meer informatie, zodat je een beter beeld kunt vormen van een leven met of zonder kinderen. Wil je meer over twijfels horen? Dan zit je tegenwoordig bij het fenomeen podcast natuurlijk helemaal goed. Wij hebben een aantal podcast tips voor je op een rijtje gezet voor ieder die twijfelt over haar kinderwens.

Deel je podcast & twijfel tips

Sowieso stelt Spotify ook verschillende afleveringen van diverse podcasts voor als je twijfel en kinderwens ingeeft bij de zoektocht naar een podcast. Dat is dus ook absoluut de moeite om eens te doen. En deel dan vooral die tips ook in de groep Twijfel over kinderwens.

Deze luistertips hebben we al voor je:

Bakfiets of Backpack

Het wel of niet krijgen van kinderen is waarschijnlijk één van de belangrijkste keuzes die je maakt in je leven. Je luistert in de podcast Bakfiets of Backpack naar een verzameling van openhartige en kwetsbare gesprekken waarin te horen hoe is hoe elke vrouw hierin haar eigen weg probeert te vinden. In iedere aflevering staat een andere vrouw centraal. Een must-hear voor iedereen die voor deze veelomvattende keuze staat en door ervaringsverhalen van anderen een genuanceerd en eerlijk beeld krijgt van de verscheidenheid aan levenspaden.

Eitje

Malou van der Starre is een single dertiger met een kinderwens en ze voelt dat de tijd begint te dringen. Met behulp van een donor wil zij zwanger worden, maar ze kent ook de negatieve verhalen rond donoren. Ze neemt haar besluit niet lichtvoetig en zoekt antwoord op de vraag: hoe pak je dat, voor een toekomstig kind- zo goed mogelijk aan? Lees: Malou van der Starre maakt podcast Eitje over haar kinderwens.

Mijn DNA Achterna

In de podcast Mijn DNA Achterna kunnen luisteraars het verhaal van Niels De Vos volgen. Niels en zijn vrouw hebben een kinderwens, maar de kans bestaat dat hun kinderen doof geboren worden door een genetische afwijking. Niels laat daarom zijn DNA onderzoeken. In afwachting van de resultaten verdiept hij zich in de wereld van de doven en de dovengemeenschap. Ook wetenschapsexpert Lieven Scheire geeft in de podcast meer duiding over DNA en erfelijkheid. Ik schreef er al eerder over. Lees: Podcast Mijn DNA Achterna over kinderwens en genen.

Ik Ken Iemand Die

Ik Ken Iemand Die is de podcast van Nynke de Jong, Alex van der Hulst, Hanneke Hendrix en Anne Janssens. Ze hebben het over opvoeden, ouderschap en – dit zijn hun eigen woorden – ‘al het moois en lelijks dat daarbij komt kijken’. Met opvoedtips en sterke ‘Ik ken iemand die…’ verhalen. De laatste podcast gaat over ouderschap, waarin je natuurlijk veel zorgtaken vervult, maar waar je niet voor betaald krijgt.

Plotse Papa’s

Bert Bentsink (32) was 22 jaar oud toen hij onverhoopt te horen kreeg dat hij vader zou worden. De vrouw die van hem in verwachting was kende hij op dat moment amper. Aanvankelijk wilde hij niet, maar besloot er kort na de zwangerschap tóch voor zijn dochter te willen zijn. Daarbij liep hij tegen tal van emoties en situaties op. Lees er hier meer over: Podcast Plotse Papa’s: over ongeplande zwangerschap. De documentaire Ongepland van Janetta Ubbels wil ik bij dit thema ook tippen.

Willen jullie geen kinderen?

Presentatrice Anne-Mar Zwart is open over haar eigen traject om zwanger te worden in de podcast Willen jullie geen kinderen. Deze taboedoorbrekende podcast gaat over moeite hebben met zwanger worden. Niet alleen Anne-Mar Zwart komt aan het woord; ze spreekt ook met andere vrouwen over dit taboe. Lees: Anne-Mar Zwart: podcast Willen jullie geen kinderen (over kinderwens).

Engelstalige podcast tips bij twijfel over kinderwens

  • To Baby or not to Baby – gemaakt door een vrouw van 36, die niet weet of ze een baby wil en praat met verschillende mensen in haar zoektocht. Van ‘nooit een kind gewild’ tot ‘kind gekregen na meerdere ivf pogingen’ tot ‘spijt van het moederschap’.
  • Is childfree for me – twee vrouwen (waarvan 1 bewust kinderloos) praten met verschillende mensen over hun zoektocht naar ‘childfree’ zijn. Ze bespreken dit wel heel serieus.

To Baby or not to Baby

Nog meer podcast tips, die ik al eerder op Twijfelmoeder deelde:

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 23, 2023 /