Mijn kleuter speelt – 60 spelletjes om kinderen van 3 tot 6 jaar te vermaken

Nu corona verder om zich heen grijpt en we ook steeds meer berichtjes krijgen over kindjes in de klas die in quarantaine zitten, bereid ik mezelf voor op een quarantaine of volgende lockdown en mogelijke schoolsluiting. Toen mijn vierjarige vorige keer thuis kwam te zitten, liet mijn inspiratie me dusdanig in de steek. Nu wil ik voorbereid zijn. Tijd dus voor inspiratie: het boek Mijn kleuter speelt mét zestig spelletjes voor kinderen van drie tot zes jaar out.

Mijn kleuter speelt

Op de achterflap van Mijn kleuter speelt – een boek van Paulien De Smet – lees ik dat het ‘een origineel, prikkelend en leuk doeboek voor kleuters’ is. “Je kleuter bezighouden en stimuleren tegelijkertijd? Niet altijd gemakkelijk. In mijn kleuter speelt, vind je tal van leuke ideeën en daarvoor hoef je niet eens veel spullen in huis te halen. Het merendeel van de spelletjes kun je heel eenvoudig maken met kosteloos materiaal of dingen uit je voorraadkast. Zestig creatieve spelletjes voor kleuters, aangepast aan de leeftijd van je kind, van drie tot zes jaar. Sommige zijn heel eenvoudig, andere vragen iets meer voorbereiding. Maar ze zijn origineel, prikkelend en fun!”

Spelen met kleuters

Wat meteen opvalt, is dat het boek opgedeeld is per leeftijd. Zo vind je ideetjes voor kinderen vanaf drie jaar, vanaf vier jaar en vanaf vijf jaar. Ideaal, want ik moet toegeven dat ik het af en toe ook lastig vind om in te schatten wat een kind allemaal al kan. Zelf heb ik echt geen idee wat ik op de kleuterschool allemaal geknutseld heb.

Spelletjes vanaf drie jaar

Bij de spelletjes voor kleuters vanaf drie jaar moet je denken aan gekleurd zout maken. Eenvoudig om te doen en sensory play is een toffe manier om de zintuigen van kinderen op allerlei speelse manieren te prikkelen en te stimuleren. Maar denk bij deze leeftijdscategorie ook aan het maken van stempels van sponsjes. Of aan zelf kerstballen maken. Het leuke is dat bij veel spelletjes ook meteen een variatie is uitgelegd; zodat er eigenlijk veel meer dan zestig tips in dit boek staan.

Spelletjes vanaf vier jaar

Een activiteit die mij meteen opvalt bij de vierjarigen – en die hier dus ook op de to do-lijst komt – is het zelf maken van een knikkerbaan aan de hand van wc-rolletjes en lege keukenrollen. Zo’n baan maak je dan natuurlijk zelf, maar vervolgens kan je vierjarige er lekker mee los. Wij hebben hier nog best wat knikkers liggen, dus dat wordt volgens mij een succes. Zeker als hij de baan zelf mag schilderen en versieren. Een ander leuk spelletje vind ik het maken van het tel-spel-met-wasknijpers. Juist als er door corona weer een schoolsluiting komt, is het wel fijn dat je ook wat leerzaams kunt doen. Niet alle scholen zetten de jonge groep tenslotte aan het werk tijdens een schoolsluiting door corona. Je maakt bij dit spel zelf tien spinnetjes (van zwart papier) en op iedere schrijf je dan cijfers van 1 tot 10; vervolgens moet je kind – met wasknijpers – het juiste aantal pootjes aan het lichaam vast maken.

Spelletjes vanaf vijf jaar

Met je vijfjarige kun je zelf schoenen knutselen van karton; gaatjes maken voor de veters en die erdoorheen doen. Zo kan-ie zelf oefenen met veters strikken. Maar ook het maken van een snelle sjoelbak of een kartonnen dinosaurus zijn natuurlijk ontzettend leuk. Als ouder begeleid je dit natuurlijk volledig, waarna je kind voor de finishing touch zorgt en met dit ‘nieuwe speelgoed’ kan gaan spelen.

Meer spel inspiratie voor peuters en kleuters

Mijn kleuter speelt, is wat mij betreft een inspirerend boek en een mooie aanvulling op Het grote anti-verveel boek. Die is in dezelfde reeks verschenen als dit boek. Kortom: weer een Mama Baas-boek dat niet in je boekenkast mag ontbreken. Een absolute aanrader nu we door corona (quarantaines, lockdowns, schoolsluitingen) weer (meer) aan huis gekluisterd zijn. Zo weet je altijd welke spelletjes je met kleuters kunt spelen.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 4, 2021 /