Aandacht voor schoon drinkwater in Afrika zet mij aan het denken

Amref Flying Doctors is een petitie gestart om meer aandacht te vragen voor schoon drinkwater in Afrika. Wij tappen hier natuurlijk snel een glaasje vers water uit de kraan, maar daar zorgt het drinken van water voor cholera, tyfus of diarree. Sterker nog: er sterven duizenden kinderen, omdat ze door extreme droogte geen toegang hebben tot schoondrinkwater. Het zet mij aan het denken; de klimaatcrisis is tenslotte ook een reden voor mensen om te twijfelen over hun kinderwens.

Kinderen sterven

Je moet er toch niet aan denken dat je kindje ziek wordt en zelfs komt te overlijden, omdat je geen schoon drinkwater voor handen hebt. In een land als Nederland kunnen we ons dat niet voorstellen, maar in veel Afrikaanse landen is de situatie momenteel schrijnend. In Oost-Afrika is een groot tekort aan drinkwater door extreme droogte. 30% van de ziekenhuisbedden is daar bezet door mensen met water gerelateerde problemen. Ik lees op de site van Amref Flying Doctors dat zelfs 1.400 kinderen per dag sterven aan diarree door het drinken van vervuild drinkwater.

Klimaatcrisis

Klikmaatverandering is de grootste bedreiging voor schoon drinkwater in Afrika. Waar ik voorheen nooit zo bij stil heb gestaan – beelden uit Afrika zijn toch al snel een ver-van-je-bed-show als je druk bent met je eigen leven – is dat wij hier in Nederland, in Europa helaas wel aan bijdragen. Amref Flying Doctors vertelt dat Afrikaanse landen samen amper 4% van de wereldwijde uitstoot van CO2 veroorzaken. Maar ze incasseren wel zo’n 80% van de impact van klimaatverandering. En daardoor zijn daar dus gezinnen die te maken krijgen met het overlijden van een kind of zelfs meerdere kinderen. Dat raakt me. Want volgens mij is er ter wereld zeker één universeel gevoel en dat is de liefde die iedere moeder en vader voelt voor haar kind. Afscheid moeten nemen van een kind doordat het komt te overlijden is zo verschrikkelijk oneerlijk. Dat hoor niet. Kinderen hebben nog een heel leven voor zich.

Klimaat reden tot twijfel over kinderwens

De klimaatcrisis en de veranderingen waardoor de wereld wordt getroffen, zijn voor verschillende vrouwen (en mannen) ook reden om te twijfelen over hun kinderwens. Moet je een kindje willen in een wereld die het toneel is van ecologische rampspoed, klimaatopwarming en een gebrek aan politieke daadkracht om daar iets aan te doen? Deze kinderen consumeren tenslotte ook en zullen zo ook weer meer CO2-uitstoot veroorzaken… Een ingewikkelde kwestie – wat de twijfelaars zullen beamen – omdat je zelf natuurlijk ook invloed hebt op hoeveel je consumeert. En volgens mij moet daar  – ook in het licht van de drinkwater crisis in Afrika – veel meer aandacht voor komen. Ongeacht of je wel of geen kinderen hebt, is het denk ik belangrijk te kijken naar wat jij bijdraagt aan het beperken van de CO2-uitstoot.

Wat kun jij doen?

Stel jezelf de vraag wat jij kunt doen. Amref Flying Doctors heeft daarbij in ieder geval al de eerste, simpele stap. Teken hun petitie; hiermee wordt de Nederlandse regering namelijk opgeroepen om in actie te komen tegen klimaatverandering. Daarnaast kun je in je persoonlijke leven ook aanpassingen doen; kun je dat ene ritje met de auto niet vervangen door een fietstocht? Is een citytrip met het vliegtuig noodzakelijk of kun je ook gewoon de HSL-trein pakken? Kijk ook bewust naar je voeding; zelfs als je twee dagen in de week geen vlees of vis meer eet kun je al 130 kilo CO2-uitstoot besparen per jaar. Verspil daarnaast geen eten en maak ook je restjes op. Als je vers brood invriest, kun je bijvoorbeeld iedere dag het aantal sneetjes pakken wat je nodig hebt. Zo hoef je nooit meer brood weg te gooien. Of wat dacht je van het beperken van het energie- en gasverbruik; iets wat in deze tijd sowieso een aanrader is met die enorme stijgingen in de prijzen.

CO2-uitstoot met kinderen beperken

Twijfel je over je kinderwens en vraag je je af hoe je je CO2-uitstoot kunt beperken als je een kleintje krijgt, dan heb ik ook nog een aantal tips. Je hoeft tenslotte niet alles nieuw te kopen; in lokale Facebook-groepen worden ontzettend veel zaken (voor kleine prijsjes) aangeboden. En juist door lokaal te kopen (zelfs in het geval van nieuwe producten) beperk je ook weer de CO2-uitstoot door transport. Zelf heeft mijn kleine mannetje ontzettend veel kleding van zijn neefjes gedragen. Kleding kan echt wel één, twee, drie of zelfs vier ronden mee. Een broek met gaten in? Daar kun je mooi weer een kort broekje van maken. Daarnaast zijn er diverse Facebook-groepen waar je als ouder volop ideeën op kunt doen op het gebied van duurzaamheid.

We doen dit tenslotte samen; voor de toekomst van alle kinderen. Niet alleen voor de onze, maar al die zonen en dochters die een mooie toekomst voor zich hebben en zo ook hun steentje bij kunnen dragen aan het tegen gaan van de klimaatveranderingen.

juni 28, 2022 /