Zwangerschapsverlof: regel het met deze handige tips

Wanneer je zwanger bent moet je een heleboel dingen regelen. Denk bijvoorbeeld aan de babykamer, babyspullen maar ook je zwangerschapsverlof. Het aanvragen van je zwangerschapsverlof is natuurlijk erg belangrijk. Sommige vrouwen moeten dit bij hun werkgever aanvragen en sommige bij het UWV, elk geval is anders. Maar hoe kun je het aanvragen van je zwangerschapsverlof in goede banen leiden? Hieronder zie je een aantal tips die het aanvragen van je zwangerschapsverlof een stuk makkelijker maken. Zo kun jij in alle rust genieten van je zwangerschap!

Vraag het verlof op tijd aan

Het is erg belangrijk om je zwangerschapsverlof op tijd aan te vragen. Dit mag uiterlijk tot 3 weken voordat je met verlof gaat. Dit is dus ongeveer 7 weken voor de uitgerekende datum. Als je voor een werkgever werkt, is het natuurlijk handiger om dit eerder te doen. Zo kan je werkgever hiermee rekening houden in de planning. Dat levert een stuk minder stress op dan als dat je het vlak voor het verlof nog moet regelen. Als je wilt, kun je tot 6 weken voor de uitgerekende datum verlof aanvragen. In dit geval is het belangrijk dat je het verlof in ieder geval 9 weken voor de uitgerekende datum aanvraagt!

Vraag je zwangerschapsverlof aan bij je werkgever

Als je voor een werkgever werkt, moet je het zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever. Hiervoor heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Deze kun je bij je huisarts aanvragen en in de verklaring staat de uitgerekende datum. Deze verklaring moet je goed bewaren, want zelfs tot een jaar na de bevalling kan het UWV nog om deze verklaring vragen voor controle. Als je het verlof hebt aangevraagd bij je werkgever, mag deze het verlof niet weigeren. De werkgever dient het verlof vervolgens in bij het UWV. Het UWV betaalt 100% van je normale loon aan je werkgever, waarna jij je gewone salaris gestort krijgt tijdens je zwangerschapsverlof.

Zwangerschapsverlof aanvragen als zelfstandige

Als je zelfstandig ondernemer bent, heb je ook recht op zwangerschapsverlof. Je kunt het zwangerschapsverlof aanvragen bij het UWV. Je krijgt dan een ZEZ-uitkering, die minimaal 16 weken duurt. Het wordt geadviseerd om een ZEZ-uitkering 4 weken voor het zwangerschapsverlof aan te vragen. Dit is dus ongeveer 8 weken voor de uitgerekende datum. Vraag de uitkering uiterlijk 2 weken voor het verlof aan als je de uitkering op tijd binnen wilt krijgen!

Jij weet nu precies hoe je jouw zwangerschapsverlof aan kunt vragen!

juni 8, 2022 /