Facebook tag @iedereen of @everyone uitzetten (meldingen)

Facebook heeft sinds een tijdje een nieuwe functie voor de beheerders van groepen. Zij kunnen één keer per dag @iedereen of @everyone taggen in een bericht, waarbij alle groepsleden een melding krijgen dat er een berichtje voor ze klaarstaat in de groep. Maar hoe kun je die tag-functie eigenlijk uitzetten, want niet @iedereen / @everyone zit op de meldingen te wachten. Speciaal voor de leden van mijn groep dook ik er eventjes in. Met daarnaast een uitleg hoe je de meldingen in de groep verder kunt instellen naar je eigen voorkeuren: van snoozen tot alle berichten ontvangen op je tijdlijn.

Twijfel over kinderwens Facebook-groep

Vaste Twijfelmoeder-lezers weten dat er naast dit blog en mijn boek ook bijbehorende Facebook-groepen zijn. De bekendste is Twijfel over kinderwens (voor vrouwen). Een hele fijne groep, die ik zelf tijdens mijn twijfelperiode heb gemist. Waar ik me destijds eenzaam en onbegrepen voelde, weet ik nu dat veel meer vrouwen met deze gevoelens worstelen. We zijn inmiddels met zo’n 1200 leden, maar het Facebook-algoritme zorgt ervoor dat velen de berichtjes niet te lezen krijgen. En dat is zonde. Er worden zoveel waardevolle artikelen en inzichten met elkaar gedeeld. Daarom was ik in eerste instantie erg blij met deze functie.

Twijfel jij over je kinderwens en ben je nog geen lid van de groep: kom erbij (vergeet de vragen niet te beantwoorden; automatisch toelaten staat uit.)

Gebruik @iedereen tag Facebook

In gebruik blijkt de @iedereen of @everyone tag van Facebook toch minder praktisch te zijn. Toen een ondernemer de tag veelvuldig in zijn ondernemersgroep gebruikte, hoorde ik al geluiden van mensen die het juist heel irritant vonden. Je kunt tenslotte toch van iedere groep waarvan je lid bent, zelf de meldingen beheren of er zelfs voor zorgen dat je meldingen helemaal uitzet door de groep niet meer te volgen.

Persoonlijke ervaring

En ook in mijn eigen groep blijkt het gevoelig te liggen. Juist, omdat het zo’n persoonlijk onderwerp is, zijn er leden die helemaal geen melding bij ‘het belletje’ willen zien. Dan kan iemand anders – die toevallig op het scherm kijkt – het ook zien. Of het kan emoties triggeren, die men op dat moment helemaal niet wil ervaren. Voor velen blijkt de groep een plek te zijn waar ze heen gaan op het moment dat ze met het onderwerp worstelen. Op andere momenten kan het juist te confronterend zijn om dan iets uit de groep te lezen. En zo werden er allemaal mooie inzichten gedeeld, waar ik als beheerder wat mee kan. Voor mij dus ook de reden om uit te gaan zoeken hoe je die tag uit kan zetten. Ik wil namelijk niemand iets opdringen en vind het belangrijk dat ieder (zijn of) haar eigen gevoel volgt. Iets wat juist in het twijfelproces zo belangrijk is.

@everyone tag in Facebook-groep gebruiken

Hoe ik de @everyone of @iedereen tag nu in mijn Facebook-groep wil gebruiken? Ik ga eerst aandacht besteden aan hoe de leden hun meldingen krijgen, zoals ze willen. Dit artikel – dat in de groep wordt gedeeld – is daarvan het startsein. En om het opdringerige karakter te verminderen, zal ik de @everyone tag van Facebook alleen in de groep gebruiken om aan te kondigen dat er die week / of afgelopen periode (en dan heb ik het over langer dan een week) interessante posts zijn gedeeld, die men misschien nog niet heeft gezien. Op die manier beslis je zelf of je doorklikt naar een bericht of juist niet. Zo houden we triggers beperkt, maar ontvangen mensen die dat willen wel een melding.

Meldingen Facebook-groep

Hieronder lees je trouwens meer dan alleen over het uitzetten van de Facebook-tag; ik ga ook iets dieper in op de instellingen rondom meldingen van een groep. Op die manier kun je het inrichten op de manier waarop jij je er fijn bij voelt. Let op: dit is wat ik zie als ik Facebook-gebruik in de browser. In de app kan het mogelijk iets afwijken.

Facebook tag @iedereen / @everyone uitzetten

Maar hoe zet je die @iedereen / @everyone tag van Facebook dan uit? Ik zet de stappen hieronder voor je op een rijtje.

Facebook tag @iedereen / @everyone uitzetten

  1. Ga naar Instellingen en privacy
  2. Klik op Instellingen
  3. Ga dan naar meldingen
  4. Als tweede onderwerp zie je Tags; daar klik je op.
  5. Hier kun je zien van wie je meldingen wilt ontvangen; als je ‘m op vrienden zet, voorkom je dat iedereen je zomaar kan taggen in een opmerking, bericht of verhaal.

Meldingsinstellingen groep

Daarnaast kun je ook de instellingen per groep even doornemen. Dit kan op diezelfde pagina als Tags en dan bij Groepen. Of je gaat naar de bewuste Facebook-groep waarvan je lid bent en de meldingsinstellingen wilt aanpassen.

Meldingsinstellingen Facebook-groep aanpassen

  1. Klik op Lid geworden
  2. Je ziet dan de mogelijkheid Meldingen beheren en Groep volgen.
  3. Bij Meldingen beheren kun je ervoor kiezen of je van Alle berichten of de Hoogtepunten een melding in de app wilt ontvangen. Of dat je ze helemaal uit zet. Bij de Pushmeldingen kun je ervoor kiezen om alleen Hoogtepunten of juist niets te ontvangen.
  4. Wil je helemaal geen meldingen krijgen, maar nog steeds in de groep kunnen? Dan kies je bij de optie Groep volgen juist voor Niet meer volgen. De berichten van de groep komen dan niet meer voorbij in je nieuwsoverzicht.

Facebook-groep snoozen

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een Facebook-groep te snoozen. Dan volg je de betreffende groep tijdelijk niet meer. Dit kun je alleen doen via een berichtje dat voorbij komt in je overzicht / op je tijdlijn. Klik op de drie puntjes rechts bovenaan het bericht en kies dan voor [naam] 30 dagen lang snoozen. Wil je de berichten van de groep eerder weer zien, dan kun je ze terug activeren via Instellingen en Privacy bij voorkeuren voor overzicht. Hier zie je als tweede de Snoozen-optie staan (net als dat je mensen en pagina’s toe kunt voegen als Favoriet, zodat hun berichten hoger worden weergegeven in het overzicht. Zo zou je de Twijfelmoeder-pagina dus als favoriet kunnen toevoegen). Op die Snooze-pagina zie je wie – dat kan een persoon, pagina of groep zijn – je hebt gesnoozed en je kunt ‘m dan weer activeren of juist langer snoozen.

Kortom: er zijn tal van manieren waarop je het gebruik van de Facebook-groep voor jezelf zo fijn mogelijk kunt houden. Doe er je voordeel mee; niet alleen bij de Twijfelmoeder-groep, maar ook bij andere Facebook-groepen.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 12, 2022 /