Podcast Mijn DNA Achterna over kinderwens en genen

Wie mij volgt via de social media van Twijfelmoeder heeft recent al kunnen lezen, dat ik het Vlaamse tv-programma Ons DNA tip. Het is niet alleen een razend interessant onderwerp, maar ook voor verschillende volgers zelf actueel. Zij twijfelen bijvoorbeeld over hun kinderwens, omdat ze zelf te maken met fysieke of juist mentale klachten. Daarom deel ik ook graag de podcast Mijn DNA Achterna.

Mijn DNA Achterna podcast

In de podcast Mijn DNA Achterna kunnen luisteraars het verhaal van Niels De Vos volgen. Niels en zijn vrouw hebben een kinderwens, maar de kans bestaat dat hun kinderen doof geboren worden door een genetische afwijking. Niels laat daarom zijn DNA onderzoeken. In afwachting van de resultaten verdiept hij zich in de wereld van de doven en de dovengemeenschap. Ook wetenschapsexpert Lieven Scheire geeft in de podcast meer duiding over DNA en erfelijkheid. Mijn DNA Achterna is te beluisteren op alle podcastplatformen en via vtm.be.

Ook interessant de podcast Willen jullie geen kinderen (over kinderwens) van Anne-Mar Zwart.

DNA Lieven Scheire

Lieven Scheire maakt niet alleen deze podcast en het programma Ons DNA. Hij heeft er ook een heel erg interessante theatershow over gemaakt en het DNA-boek geschreven. Kortom: deze wetenschapper weet waar-ie het over heeft en kan het echt heel helder uitleggen. Ik verwacht dan ook dat de podcast Mijn DNA Achterna heel verhelderd is voor iedereen die om genetische redenen twijfelt aan zijn of haar kinderwens.

Kinderwens en erfelijke spierziekte HSP

Sowieso is het ook de moeite om het programma Ons DNA terug te kijken via VTM GO (dit kan ook vanuit Nederland). In aflevering drie maken we kennis met Nele en Marco. Nele is drager van een erfelijke spierziekte HSP, waarbij de spieren verzwakken. Ze wil dit gen niet doorgeven aan haar toekomstig kind en belandde daardoor in een traject van embryoselectie. “Onze embryo’s worden getest en alleen de gezonde worden teruggeplaatst. We zijn nu ongeveer twee jaar bezig. Ondanks onze enorme kinderwens, moest ik op een gegeven moment naar de apotheek voor de morning-afterpil. Ik had dolgelukkig geweest om zwanger te zijn, maar het kan niet op de natuurlijke manier”, vertelt Nele. Het koppel gaat een spannende periode tegemoet en wacht op de grote dag om een bevrucht eitje terug te plaatsen. Gaat hun kinderwens eindelijk in vervulling? En welke weg legt het ei precies af van begin tot bevruchting?

Ook interessant om te lezen en de site te bezoeken: Kind met zeldzame afwijking in één van de chromosomen of genen. Of de ervaringsverhalen Een bipolaire borderline baby en Ik wil het verleden niet doorgeven.

Foto: VTM

Twijfel jij over je kinderwens?

november 25, 2022 /