Verloren Kinderen: documentaire over probleemgezinnen

De EO documentaire Verloren Kinderen is vanaf vanavond – maandag 21 november – tot en met donderdag 24 november dagelijks om 22.00 uur te kijken op NPO3. In deze reeks worden probleemgezinnen gevolgd en zie je hun onmacht, maar ook de liefde voor hun kinderen. Ontdek meer over de documentaire en de deelnemers aan Verloren Kinderen.

Documentaire Verloren Kinderen

De nieuwe EO-docuserie Verloren Kinderen toont de verhalen achter de meer dan 80.000 kinderen in Nederland die opgroeien in zogenoemde probleemgezinnen. De kinderen en ouders in deze vierdelige serie, gemaakt door documentairemaker Sahar Meradji, laten zien wat een opeenstapeling van allerlei sociale, psychische en financiële problemen met je doet. Door de verhalen van deze probleemgezinnen te vertellen, wil de EO bijdragen aan een samenleving waarin er meer begrip is voor gezinnen met een complexe problematiek.

Heftig en ontroerend

Astrid, in tranen met een kind slapend op haar schoot, vertelt in een openhartig gesprek over haar woedeaanval die ochtend. Haar vriend Peter zit er machteloos bij, streelt de haren van zijn zoon. Hij weet dat hij tekort schiet, maar kan vanwege zijn ADHD nauwelijks zijn gedrag veranderen. Dit is een voorbeeld van een van de vele ontroerende scènes die de kijker heel dichtbij de gezinnen laat komen. In Verloren Kinderen volgt documentairemaker Sahar Meradji het stormachtige, wanhopige, maar ook liefdevolle dagelijkse bestaan van drie gezinnen. Een super close-up die precies onthult hoe en waarom het misgaat in probleemgezinnen.

Probleemgezinnen

De gezinnen in Verloren Kinderen hebben moeite met het woord probleemgezin, omdat er een groot stigma omheen hangt. Toch geven ze de kijker onbeperkt toegang tot ieder facet van hun turbulente leven. Deels omdat ze aandacht willen voor hun problematiek. Deels omdat ze willen laten zien dat ze ook liefdevol zijn en ook “normale” kanten hebben. Bij probleemgezinnen denkt men vaak aan liefdeloze ouders die fout opvoeden. De samenleving schrijft hen vaak af nog voordat ze kunnen uitleggen wat er speelt en waarom. Los van de onmacht of onkunde, is er juist veel liefde in de gezinnen. Liefde die sprankjes hoop biedt in hun roerige situatie.  

Hulpverleners

Probleemgezinnen worden vaak bijgestaan door allerlei hulpverleners. In Nederland kost het jaarlijks miljarden euro’s om deze gezinnen te helpen. In het overgrote deel van de gevallen loopt deze hulp door totdat alle kinderen in het gezin de leeftijd van achttien jaar bereiken. Verloren Kinderen geeft de samenleving en hulpverleners een uniek en nog niet eerder vertoond 24/7-beeld van drie van deze probleemgezinnen. Met deze intense manier van monitoren van gezinnen hoopt de EO hulpverleners inzichten te bieden voor hun zorgaanbod. 

Verloren hulpverleners

Op Youtube verschijnt een aparte serie met gesprekken tussen Sahar Meradji en experts op het gebied van hulp voor probleemgezinnen. In Verloren Hulpverleners reageren psychologen, kinder- en jeugdpsychiaters of ervaringsdeskundigen op de indringende scènes uit Verloren Kinderen. 

Verloren Kinderen kijken

Verloren Kinderen is iedere maandag tot en met donderdag – van 21 tot en met 24 november om 22.00 uur bij de EO op NPO3 te kijken. Heb je een aflevering gemist, dan kun je deze terugkijken via NPO Start of NPO Plus. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet.

Deelnemers Verloren Kinderen

De gezinnen die zo dapper zijn om mee te doen aan deze documentaire van Sahar Meradji zijn die van Marjolijn en Ronald, Astrid en Peter en van Merel en Gerson. Zij hebben allemaal hun eigen problemen. Daardoor geeft de documentaire Verloren Kinderen ook een heel divers beeld van probleemgezinnen.

Marjolijn en Ronald en kinderen

Marjolijn en Ronald wonen in Vriezenveen en hebben drie kinderen: Florijn, Gondar en Linde. In het gezin is iedereen hoogbegaafd en ze hebben daarnaast ook psychische problemen. Drie jaar geleden hebben de ouders zelf de hulp van Jeugdzorg ingeschakeld, maar inmiddels zijn ze verwikkeld geraakt in een enorm gevecht met de kinderbescherming. Ze krijgen een rapport met de mededeling dat één van hun kinderen onder toezicht geplaatst kan worden. Uit angst hun kinderen te verliezen, besluit het gezin spoed te zetten achter hun verhuizing naar België. 

Kijk ook: Goede Moeders.

Astrid en Peter en kinderen

Astrid en Peter wonen in Amsterdam-Noord en hebben vier kinderen: Rodin, Rowan, Rowena en Wendy. Het gezin kampt met ernstige geldproblemen, een te kleine woning en onverwerkte trauma’s. Bijna iedere dag loopt de emmer over en dit zorgt voor een explosieve sfeer in huis. 

Merel en Gerson en kinderen

Merel en Gerson hebben twee kinderen, Isai en Nohemy, en wonen in Rotterdam. Nohemy heeft autisme en een emotieregulatiestoornis, Gerson heeft ADD, Merel is overspannen door de zware druk die ze ervaart door de zorg voor Nohemy en kleine Isai is heel druk. De ouders doen er alles aan om een gestructureerde en rustige thuisomgeving voor hun dochter Nohemy te creëren, zodat zij beter om kan gaan met haar autisme. Maar eigenlijk zitten ze zelf aan de grens van wat ze aankunnen.  

Twijfel jij over je kinderwens?

november 21, 2022 /