Verloren Hulpverleners: lastig om gezinnen te helpen

Heb jij vorige week ook gekeken naar de indringende documentaire Verloren Kinderen? Documentairemaker Sahar Meradji volgde in deze documentaire de levens van drie zogenoemde probleemgezinnen. Voor NPO Start heeft ze nu de reeks Verloren Hulpverleners gemaakt, want ook voor de hulpverleners – die aan de andere kant van het verhaal staan – is het niet eenvoudig. Lees er in dit artikel meer over.

Verloren hulpverleners

Maandenlang zag Sahar Meradji van dichtbij de wanhoop van de probleemgezinnen. Ze zag hoe het ondanks allerlei hulpinstanties steeds mis bleef gaan. In de documentaire Verloren Hulpverleners gaat ze op zoek naar de andere kant van het verhaal. Sahar Meradji gaat in gesprek met vier hulpverleners die dagelijks met probleemgezinnen werken. Door de verhalen van deze probleemgezinnen en hulpverleners te vertellen, hoopt ze bij te dragen aan een samenleving waarin meer begrip is voor gezinnen met een complexe problematiek.

Verloren Kinderen

Aan de hand van beelden uit Verloren Kinderen die de hulpverleners zelf hebben uitgezocht, bespreekt Sahar Meradji moeilijke vraagstukken. Waarom is het zo moeilijk om deze gezinnen te helpen? Is er wel altijd een oplossing? En wat moet er veranderen in ons zorgsysteem?

Deelnemers Verloren hulpverleners

In de EO documentaire Verloren hulpverleners spreekt ze met vier professionals. De deelnemers zijn:

  • Jan Pieter Meijer, jeugdbeschermer en crisisspecialist bij Jeugdbescherming Gelderland
  • Marcel van Eck, docent en voormalig sociaal werker
  • Jan Meijndert Jansen, psychomotorisch therapeut
  • Gezinsbehandelaar en psychotherapeut Sabrine Zanou

Wat is een probleemgezin?

In de eerste aflevering onderzoekt Sahar Meradji de oorzaken waardoor een gezin een probleemgezin wordt.
In probleemgezinnen spelen vaak veel verschillende dingen tegelijk. Sahar Meradji probeert er in de tweede aflevering erachter te komen of er wel altijd een oplossing is als er zoveel problemen zijn. In hoeverre zijn de probleemgezinnen eigenlijk echt te helpen? 

Kijk ook: Goede Moeders.

Wanneer uithuisplaatsing en hoe voorkomen?

Tijdens het volgen van de gezinnen heeft Sahar Meradji gezien hoe een dreigende uithuisplaatsing voor stress kan zorgen. In aflevering drie gaat ze dieper in op deze maatregel. Wanneer wordt een kind uit huis geplaatst? En in hoeverre kan deze heftige ingreep voorkomen worden?

Zorgsysteem

Maandenlang heeft Sahar Meradji van dichtbij gezien hoe de hulp van probleemgezinnen tekort lijkt te schieten. In de vierde en laatste aflevering van Verloren Hulpverleners kijkt ze daarom kritisch naar ons zorgsysteem. Waar gaat het mis? De hulpverleners luiden de noodklok over de wirwar van regels, geldverspilling en hoge werkdruk.

Documentaire Verloren hulpverleners kijken

Verloren Hulpverleners is te kijken bij de EO op NPO Start. Wil je dit vanuit het buitenland doen, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Zo kun je de afleveringen ook kijken. Daarnaast is het ook mogelijk om op NPO Start de documentaire Verloren kinderen terug te kijken.

Twijfel jij over je kinderwens?

november 29, 2022 /