Woning toekomstproof maken voor komst kind(eren)

Sta je op het punt om een nieuwe woning te kopen of ga je je huidige huis verbouwen? Dan is het – zelfs als je nog twijfelt over je kinderwens – interessant om ‘m al helemaal toekomstproof te maken. Zelfs als je uiteindelijk besluit om kinderloos te blijven, pluk je daar de vruchten van. Een potentiële kinderkamer kun je tenslotte ook gebruiken als kantoor. Of je gebruikt deze kamer om je helemaal te kunnen uitleven qua hobby.

Woning toekomstproof maken

Als ik denkt aan het toekomstproof maken van een woning, dan denk ik meteen aan zaken waarmee je energie kunt besparen én minder tijd kwijt bent aan onderhoud. Dus dan ga je je verdiepen in kozijnen kopen, HR++ glas plaatsen en het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Maar ik bij een toekomstproof woning ook aan domotica, waardoor de verwarming automatisch op een bepaald tijdstip aan- en uitgaat en verlichting alleen brandt als je in een bepaalde ruimte bent.

Wij hebben bij de bouw van onze woning zelfs nagedacht over de plaats van onze ramen in de woonkamer. Op dit moment hebben we één grote ruimte, maar we kunnen er eenvoudig een muurtje tussen zetten, zodat je een slaapkamer beneden kunt realiseren. Door vooraf over de plaats na te denken, hoeven we hiervoor dus geen nieuwe kozijnen te plaatsen. En hetzelfde geldt voor een potentiële badkamer benden; in de bijkeuken zijn alle aansluitingen al voorbereid.

Kunststof kozijnen

Over de keuze wat kozijnen betreft, hebben wij nooit getwijfeld. Ja, je moet natuurlijk een partij kiezen waar je ze koopt – dat kan bijvoorbeeld bij Alku.nl. Maar voor ons stond het zelfs voor onze nieuwbouwplannen al vast dat we kunststof kozijnen wilde. In onze eerste woning hadden we houten kozijnen; daar hadden we al na korte tijd veel onderhoud. Je kunt houten kozijnen ook niet zomaar verven; je zult ze eerst moeten schuren en kunt daarna pas in de weer met verf of lak.

Nee, doe mij dan maar kunststof kozijnen. Je kiest de kleur uit, laat ze plaatsen (of doet dat zelf) en hoeft er vervolgens alleen maar om de zoveel tijd met een poetslap overheen te gaat. Ze blijven mooi. De tijd die je daardoor kunt besparen, kun je mooi besteden samen met je geliefde of je gezin. Als je nu voor de keuze staat om nieuwe kozijnen te nemen, dan is het sowieso ook interessant om te kijken naar het type glas waar je voor kiest. Je wil tenslotte ook op dit vlak duurzame keuzes maken, waardoor je energie besparen kunt.

Ruimte creëren voor kinderkamer

Het is in deze tijd niet altijd makkelijk om een nieuw, groter huis te vinden dat binnen budget past. Dan is het tijd om te kijken naar de mogelijkheden die jullie huidige woning biedt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het plaatsen van een dakkapel? Zo kun je van een rommelzolder een fijne, lichte plek maken. Of het is misschien zelfs mogelijk om een stukje uit te bouwen. Kun je zo misschien ruimte creëren. Vind je dit zelf lastig te beoordelen, neem dan contact op met een binnenhuisarchitect, die je bij kan praten over de mogelijkheden.

Zelfs als je nog niet weet of je kinderen wilt, maar sowieso gaat verbouwen, kan ik je aanraden om over de kinderkamer(s) na te denken. Als je namelijk alles in één keer doet, zit je maar één keer met het gedoe (en de puinhopen) van een verbouwing. Je bespaart er daarnaast vaak ook kosten mee, omdat je betere prijsafspraken kunt maken. En daarnaast profiteer je natuurlijk zelf al meteen van die extra ruimte, waar je dan gewoon je eigen hobby- of sportkamer van kunt maken. Of zoals wij dat destijds deden: een heerlijk thuiskantoor en een logeerkamer waar vrienden en familie altijd terecht konden.

Huis verbouwen voor baby komt

Ben je – na twijfelen – zwanger en dienen jullie je huis te verbouwen voor de baby komt, dan zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Zorg meteen voor voldoende stopcontacten in alle hoeken van de kamer, zodat een kindje echt mee kan groeien in zijn of haar kamer. Tja, en als je dan toch nieuwe stopcontacten plaatst, dan zorg je natuurlijk wel voor kindvriendelijke exemplaren.

Wij hebben daarnaast qua muren alles strak en wit gehouden. Natuurlijk kun je kiezen voor leuke behangetjes of een hippe kleur op de muur, maar doe dat echt alleen als dat klussen zijn waar je van geniet. Je kind groeit namelijk echt in een kamer. Met leuke accessoires kun je er een kamer van maken die bij iedere fase hoort zonder dat je steeds alles aan de kant moet schuiven, omdat het tijd is voor een nieuw kleurtje of ander behangetje op de muur.

november 29, 2022 /