2Doc kort: Luc – documentaire van Tim Bary over wegloper Lucas

Documentairemaker Tim Bary heeft een portret gemaakt van de vijftienjarige Lucas, die wegloopt uit een gesloten jeugdzorginstelling in Amsterdam en op de vlucht slaat. De jongen en de filmmaker bezoeken voor zijn terugkeer een aantal plekken en mensen. Tim Bary kun je verder kennen van de eveneens indrukwekkende documentaire Dunya.

Documentaire Luc

Waarom plaats je een kind met een moeilijke thuissituatie in een gesloten instelling? Dat vraagt Luc zich af. “Je kan ook denken, ik stuur ‘m naar de open groep”. De vijftienjarige Lucas deelt zijn verhaal met filmmaker Tim Bary voor hij terugkeert. We ontdekken in de documentaire meer over zijn geschiedenis, zijn dromen en verlangens, maar ook over zijn frustraties, die hij letterlijk uitschreeuwt. Er ontstaat een zichtbaar hechte band tussen filmmaker en hoofdpersoon.

Breder beeld vormen

Ik deel deze kijktip hier, omdat je zo een kijkje krijgt in het hoofd van een probleemkind of wegloper. Dat je kind dit ook kan doen, is voor sommigen misschien zelfs een reden om te twijfelen. Het is dan goed om niet alleen het verhaal te lezen van een kind dat weggelopen is, maar om ook echt zijn verhaal te horen. Het helpt je om zelf een beter en breder beeld te vormen, net zoals dat geldt voor documentaires als Verloren Hulpverleners en Verloren Kinderen.

Documentaires Tim Bary

Op mijn andere blog (Vlaamskijken.nl) heb ik al eerder over het werk van Tim Bary geschreven. Zo zag je deze zomer de documentaire Vier Vrienden op een Platte Aarde van hem op NPO2. En een weekje eerder kon je al kijken naar Dunya. In dit verhaal stonden Dunya Aller, haar moeder Sabine van der Horst en oma (zangeres) ‘Betty Wels’ centraal.

Tim Bary

Tim Bary (1991) is in 2018 afgestudeerd aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Dat deed hij met de documentaire Wognum. Zowel zijn documentaire Dunya, als de documentaire Luc werden geselecteerd voor de Gouden Kalf Beste Korte Documentaire competitie.

Documentaire Luc kijken

Wil je de documentaire Luc kijken? Dat kan vanavond – dinsdag 6 december – om 23.15 uur bij HUMAN op NPO2. Daarnaast is de aflevering ook terug te kijken via NPO Start en NPO Plus. Op NPO Start kun je ook Vier Vrienden op een Platte Aarde nog terugkijken. Dunya is alleen te zien via NPO Plus. Vanuit Nederland kun je beide eenvoudig terugkijken; wil je vanuit België Nederlandse tv terug kijken, klik dan even op de link voor de uitleg.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 6, 2022 /